Intersukupuolisia ja transsukupuolisia ihmisiä yhdistää yksi merkittävä tekijä – kummankin ihmisoikeudet ovat Suomessa enemmän tai vähemmän retuperällä. Kummankin ryhmän ihmisoikeuksien kuntoon saattaminen vaatisi sekä uusia lakeja, että niiden valvontaa. Tähän tehtävään olemme äänestäneet kansanedustajia, joista osa juuri käy hallitusneuvotteluja Säätytalolla.
”Ei hallitukseen, jos ei translaki hallitusohjelmassa!”
Viime kesänä Helsinki Pride 2018 viikon aikana toteutettiin Pride Housessa Eduskunnan hlbti – verkoston kyselytunti. Läsnä oli kansanedustaja kahta puoluetta lukuun ottamatta kaikista eduskuntapuolueista. Silloin kaikki edustajat yhteen ääneen totesivat, etteivät heidän puolueensa suostu hallitusohjelmaan, jossa translain uudistusta ei ajeta. Jostain syystä minä uskoin heitä silloin, poliitikolle uskottavuuden taito on eduksi.
Nyt odotan mielenkiinnolla, miten käy. Haluan antaa puolueille ja heidän edustajilleen mahdollisuuden lunastaa viime kesän lupauksen. Samalla pohdin, että mikäli translain uudistus ei ole hallitusohjelmassa, kesän Helsinki Pride 2019 on useammalle puolueelle ja heidän kansanedustajilleen haastava kokemus. Helsinki Pride kulkueessa on jo vuosia ollut mukana likimain kaikki puolueet kertomassa, miten he ovat yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolella. He ovat pitäneet puolueensa logoa sateenkaarevalla pohjalla vakuuttaen, että tuohon logoon voi sateenkaareva kansa luottaa.
Mietin miltä tuntuu kulkea ensi kesänä 100 000 ihmisen keskellä kulkueessa, jos on pettänyt lupauksen? Miltä tuntuu kantaa puolueen banderollia Senaatintorilta Kaivopuistoon tuhansien ihmisten katsoessa ja muistaessa hallituksen päätökset? Toivon, että he tekevät päätöksiä, jonka seurauksena heilläkin on mahdollisuus kokea ylpeyttä kulkiessaan Pridessä.
Autetaan selkärankaisuuteen – #translaki2019
Poliittisten irtopisteiden keruu paneeleissa ja vaaligallupeissa on tympeää, mikäli se ei jalkaudu toiminnaksi silloin kun siihen on mahdollisuus ja silloin kun luottamus mitataan. Jo kaksi hallitusta peräkkäin on kävellyt transihmisten ihmisoikeuksien yli. Se on ollut mahdollista, koska emme ole yhteisönä kyenneet rakentamaan tarvittavaa painetta poliittisille toimijoille toimia selkärankaisesti. Helsinki Pride -yhteisö tukee vahvasti #translaki2019 kampanjaa sekä kannustaa kaikkia muitakin yhteisön jäseniä sekä kumppaneita samaan rintamaan.
Entäpä intersukupuolisten oikeudet?
Samaisessa kyselytunnissa koettiin toinenkin mielenkiintoinen hetki. Joku yleisöstä kysyi, mitä päättäjät aikovat tehdä intersukupuolisten ihmisten ihmisoikeuksien edistämiseksi? Ensimmäinen edustaja vastasi jotain ympäripyöreää puhuen lasten oikeuksista. Toinen puhui oikeudesta sukupuoleen ja kolmas jo muun sukupuolisista sekä heidän oikeuksistaan. Tämä siirtymä on varsin ymmärrettävää. Niin päättäjät kuin suurin osa ihmisoikeustyöntekijöistäkin on monella tavalla hukassa intersukupuolisten ihmisten ihmisoikeuskysymyksistä.
Ajattelen, että pian, varsin pian meidän on saatava aikaiseksi #intersukupuolistenoikeudet kampanja – mutta sitä ennen meidän on kuunneltava mitä intersukupuoliset ihmiset itse haluavat kampanjassa ajettavan. Se eroaa translain uudistuksesta monelta osin, onhan kyse monelta kannalta erilaisesta kysymyksestä. OII Europe, intersukupuolisten kattojärjestö, on juuri helpottanut tätä työskentelyä ja julkaissut “Protecting Intersex people In europe: A toolkit for law and policymakers”. Siihen kannattaa poliittisten päättäjien ja muiden ihmisoikeuksista kiinnostuneiden tutustua. Ja toisaalta valmistautua. Tämä on se seuraava asia, jossa vaaditaan selkärankaa. Tästä seuraavaksi kuulemme paneeleissa lupauksia.