Vuoden 2023 teema on Joy and riot – Riemu ja kapina – Glädje och Revolt

Helsinki Pride -tapahtuman teemana on tänä vuonna Joy and Riot – Riemu ja kapina – Glädje och Revolt – sillä maailmaa muuttaaksemme tarvitsemme molempia! Riemu tuo esiin iloa ja ylpeyttä sateenkaari-identiteetistämme ja yhteisömme moninaisuudesta. Riemu toimii ylpeyden tavoin vastavoimana vihalle, epäoikeudenmukaisuudelle ja kaikelle syrjinnälle – myös sisäistetylle. Kapina kuvastaa oikeuttamme olla olemassa tehden samalla kunniaa Pride-liikkeen historialle ja sen juurille.

Ei riemua ilman kapinaa

Pride on samanaikaisesti juhla ja ihmisoikeuksia puolustava mielenosoitus, ja siksi tämän vuoden  kampanja rakentuu riemusta ja kapinasta. Kampanja esittelee kolmen rohkean ihmisen kokemuksia identiteetistä ja omasta tilasta taistelemisesta yhteiskunnassamme.

Kampanjaa varten Angel EmmanuelCatariina Salo ja Ritni Rávdnji Ráste Pieski sanoittivat itselleen tärkeillä kielillä, mitä riemu ja kapina heille kullekin tarkoittaa. Näistä herkistä ja voimaannuttavista kertomuksista syntyi myös videoilla kuultava runo, jonka on kirjoittanut ja esittänyt lavarunoilija Nihkee Akka, eli Jonna Nummela. Pride-viikon ajan voit siis nähdä ja kuulla, kuinka kampanjan kasvot ottavat häpeilemättömästi ja ylpeinä oman tilansa.

 Mistä sinun riemusi syntyy? Miltä kapinasi näyttää? Tule vaatimaan tilaa, joka sinulle kuuluu. Nähdään kulkueessa 1.7.2023!

 

Kuuletko kipinää iskevän palavan maan 

sen kaduille nousemme tanssimaan

Kapinani on mäntymetsässä

selkä suorana päät pystyssä

Kapinani on kameleontti

sopeutuu, innostuu, selviytyy

Kapinani ottaa tilan

se puhkaisee hiljaisuuteen reiän

Riemuni on rakkautta ja kevyttä ilmaa

Riemuni on pehmeä viulu joka rauhasta laulaa

Riemuni on vauvanvarpaita ja turvaa

Ei tulta ilman savua 

Ei yhtä ilman kaikkia

Ei riemua ilman kapinaa

Tutustu Angeliin, Catariinaan ja Ritniin 

Angel Emmanuel (they/she)

“I’m a designer and artist who likes to inspire people with their work .
My joy is for my inner child. My joy comes from my community. My riot is equity. My riot is for basic human rights. My joy and riot are for my Ancestors. For me, pride is a protest against hate in all the forms it presents itself in our society.”

“Olen suunnittelija ja taiteilija, joka haluaa inspiroida ihmisiä töillään.
Iloni on sisäinen lapseni. Iloni tulee yhteisöstäni. Kapinani perustuu tasa-arvoon. Kapinani on perusihmisoikeuksien puolesta. Iloni ja kapinani ovat esi-vanhemmilleni. Minulle ylpeys tarkoittaa protestia vihaa vastaan kaikissa niissä muodoissa, joissa se ilmenee yhteiskunnassamme.”

– Angel Emmanuel, suunnittelija ja taiteilija

Catariina Salo (she/her)

“Jag är en 42-årig journalist, ursprungligen från Petalax men nu väldigt Helsingforsifierad. Pride för mig betyder kärlek till mina nära vänner och min familj men också uppror. Vi får inte glömma våra rötter och varifrån vi kommer, vi behöver fortfarande stå i bredd och kämpa för varandra. Kärlek och uppror, det betyder allt. Happy Pride!”

