Verkostotapaaminen 11.05.2022
Nuorten Pride -verkosto kokoontui 11.05.2022 Helsingin kaupunginmuseolla. Aiheena oli muunsukupuolisuus ja tapaamisessa oli 27 osallistujaa.
Kuulimme verkostotapaamisessa kaksi asiantuntijapuheenvuoroa sekä pidimme työnpajan, jossa jaoimme osallistujat ryhmiin ja jokainen ryhmä sai pohdittavakseen erilaisen keissin muunsukupuolisuuteen liittyen. Aloitimme ohjatulla keskustelulla muunsukupuolisuudesta. Keskustelua ohjasi sosiaaliohjaaja Enni Happonen ja kokemuskouluttaja Kuisma Savisalo Seta ry:n Sukupuolen Moninaisuuden Osaamiskeskukselta. Aihetta lähestyttiin pääasiassa siitä näkökulmasta, mitkä tekijät vaikuttavat muunsukupuolisten henkilöiden hyvinvointiin ja miten heidän hyvinvointiaan voitaisiin parantaa eri keinoin. Enni esitteli verkostolle myös erilaisia termejä, jotka koskevat muunsukupuolisuutta, kuten esimerkiksi termit sukupuoleton, gender fluid ja transihmisyys.
Miltä muunsukupuolinen henkilö näyttää? Mieleesi voi hahmottua stereotyyppinen näkemys nuoresta, androgyynistä ja valkoisesta henkilöstä. Täytyykin muistaa että muunsukupuolisuus on yksilöllistä ja sukupuoli-identiteetti voi kehittyä koko elämän ajan. Kokemuskouluttaja Kuisma eteni herättämällä näkökulmia ja kokemuksia muunsukupuolisten henkilöiden kohtaamiseen ja toi esiin elävän elämän esimerkkejä erilaisista kohtaamisista. Kuisma kuvaili verkostolle sitä todellisuutta, jonka mahdollisesti monet muunsukupuoliset kokevat todeksi. Ilmaisut kuten “ olen aina kokenut itseni ulkopuolisena” ja “se että ei tarvii sitoutua mihinkään tyyppiin on vapauttavaa ja voimaannuttavaa” voivat olla monelle muun muunsukupuoliselle kuvaavia tuntemuksia.
Keskustelu jatkui kehodysforiaan liittyen ja keskustelua käytiin siitä, että vaikka muunsukupuolinen henkilö ei itse kokisi intensiivistä dysforiaa, muiden ihmisten väärinsukupuolittaminen voi aiheuttaa sitä. Kävimme myös läpi kuinka sukupuolineutraaliin sanavarastoon siirtymisellä voi olla keskeinen rooli ei-binääristen yksilöiden osallisuuden lisäämisessä. (tervetuloa naiset ja herrat = tervetuloa kaikille). Asiat jotka voivat vaikuttaa pieniltä (kuten väärin sukupuolittaminen, sukupuolitetut vessat ja lomakkeet tai binäärinen ryhmiin jako kouluissa) voivat myös kuormittaa jokapäiväistä elämää. On siis tärkeää, että sukupuolen moninaisuus huomioidaan erilaisissa rakenteissa.
Verkostossa käytiin myös läpi konkreettisia toimia, jotka voivat vaikuttaa muunsukupuolistenyksilöiden hyvinvointiin. Näitä ovat muun muassa muunsukupuolisten representaatio ja tukitoiminta, jota toteutetaan esimerkiksi vertaistuellisesti ryhmien ja/tai anonyymien chattien kautta. Sukupuolen Moninaisuuden Osaamiskeskus ja Helsinki Pride -yhteisö tarjoavat yskilöllistä tukea, ja SNELLU:ssa on mahdollista osallistua muunsukupuolisille kohdennettuun ryhmätoimintaan.
Verkoston asiantuntijoiden esiin tuomien aiheiden ja aiheista käytyjen työpajojen avulla totesimme, että on tärkeää muistaa kyseenalaistaa asioita: olemassa olevia rakenteita voidaan purkaa ja muuttaa. On tarpeellista tunnista yhteiskunnan binäärinormi ja ensisijaisesti olettaa moninaisuutta.
Kiitos verkostolle ja ihanaa kevättä!
Koosteen kirjoittanut Nerissa Demetriou ja täydentänyt Aleksanteri Virta