Kirjoittaja: Merja Kähkönen/HeSeta

kulkue2

Suomesta on usein tapana puhua maana, joka on jo tasa-arvoinen. Toivoisin, että tämä olisi totta.

Valitettavasti Helsinki Priden kaltaisille ihmisoikeustapahtumille on edelleen tarvetta tämän päivän Suomessa. Saimme taas muistutuksen asiasta, kun eduskunnan lakivaliokunta päätti hylätä aloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista, huolimatta sen saamasta laajasta kansalaistuesta.

Tahdon2013-kampanja keräsi lähes 167 ooo allekirjoitusta, ja avioliittolain muuttamista kannatti tutkimuksen mukaan 65 % suomalaisista. Myös Helsinki Priden suojelija Tarja Filatov otti Priden avajaispuheessaan voimakkaasti kantaa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Hänen mielestään Suomi ei ole tasa-arvoinen maa niin kauan kuin meillä on perustuslain tasa-arvovaatimuksen kanssa ristiriidassa olevia lakeja.

Näistä yksi on avioliittolaki. Nykyinen avioliittolakimme jakaa kansalaiset kahteen kastiin, joista toiset ovat niin sanotusti tasa-arvoisempia kuin toiset. Rekisteröity parisuhde tuo samaa sukupuolta oleville pareille yhtäläiset velvollisuudet muttei yhtäläisiä oikeuksia.

morsiot

Voisin mainita muitakin esimerkkejä. Tasa-arvolaki ei tällä hetkellä kiellä syrjintää sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella. Yhdenvertaisuuslaki ei velvoita työnantajia edistämään yhdenvertaisuutta työpaikoilla. Translaki rikkoo törkeästi ihmisoikeuksia vaatimalla sukupuoltaan korjaavilta sterilisaatiota, mistä Suomi on saanut moitteita YK:n kidutuksen vastaista erityisraportoijaa myöten.

Suomi ei ole vielä tasa-arvoinen maa. Helsinki Prideä tarvitaan yhä. Sinua tarvitaan ottamaan yhdessä meidän kanssamme kantaa tasa-arvon, rakkauden ja ihmisoikeuksien puolesta! Myös ensi vuonna kannattaa siis osallistua Helsinki Prideen!

 

Merja Kähönen
HeSetan toiminnanjohtaja

 

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä