Täältä löydät Helsinki Pride 2023 -tapahtuman keskeiset esteettömyystiedot. Esteettömyystiedot kattavat Helsinki Pride yhteisön itse järjestämän ohjelman ja ohjeet on laadittu yhdessä Riesa Consultative Oy:n kanssa.

Helsinki Priden ohjelma koostuu jälleen tänä vuonna yli 200 ohjelmasta useiden ohjelmanjärjestäjien toimesta. Muiden ohjelmanjärjestäjien esteettömyystiedot löydät tapahtumakalenteristamme tai tarvittaessa ottamalla yhteyttä suoraan ohjelmanjärjestäjään.

Helsinki Pride -kulkue ja puistojuhla

Kulkueen reitti

Kulkueen reitti:

Senaatintori > Aleksanterinkatu > Mannerheimintie > Pohjoisesplanadi > Fabianinkatu > Eteläinen Makasiinikatu > Kasarmikatu > Neitsytpolku > Kaivopuisto.

Kulkueen pituus noin 2,8 km.

Senaatintorilta Aleksanterinkadulle on korkea katukivetys, josta pääsee esteettömästi kulkemaan ainoastaan suojateiden kohdalla olevien madallusten kohdalta. Helsinki Pridellä on käytössä pieni liikuteltava ramppi, jota voidaan hyödyntää Senaatintorilta Aleksanterinkadulle siirryttäessä. Järjestyksenvalvonta siirtää ramppia lähtöpisteeltä toiselle.

Aleksanterinkatu on koko matkaltaan mukulakivikatua. Aleksanterinkadulla kulkee myös kaksi raitiovaunukiskoa, jotka saattavat hankaloittaa apuvälineen kanssa liikkumista.

Kulkueen reitin alkuosa Pohjoisesplanadille saakka on mukulakivikatua. Fabianinkatu on kokonaan mukulakivikatua. Kasarmitorin vieressä oleva lyhyt osuus Eteläistä Makasiinikatua on mukulakivikatua. Tämän kadun päässä on myös pieni, mutta jyrkkä ylämäki. Ylämäen jyrkkyys on n. 7,5 %. Mukulakivet jatkuvat vielä Kasarmikadulla Pienen Roobertinkadun kulmaan saakka.

Mukulakiviosuuksien lisäksi kulkueen reitin esteettömyyshaasteet liittyvät mäkiin ja niiden jyrkkyyteen. Kasarmikatu on aluksi ylämäki ja jyrkimmillään 7,5 % mentäessä Kirurgista sairaalaa kohti. Ylämäen jälkeen koittaa alamäki, joka on jyrkimmillään 7,8 %. Mäkien jyrkkyydestä johtuen apuvälineenkäyttäjä saattaa tarvita työntöapua reitin mäkiosuuksilla.

Kulkueen reitti on mukulakiviä ja mäkiä lukuun ottamatta helppo ja hyvä kulkea.

Puistojuhla

Pride-alue Kaivopuistossa on lähtökohtaisesti tasainen ja helppo kulkea. Alueella on tasaisia kulkuväyliä, joita pitkin pääsee kulkemaan puistojuhlan palvelupisteille.

Puistossa on neljä erillistä wc-aluetta, joissa jokaisessa on erikseen merkityt inva-bajamajat. Alueella on yhteensä 14 inva-bajamajaa.

Iso Puistotie on suljettu liikenteeltä tapahtuman ajan, mutta saattoliikenne voi saapua Ison Puistotien kautta Kaivohuoneen edustalle.

Jos puistojuhlan aikana sataa voimakkaasti, voi alueesta tulla vaikeampi kulkea.

Klaus K Hotel – Pride House

Saapuminen ja sisäänkäynti

Klaus K Hotellilla ei ole omaa parkkipaikkaa. Hotellin läheisyydessä on maksullinen pysäköintihalli Aimo Park Iso-Erottaja.

Pysäköintihallissa on esteettömiä autopaikkoja ja hallista on esteetön kulku Bulevardille.

Saattoliikenteellä on tilaa pysähtyä hotellin edustalla.

Hotellin pääsisäänkäynti on suoraan kadulle ja sisäänkäynnin edessä on yleinen jalankulkuväylä, joka on pinnaltaan kova ja tasainen.

Pääsisäänkäynnillä on 4–5 cm korkea kynnys. Pääsisäänkäynnin ovissa on sähköinen avausmekanismi, joka toimii liiketunnistimella. Kadulta katsottuna pääsisäänkäynnin oikealla puolella on myös toinen sisäänkäynti, jossa on myös kynnys ja ovet ovat manuaalisesti avattavat. Erottajankadun sisäänkäynnin yhteydessä on portaita.
Kuva

Sisätilat ja kulkeminen

Sisäänkäyntikerroksessa on Pride Housen info sekä hotellin vastaanotto, joista saa tietoa tilojen esteettömyydestä sekä apua tiloissa kulkemiseen.