“Olen 42-vuotias toimittaja ja aiempi Miss Gay Finland Petolahdesta, vaikkakin nykyään hyvin Helsinkilästynyt. Minulle Pride on rakkautta lähimmäisilleni mutta myös kapinaa. Emme saa koskaan unohtaa juuriamme ja mistä tulemme. Meidän täytyy vielä seisoa sivu sivussa ja taistella toisiamme puolesta. Rakkaus ja kapina ovat tärkeimpiä. Happy Pride!”

– Catariina Salo, toimittaja ja Miss Gay Finland 2015

Ritni Rávdnji Ráste Pieski (he/they)

“Munnje Pride lea sihke ávvudeapmi ja proteasta, mii johttá mu mielde juohke árgabeaivve. Lean mearridan, ahte galggan eallit iežan duohtavuođa dakkárin go mun lean. Gulan máŋgga unnitlohkui, muhto mus lea maiddái lohpi váldit saji dán servodagas. Guokte jagi dassái ledjen Sápmi Pride váldolágideaddjin iežan ruovttugielddas Ohcejogas. Ledjen dan olis ollu oidnosis almmolaččat arvedávgesámiide gullevaš áššiin. In lean rievtti mielde smiehttan, maid dat oaivvildii, go oktii ledjen iežan njálmmi rahpan ja hállagoahtán. Min servošis arvedávgesámiid birra lea vel stuorra jávohisvuohta. In smiehttan, ahte go oktii hállagoađán, de in sáhte šat máhccat ruovttoluotta čihkosii dorvui. Muhto dan in leat gáhtan.

Sápmi Pride áigge bessen vuoiŋŋastit ja bosihit njealji beaivái. Mii beasaimet vuoiŋŋastit ja bosihit. In diehtán, ahte dat livččii vejolaš iežan ruovttuguovllus.

Go bajásšadden, mus eai lean jur ovdagovat. Smihtten, ahte juos munge jávohuvvagoađán, de gii dasto hállagoahtá? Hállen, vaikko ballen ja ledjen gieldagasas. Dálá beaivve, guokte jagi maŋŋelut, mu árgabeaivvis eai leat šat nu olu gopmit, baicce eambbo illu ja ávvudeapmi go goassige ovdal.”

ČSV! We are still here, we are still queer! Girjáivuohta norbman! Decolonize queerness!

– Máret Ásllat Ivvár Ovllá Nilla Ritni, Ritni Rávdnji Ráste Pieski, drag-artista, dánsu, koregráfa, lávdedáiddár ja aktivista.

“Minulle riemu ja kapina ovat läsnä päivittäin. Sitä, että olen päättänyt olla avoimesti kuka olen ja elää omaa totuutta joka päivä, kuulumalla vähemmistön vähemmistöön ja olemalla äänekkäästi oma itseni. Kaksi vuotta sitten olin Sápmi Priden pääjärjestäjänä kotikunnassani Utsjoella ja olin yhtäkkiä hyvin paljon julkisesti esillä sateenkaarisamelaisiin liittyvissä asioissa. En ollut suoraan sanottuna osannut varautua, mihin asemaan laitan itseni laitan. Yhteisömme sisällä sateenkaarisaamelaisuus on vielä iso tabu, josta ei juurikaan puhuta. En ajatellut, että kun avaan suuni, paluuta piiloon ja jonkinlaiseen turvaan ei ole. Mutta se on ollut kaiken arvoista.

Sápmi Pridessa neljän päivän ajan sain olla kokonainen minä yhdessä yhteisöni kanssa. Saimme hengähtää ja levähtää. En voinut kuvitella, että voisin tuntea oloni sellaiseksi kotikunnassani. Kun kasvoin, minulla ei ollut esikuvia kaltaisistani. Ajattelin, että jos minäkään en puhu, niin kuka sitten? Puhuin, vaikka pelotti ja jännitti ihan kamalasti. Voin sanoa, että näin kahden vuoden jälkeen silmissäni on paljon enemmän riemua ja iloa kuin pelkoa.

ČSV! We are still here, we are still queer! Girjáivuohta norbman! Decolonize queerness!”

