Suomen Pride-kuukausi huipentuu Helsinki Pride -viikkoon 27.6.-3.7. sekä lauantaina 2.7. järjestettävään Pride-kulkueeseen ja puistojuhlaan. Ympäri Helsinkiä järjestettävät ohjelmat sisältävät monipuolisesti kohtaamispaikkoja nuorille, aikuisille ja lapsiperheille. Tämän vuoden Helsinki Pride -viikon suojelija, tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio, muistuttaa tervehdyksessään ihmisoikeuksien jakamattomuudesta.
Helsinki Pride -kuukauden päättävä Helsinki Pride -viikko saa viimein alkunsa tänään 27. kesäkuuta. Vuoden 2022 teemana on Kohtaamisia, mikä näkyy myös tämän vuoden tapahtumissa:
”Pride-viikon ohjelma tulee tänäkin vuonna kattamaan mahdollisimman laajasti ihmiselämän koko kirjon. Paneelikeskusteluista iltajuhliin, ryhmätapaamisista työpajoihin, pyrimme tarjoamaan laajan mahdollisuuden tutustumiseen, keskusteluihin ja kohtaamisiin, niin muiden kuin oman itsensä kanssa”, kertoo Helsinki Pride -yhteisön puheenjohtaja Panu Mäenpää.
Suuri osa Helsinki Pride -ohjelmasta tapahtuu nykytaiteen museo Kiasmassa, joka tarjoaa tilat tapahtumille tämän vuoden virallisena Pride Housena. Osana Helsinki Pridea järjestetään myös Nuorten Pride, jonka pääsijainti on Fredriksbergin tiloissa Helsingin Vallilassa. Myös Nuorten Pridessa näkyy tänä vuonna runsaasti kohtaamisia:
”On hienoa, että useat eri tahot, kuten järjestöt, kuntien nuorisopalvelut ja seurakunnat, ovat lähteneet mukaan tuottamaan toimintaa Nuorten Pride -viikkoon. Yli 60 ohjelmaa takaavat sen, että jokainen nuori löytää varmasti itselleen mielekästä toimintaa!”, sanoo Helsinki Priden sosiaali- ja nuorisopalveluiden asiantuntija Aleksanteri Virta.
Viikon päättävä Pride-kulkue alkaa lauantaina 2. heinäkuuta Senaatintorilta ja päättyy Kaivopuistoon puistopiknikille. Päätösbileet järjestetään Allas Sea Poolissa lauantai-iltana. Kulkue järjestetään Helsingissä livetapahtumana ensimmäistä kertaa kahden pandemiavuoden jälkeen. Kulkueesta löytyy lisätietoja Helsinki Priden sivuilta sekä kulkueohjeistuksesta.
”Olemme kaikki osa jakamatonta luontoa”
Helsinki Priden suojelija, tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio, virittää tunnelmaan ja toivottaa hyvää Pride-viikkoa videotervehdyksellään. Videolla hän muistuttaa ihmisoikeuksien ja ilmaisuvapauden jakamattomuudesta. Yhdenvertaisuuteen pyrkiminen on koko yhteiskunnan ohittamaton perusarvo, johon tulisi pyrkiä. Katso Haukion videotervehdys Helsinki Priden Youtube-kanavalta.
Ohjelmaa nuorille, aikuisille ja lapsiperheille
Pride-viikko sisältää asiaohjelmaa, kulttuuria, rentoa yhdessä tekemistä sekä bileitä. Kohtaamisia-teema näkyy ohjelmistossa erityisesti fyysisinä kohtaamispaikkoina, joita on pyritty järjestämään mahdollisimman paljon. Koko Helsinki Pride -ohjelma on selattavissa osoitteessa pride.fi/tapahtumat.
Luentoa, asiaa ja vertaistukea. Pride-viikko sisältää runsaasti mielenkiintoisia paneelikeskusteluita erityisesti Kiasman tiloissa. Miten maailmaa muutetaan
sateenkaariystävällisemmäksi? -keskustelussa transaktivistit Valo Vesikauris ja Eeli Kytömäki puhuvat kansalaisvaikuttamisen keinoista, aktivismista ja politiikasta LHBTQIA+ vähemmistöön kuuluvana. Politiikkaa sisältää myös SETA:n järjestämä Eduskunnan sateenkaariverkoston sateenkaaripoliittinen ajankohtaiskeskustelu, joka järjestetään Kiasmassa keskiviikkona.