Sisäänkäynnistä katsottuna aulan vasemmassa reunassa sijaitsee hissi. Hissi on 110 cm leveä ja 190 cm pitkä. Kaikkiin kerroksiin on hissiyhteys, mutta Stage 1, 2 ja 3 -tiloihin sekä Sky Terrace -kattoterassille on kulku kerrostasanteelta erillisiä portaita pitkin. Majoituskerroksissa kokoustiloihin johtavat kulkuväylät ovat kokolattiamattoa ja kulkuväylillä on loivia nousuja.

Hotellin tiloissa ei ole induktiosilmukoita.
Kuva

Tapahtumatilat

Klaus K:n eri tapahtumatilojen tarkemmat esteettömyystiedot löydät alta.
Tapahtumatilat

Esteettömät wc:t

Esteetön wc Dinen yhteydessä: Yleisiin wc-tiloihin johtaa raskas ovi. Saavuttaessa tilaan, on esteettömän wc:n ovi keskimmäinen. Esteetön wc sijaitsee yleisten wc-tilojen yhteydessä. Saavuttaessa yleiseen wc-tilaan, on esteettömän wc:n ovi keskimmäinen. Ovelta katsottuna wc-istuimen oikealla puolella on vapaata tilaa siirtymiseen n. 95 cm. Vasemmalla puolella ei ole siirtymistilaa, sillä altaan ja wc-istuimen väli on n. 50 cm. Tukikaiteet ovat kiinni wc-istuimessa.

Esteetön wc Loungen yhteydessä: Yleisiin wc-tiloihin johtaa 2-osainen heiluriovi. Kun molemmat ovet ovat auki, oviaukon leveys on n. 120 cm. Esteetön wc sijaitsee tilan perällä. Wc-istuimen vasemmalla puolella on n. 100 cm vapaata tilaa ja oikealla n. 95 cm. Tukikaiteet ovat kiinni wc-istuimessa.
Kuva

Kaivohuone (Naisten bileet ja Päätösbileet)

Saapuminen ja sisäänkäynti

Kaivohuoneella ei ole esteettömiä autopaikkoja. Kaivohuoneella ei ole omia autopaikkoja, mutta Kaivohuoneen vieressä sijaitsee kaupungin pysäköintialue osoitteessa Iso puistotie 1, Helsinki. Pysäköintialueella ei ole esteettömiä autopaikkoja. Saattoliikenteelle on tilaa pääsisäänkäynnin edessä osoitteessa Iso puistotie 1, Helsinki.

Kaivohuoneen sisäänkäynnille saavutaan mäkeä pitkin. Kaivohuoneen sisäänkäynti ei ole katutasossa, vaan esteetön kulku tapahtuu sisäänkäynnin vasemmalla puolella olevaa luiskaa pitkin. Luiska on ritiläluiska, jossa on 90 asteen käännös. Luiskassa on osassa matkaa käsijohde luiskan oikealla puolella. Luiska ei vastaa kaltevuudeltaan esteettömyyssuosituksia vaan on suositusta jyrkempi. Sisäänkäynnin edessä olevan tasanteen käännähdysympyrä on 96 cm, jolloin kääntymistilaa ovelle on suosituksia vähemmän.
Kuvat

Ravintola

Kaivohuoneen aulaan saavuttaessa saavutaan ravintolan narikkaan. Narikan vasemmalla puolella on käytävä, jonka narikkatiskillä on esteettömämpi asioida. Ravintolatiloissa on pääsääntöisesti esteetön kulku. Tästä poikkeuksia ovat pienet tilat erkkerillä ja tanssisalin vasemmalla puolella, joihin kuljetaan kahden askelman portaita. Ravintolatilan palvelupisteiden korkeus on 110 cm. Kaivohuoneen palvelupisteillä ei ole induktiosilmukoita, eikä materiaalia ole saatavissa pistekirjoituksella.

Terassi

Kaivohuoneen terassille ei ole esteetöntä kulkua ravintolan sisältä. Esteetön sisäänkäynti terassille tapahtuu ulkokautta pääsisäänkäynnin vasemmalta puolelta mäen jälkeen löytyvästä sisäänkäynnistä. Terassin sisäänkäynnin kynnys on 4 cm korkea. Terassin sisäänkäynnille johtaa laatoitettu luiska, joka ei vastaa kaltevuudeltaan esteettömyyssuosituksia vaan on suositusta jyrkempi. Terassin palvelupisteen korkeus on 110 cm.
Kuva

Avustajat

Avustajat pääsevät ilmaiseksi tapahtumaan.

Esteetön wc

Kaivohuoneelta löytyy yksi esteetön wc-tila. Wc-tila sijaitsee ravintolan aulassa sisäänkäynnin oikealla puolella. Wc-tilan ovessa on ei ole sähköistä avausmekanismia ja ovi on raskas käyttää.

Wc-tilassa on 96 cm käännähdysympyrä, jolloin kääntymistilaa on suosituksia vähemmän. Wc- istuimen molemmilla puolilla on 80 cm tilaa siirtymiseen. Istuimen takana on tilaa avustamiselle.
Kuva