– Ritni Pieski, tenosaamelainen drag-artisti, tanssija, koreografi, esiintyvä taiteilija ja aktivisti.

Helsinki Pride -tapahtuma

Helsinki Pride -kulkue

Senaatintorilta starttaava kulkue on iloinen, värikäs ja äänekäs mielenilmaus yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden puolesta. Kulkueessa jokaisella on oikeus olla juuri sellainen kuin on. Mahtavaa, että olette mukana näyttämässä kuinka moneksi meistä on!
Lue lisää

Helsinki Pride -puistojuhla

Olemme onnellisia siitä, että saamme jälleen kokoontua yhdessä päättämään Pride-kuukauden lauantain perinteisellä puistojuhlalla Helsingin Kaivopuistossa! Meille on ensisijaisen tärkeää, että Pride-viikon ytimessä oleva yhteisöllisyys säilyy, vaikka tapahtuma osallistujamäärineen on kasvanut viime vuosina. Juhlan tekevät ihmiset ja haluamme säilyttää kaiken Pride-viikon ohjelman maksuttomana ja siten tuoda kaikkien saataville mahdollisuuden viettää Pride-viikkoa yhdessä. Tapahtuman kasvaessa haluamme myös taata että vuorovaikutuksellisuus säilyy, ja että yhteisöllämme on mahdollisuus matalan kynnyksen kohtaamisiin.
Lue lisää

Helsinki Priden virallinen ohjelmisto

Helsinki Pride 2023 on jälleen täynnä kaikissa sateenkaaren väreissä loistavaa ohjelmaa. Toivotamme lämpimästi tervetulleeksi kaikki yhteisöömme kuuluvat henkilöt ja liittolaiset sekä sateenkaarevan ohjelman ystävät!

Helsinki Pride -tapahtumat ovat kaikille avoimia, ja suurin osa ohjelmasta on maksutonta.

Viralliseen ohjelmistoomme kuuluvaa ohjelmaa järjestetään tänä vuonna Helsingin lisäksi myös Espoossa. Helsinki ja Espoo ovat virallisia kumppaneitamme, ja molemmissa kaupungeissa ohjelmaa on hyvin laajasti eri alueilla. Ympäri Helsinkiä ja Espoota järjestettävät ohjelmat sisältävät monipuolisesti kohtaamispaikkoja nuorille, aikuisille ja lapsiperheille. Ohjelma ajoittuu arkipäiviin, arki-iltapäiviin ja viikonloppuihin.

Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin ohjelmistosta täällä: https://pride.fi/wp-content/uploads/2023/05/Usein-kysytyt-kysymykset-Helsinki-Priden-ohjelmasta.pdf
Tutustu ohjelmaan

Klaus K Hotel on vuoden 2023 Pride House

Pride House on Pride-viikon sydän, joka toimii sateenkaarevana kohtaamispaikkana ja tapahtumatilana.

Pride House kokoaa samojen seinien sisälle keskustelutilaisuuksia, esityksiä, työpajoja ja runsaasti muuta ohjelmaa 26.6.–2.7. maanantaista sunnuntaihin. Kaikille osallistujille on vapaa pääsy.

Pride Housessa palvelee myös Helsinki Priden infopiste ja Shop, josta löytyvät viralliset Pride-tuotteet.

Tänä vuonna Pride Housena toimii koko Pride-viikon ajan ylpeästi Klaus K Hotel.
Lue lisää

Helsinki Priden kumppanit 2023

Helsinki Pride partners 2023 Helsinki Pride on Suomen suurin kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma, joka kerää taakseen vuosi vuodelta suuremman tukijoukon!

Upeat kumppanimme tukevat yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa; he mahdollistavat kaikissa sateenkaaren väreissä hohtavan tapahtumamme, ja tukevat ympärivuotista sosiaali- ja nuorisotyötämme.

 

 

 

Yhteistyö­kumppanimme vuonna 2023

Main Partners

Working with Pride -kumppanit

Support Partners

Yhteisökumppanit

Small Business Partners