Kulkue lähtee perinteisesti Senaatintorilta

Senaatintorilta starttaava kulkue on iloinen, värikäs ja äänekäs mielenilmaus yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden puolesta. Kulkueessa jokaisella on oikeus olla juuri sellainen kuin on. Mahtavaa, että olette mukana näyttämässä kuinka moneksi meistä on!

Kulkueen osallistujamäärä on tänä vuonna taas suurempi kuin koskaan aiemmin, joten pyydämme teiltä kärsivällisyyttä kulkueen lähdössä ja marssiessa.

Helsinki Pride 2023 -kulkueohjeistus

Aikataulu ja reitti

Päivä: Lauantai 1.7.2023

Kokoontuminen alkaa: Senaatintorilla klo 11.

Kulkue lähtee: klo 12.

Saavumme Kaivopuistoon 13 alkaen.

Kulkueen reitti:

Senaatintori > Aleksanterinkatu > Mannerheimintie > Pohjoisesplanadi > Fabianinkatu > Eteläinen Makasiinikatu > Kasarmikatu > Neitsytpolku > Kaivopuisto

Kulkueen pituus noin 2,8 km.

Kulkueen muodostuminen

Kulkue kootaan Senaatintorilla. Kulkueen lähtöpiste on Aleksanterinkadulla. Senaatintorin Aleksanterinkadun puoli rauhoitetaan kulkueen lähettämistä varten. Kulkueen alku muodostetaan ennakkoon ilmoittautuneista ryhmistä, organisaatioista ja yrityksistä. Kulkueen häntään jätetään tilaa yksityishenkilöille, jotka voivat liittyä iloisen kulkueen mukaan!

Helsinki Pride yhteisön upean vapaaehtoiset auttavat kulkueen muodostamisessa Senaatintorilla. Jos tarvitsette neuvoja kulkueen muodostamisessa Senaarintorilla, käännyttehän vapaaehtoisten puoleen!

Ohjeet sujuvaan ja turvalliseen marssimiseen

Kulkueen turvallisuus

Kulkue etenee kävelyvauhtia. Kulkue joudutaan aika-ajoin keskeyttämään, jotta muu liikenne pääsee kulkemaan tietyissä kohdissa reittiä. Pysäytyksistä vastaa järjestyksenvalvonta yhdessä poliisin kanssa.

Kulkueen turvallisuudesta vastaa järjestyksenvalvonta ja poliisi. Kaikkien marssijoiden tulee noudattaa heidän ohjeitaan marssin aikana. Liikennettä ohjaavat ammattilaiset liikenteenohjaajat.

Turvallinen ja rauhallinen marssi kaupungin vilkkaan keskustan läpi edellyttää yhteistyötä myös osallistujilta. Mikäli näet tai koet kulkueessa epäasiallista käytöstä, epäilet kulkueeseen kohdistuvan uhkaa tai näet jotain epäilyttävää kulkueen aikana tai sitä ennen, ilmoita siitä heti järjestyksenvalvojille tai suoraan poliisille.

Mitä kulkueeseen saa tuoda?

Värikäs pukeutuminen, ilmapallot, kyltit, soittimet, banderollit ja muu rekvisiitta on kulkueeseen erittäin tervetullutta, mutta muistathan, ettei Senaatintorilla saa harjoittaa tuotejakoa ilman erillistä lupaa.

Savut, soihdut ja tuli ovat ehdottomasti kiellettyjä kulkueessa. Myös väkivaltainen käytös johtaa kulkueesta poistamiseen.

Mielenosoittamisen pelisäännöt

Pride-kulkueessa mielenosoittaminen on vaikuttavaa, hauskaa, voimauttavaa ja yhteisöllistä. Helsinki Pride on moninainen ja yhdenvertainen kulkue, jossa ei ole sijaa väkivallalle, häirinnälle ja tai vihapuheelle. Moninaisuuden arvostus on tärkeä osa Pride-tapahtumia. Autathan meitä luomaan turvallisen tilan, jossa jokainen voi olla oma itsensä.

Pride-kulkueeseen kuuluu iskulauseet, joita voi kirjoittaa myös omiin mielenosoituskyltteihin. Pride-kulkueen reitillä voi olla myös muita mielenosoittajia, jotka osoittavat mieltään Pridea vastaan. Tämä voi tuntua harmilliselta ja epäreilulta. Kaikilla on kuitenkin oikeus osoittaa mieltä, joten kulkueen varrella olevista vastamielenosoituksista ei kannata provosoitua. Keskitytään Pride-kulkueen sanomaan, se on vahva ja voimakas!

Yhdessä takaamme turvallisen, kunnioittavan ja voimauttavan kokemuksen kaikille.

Esteettömyys

Senaatintorilta Aleksanterinkadulle on korkea katukivetys, josta pääsee esteettömästi kulkemaan ainoastaan suojateiden kohdalla olevien madallusten kohdalta. Helsinki Pridellä on käytössä pieni liikuteltava ramppi, jota voidaan hyödyntää Senaatintorilta Aleksanterinkadulle siirryttäessä. Järjestyksenvalvonta siirtää ramppia lähtöpisteeltä toiselle.

Aleksanterinkatu on koko matkaltaan mukulakivikatua. Aleksanterinkadulla kulkee myös kaksi raitiovaunukiskoa, jotka saattavat hankaloittaa apuvälineen kanssa liikkumista.

Kulkueen reitin alkuosa Pohjoisesplanadille saakka on mukulakivikatua. Fabianinkadulta alkaen kulkuväylä muuttuu asfaltiksi, mutta Kasarmitorin vieressä oleva lyhyt osuus Eteläistä Makasiinikatua on mukulakivikatua. Tämän kadun päässä on myös pieni, mutta jyrkkä ylämäki. Ylämäen jyrkkyys on n. 7,5 %. Mukulakivet jatkuvat vielä Kasarmikadulla Pienen Roobertinkadun kulmaan saakka.

Mukulakiviosuuksien lisäksi kulkueen reitin esteettömyyshaasteet liittyvät mäkiin ja niiden jyrkkyyteen. Kasarmikatu on aluksi ylämäki ja jyrkimmillään 7,5 % mentäessä Kirurgista sairaalaa kohti. Ylämäen jälkeen koittaa alamäki, joka on jyrkimmillään 7,8 %. Mäkien jyrkkyydestä johtuen apuvälineenkäyttäjä saattaa tarvita työntöapua reitin mäkiosuuksilla.

Kulkueen reitti on mukulakiviä ja mäkiä lukuun ottamatta helppo ja hyvä kulkea.
Lue lisää