Pride-historiaa - Helsinki Pride -yhteisö ry

Pride-historiaa

Yhteisömme historiaa vapautuspäivistä Helsinki Pride -yhteisöksi.

1970- ja 1980-luvut: Vapautuspäivissä vaadittiin yhdenvertaisia oikeuksia

Seksuaalinen tasa-arvo SETA ry, nykyinen Seta ry, perustettiin vuonna 1974. Perustamisen vuosipäivää vietettiin toukokuussa, ja gay liberation -liikkeen mukaisesti tapahtumaa alettiin kutsua Vapautuspäiviksi. Alkuun Vapautuspäivät olivat mielenosoituskokouksia, jotka järjestettiin usein eduskuntatalon portailla tai sen välittömässä läheisyydessä. Mielenosoituksissa vaadittiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille yhdenvertaisia oikeuksia ja vastustettiin syrjintää.

Ensimmäinen suuri mielenosoitusmarssi järjestettiin vuonna 1981. Vapautuspäivät kasvoivat nelipäiväisiksi ja niiden kohokohdaksi vakiintuivat lauantain kulkue, puistokokoontuminen ja iltajuhla.

 

1990- ja 2000-luvut: Helsinki Pride -yhteisö (ent. HeSeta) ottaa vastuun tapahtumaviikosta

HeSeta, nykyinen Helsinki Pride -yhteisö, perustettiin vuonna 1990. Helsingin Vapautuspäivien järjestäjävastuu siirtyi kattojärjestön roolin ottaneelta Setalta HeSetalle. 1990-luvulla Vapautuspäivät alkoivat saada yhä karnevalistisempia piirteitä, ja värikkäät ilmapallot, rekvisiitat ja banderollit ilmestyivät kulkueeseen.

Vuosituhannen vaihteessa tapahtuman nimi vaihdettiin kansainvälisen mallin mukaisesti Prideksi, ja ensimmäistä Helsinki Pride -viikkoa juhlittiin vuonna 2000. Vuodesta 2006 lähtien Helsinki Pride -viikko on järjestetty joka vuosi.

Vuonna 2008 ”täysi-ikäistyvä” HeSeta muutti valtakunnallisen Setan toimitiloista omiin tiloihin. Yhdistyksen toimintaa operoitiin ensimmäisessä omassa toimitilassa Suvilahden vanhalta tehdasalueelta käsin. 2010 vaihteessa toimintaa toteutti joukko-vapaaehtoisia sekä osa-aikanen  sosiaalityöntekijä.

 

2010-luku: Pride-viikko ja yhteisö ottavat isoja harppauksia eteenpäin

Vuonna 2012 yhdistys muutti Kaapelitehtaalle. Samana vuonna järjestettiin ensimmäinen Nuorten Pride -nimelle pidetty nuorten tapahtuma, vaikka Pride-viikolla oli nuorten omaa ohjelmaa jo järjestettykin. Vuonna 2014 HeSeta sai ensimmäisen nuorisotyön kehittämishanke-avustuksen ja sateenkaarinuorille kohdennettua toimintaa aloitettiin pilotoimaan yhdessä pääkaupunkiseudun nuorisotoimien kanssa. Seuraavina vuosina työntekijäkokoonpano vahvistui projektiavustuksilla –  niin sateenkaarinuorille kuin turvapaikanhakijoille kohdennettua ammatillista tukitoimintaa toteutettiin yhdistyksen toimesta ensimmäisenä Suomessa.

 

Nykyisin noin Helsinki Pride on Suomen näkyvin lhbtiq*-kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma ja yksi Helsingin suurimmista kesätapahtumista. Vapautuspäiviin juontuvat juuret ovat kuitenkin edelleen vahvasti näkyvissä. Pride-kulkueessa mielenilmaukset ovat yhä tärkeässä roolissa iloisen juhlinnan rinnalla.
Myös puistojuhla on kasvaneista kävijämääristä huolimatta pidetty kaikille avoimena ja maksuttomana yhteisenä juhlana.

Etenkin Helsinki Pride -kulkueen osallistujamäärä on kasvanut huimasti: vuonna 2017 noin 35 000 ihmistä osallistui kulkueeseen kun seuraavana vuonna osallistujia oli jo liki 100 000. Pride-viikko koostuu nykyään noin 120:sta eri toimijoiden järjestämästä tapahtumasta. Myös omaksi kokonaisuudekseen vakiintunut 13–29-vuotiaille suunnattu Nuorten Pride tuo yhteen satoja nuoria nuorten omiin tapahtumiin viikon jokaisena päivänä. Helsinki Pride järjestetään edelleen lähes täysin vapaehtoisvoimin, ja tuotannon parissa ja Pride-viikolla työskenteli yli sata vapaaehtoista erilaisissa tehtävissä.

 

Lue lisää yhdistyksen toiminnasta Meistä ja Yhdistys -sivuilta. Pride -liikeen historiasta ja nykytilasta kerrotaan myös ”Lisää näkyvyyttä transihmisille” -artikkelissa.