Aino-Kaisa Pekonen

Pride on ennen kaikkea ihmisoikeustapahtuma. Sen ydinviesti on, että riippumatta siitä, ketä rakastaa, mikä on oma sukupuoli tai miten sitä ilmaisee, jokaisella meistä on oikeus olla oma itsensä, joutumatta pelkäämään syrjintää, häirintää tai väkivaltaa. Tällainen vapaus ei ole ollut eikä ole itsestäänselvyys.

Lainsäädännössä ja asenteissa on tapahtunut kehitysaskelia, mutta yhä edelleen myös laissa on paljon tehtävää yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon saavuttamiseksi. Räikein epäkohta ja häpeäpilkku on nykyinen epäinhimillinen ja ihmisoikeuksia loukkaava translaki. Lisääntymiskyvyttömyyttä ja pitkää arviointijaksoa sukupuolen vahvistamisen ehtoina edellyttävä laki ja ahtaat asenteet tuottavat tarpeetonta kärsimystä niille, jotka ovat sattuneet syntymään kehoon, joka ei vastaa sitä, keitä he sisimmässään ovat.

Harva laki koskettaa yksilön identiteetille niin keskeisiä kysymyksiä kuin translaki. Nykyinen hallitus on sitoutunut säätämään uuden, itsemääräämisoikeutta kunnioittavan lain sukupuolen vahvistamisesta, jossa lääketieteelliset hoidot eriytetään juridisen sukupuolen korjauksesta. Kyse on isosta edistysaskeleesta. Nyt laista on tehtävä niin hyvä kuin mahdollista.

Myös henkilötunnuksen sukupuolisidonnaisuudesta tullaan luopumaan, intersukupuolisten lasten kosmeettinen, ei-lääketieteellinen sukuelinkirurgia kielletään, ja äitiys- ja isyyslaki yhdistetään yhdenvertaista vanhemmuutta kunnioittavaksi vanhemmuuslaiksi. Sosiaali- ja terveydenhuollossa sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ja heidän perheitään on tuettava yksilöllisin ja oikea-aikaisin palveluin. Hallitus on sitoutunut torjumaan syrjintää kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla, puuttumaan voimakkaammin vihapuheeseen ja viharikoksiin sekä edistämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta monin tavoin.

Pride tarkoittaa ylpeyttä. Suomessa yksikään nuori ei saa joutua kiusatuksi, syrjityksi tai pahoinpidellyksi sen takia, kuka hän on. Kenenkään ei pidä joutua häpeämään omaa itseään tai sitä, ketä rakastaa. Jos jotakuta jostain käsittämättömästä syystä häiritsee se, kuka sinä olet, ongelma ei ole sinussa. Sinä olet hyvä juuri sellaisena kuin olet. Ihanaa ja antoisaa Pride-viikkoa!

Aino-Kaisa Pekonen

Sosiaali- ja terveysministeri

Ps. Haluan myös kotikaupunkini Riihimäen näyttävän, että jokaisella on oikeus olla oma itsensä, ilman pelkoa syrjinnästä. Olen iloinen, että valtuustokollegoideni kanssa tekemäni aloitteen myötä tällä Pride-viikolla myös Riihimäki osallistuu ihmisoikeusjuhlaan sateenkaariliputuksella, marssilla ja monilla kaikille avoimilla tilaisuuksilla.

 

 

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

logo
Uutiset18.9.2024

Piia Pentti aloittaa Helsinki Pride -yhteisön kumppanuuspäällikkönä

logo
Rekry12.7.2024

Helsinki Pride -yhteisö rekrytoi: Helsinki Pride -tapahtuman kumppanuuspääll...

logo
Helsinki Pride 202429.6.2024

Helsinki Pride -yhteisö jakoi Ylpeys muuttaa maailmaa -tunnustuspalkinnot yh...