Sateenkaarinuoret ja translaki ovat ajankohtaisia teemoja Pride-yhteisössä. Nuorten hyvinvoinnista keskustellaan Tiina Tuppuraisen paneelikeskustelussa Sateenkaarinuorten asema urheilumaailmassa Kiasmassa maanantaina. Transfeminiinit ry järjestää myös alustus- ja paneelikeskustelun Hallituksen esitys translaiksi – palveleeko transihmisiä? Kiasmassa tiistaina.
Kiinnostaako yhdenvertaisuusasiat työelämässä tai antirasismityö? Tiistaina SAK:n, Akavan ja STTK:n Oikeus olla oma itsensä työpaikalla -seminaarissa keskustellaan erityisesti siitä, miksi Suomessa moni seksuaali- tai sukupuolivähemmistön edustaja ei halua avoimesti kertoa omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan tai sukupuoli-identiteetistään työpaikalla. Yhdenvertaisuusasioiden yhteydestä antirasismiin on mahdollista keskustella ICAHD Finlandin paneelikeskustelussa Sateenkaarioikeuksien ja antirasismin risteyksessä Kiasmassa torstaina.
Yhdessä tekemistä ja itseilmaisua. Kiinnostaako hetkeksi pysähtyminen itseilmaisun tai rennon käsityön merkeissä? Alkuviikosta the Iconic House of Ninjan vaikuttajat Mother Lasseindra Ninja ja European Prince Yanou Ninja ohjaavat vogue-kursseja Helsingin taidemuseo HAMissa. Käsillä tekemistä tarjoaa Kiasmalla tiistaista lähtien ensimmäistä kertaa Pride-kumppanina toimiva Marttaliitto, joka kannustaa ihmisiä solmimaan itsensä Priden puolelle yhdessä tehtyyn, sateenkaarenväriseen Pride-ryijyyn.
Yhdessä tekemistä tarjoaa myös Nuorten Priden tiloissa Vallilassa Katutaidetoimiston Farkkutakkipaja, jossa maalataan farkkutakkeja katutaidetyyliin tiistaina ja torstaina. Vauvoille (3-11kk) tekemistä löytyy perjantaina Kiasmasta Vauvojen sateenkaarivärileikki -taidepajasta, jossa leikitään ja taiteillaan yhdessä vanhemman kanssa. Pride-kulkueeseen voi askarrella itselleen rekvisiitat Komeasti kulkueeseen -työpajassa Kiasmassa myös perjantaina.
Musiikkia ja taidetta. Kiasmassa nykysävelet ja klassikot sulautuvat “elämänsuolaisiksi riitasoinnuiksi” Helsingin gaykuoro Out’n loud -kuoroesityksessä keskiviikkona. Mustikkamaalla voi tanssia ja nauttia livemusiikista perjantaina Ylioppilasteatterin Queereissa lavatansseissa.
Nuorten Pride -tiloissa Vallilassa on Pride-viikon aikana taidenäyttely Tarina tapaamisesta, joka käsittelee kolmen nuoren taiteilijan näkemyksiä kohtaamisen merkityksistä. Kiasman ARS22 -näyttelyyn liittyvä Empatian oppitunti -työpaja tutkii empatiaa ja lajien välisiä suhteita taiteilija Eva Koťátkován voimin torstaina.
Juhlintaa loppuviikolla. Viikon päätteeksi järjestetään Naistenbileet 1.-2.7. Kaivohuoneella, joihin ovat tervetulleita kaikki seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluvat henkilöt, jotka tunnistavat itsensä naisiksi, tuntevat yhteyden feminiinisyyteen tai pitävät feminiinisyyttä osana identiteettiään.
Pride-kulkue lauantaina päättyy koko päivän kestävälle puistopiknikille, jossa on tänä vuonna sateenkaareva tapahtumatori ja värikäs puistodisko. Piknik-alueesta on koostettu kartta, joka löytyy Helsinki Priden sivuilta.
Pride-viikon päätösbileet tapahtuvat tänä vuonna Allas Sea Poolissa. Bileissä esiintyvät New Ro ja Benjamin. 13-17 -vuotiaiden nuorten päihteettömiä päätösbileitä juhlitaan myös lauantaina Helsingin kaupunginmuseolla ja Valkoisessa salissa klo 15:00-20:00.
Lisätietoja:
Panu Mäenpää
hallituksen puheenjohtaja, Helsinki Pride yhteisö
panu@pride.fi
+358 50 3011332
Voit katsoa Jenni Haukion videotervehdyksen Helsinki Priden Youtube-sivuilta.
Helsinki Pride -yhteisö on ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö joka tekee monipuolista sosiaali- ja nuorisotyötä, tarjoaa koulutus- ja konsultointipalveluita sekä järjestää ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma Helsinki Pride -viikon edistääkseen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja hyvinvointia.