Kirjoittaja: Merja Kähkönen/HeSeta
Suomesta on usein tapana puhua maana, joka on jo tasa-arvoinen. Toivoisin, että tämä olisi totta.
Valitettavasti Helsinki Priden kaltaisille ihmisoikeustapahtumille on edelleen tarvetta tämän päivän Suomessa. Saimme taas muistutuksen asiasta, kun eduskunnan lakivaliokunta päätti hylätä aloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista, huolimatta sen saamasta laajasta kansalaistuesta.
Tahdon2013-kampanja keräsi lähes 167 ooo allekirjoitusta, ja avioliittolain muuttamista kannatti tutkimuksen mukaan 65 % suomalaisista. Myös Helsinki Priden suojelija Tarja Filatov otti Priden avajaispuheessaan voimakkaasti kantaa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Hänen mielestään Suomi ei ole tasa-arvoinen maa niin kauan kuin meillä on perustuslain tasa-arvovaatimuksen kanssa ristiriidassa olevia lakeja.
Näistä yksi on avioliittolaki. Nykyinen avioliittolakimme jakaa kansalaiset kahteen kastiin, joista toiset ovat niin sanotusti tasa-arvoisempia kuin toiset. Rekisteröity parisuhde tuo samaa sukupuolta oleville pareille yhtäläiset velvollisuudet muttei yhtäläisiä oikeuksia.
Voisin mainita muitakin esimerkkejä. Tasa-arvolaki ei tällä hetkellä kiellä syrjintää sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella. Yhdenvertaisuuslaki ei velvoita työnantajia edistämään yhdenvertaisuutta työpaikoilla. Translaki rikkoo törkeästi ihmisoikeuksia vaatimalla sukupuoltaan korjaavilta sterilisaatiota, mistä Suomi on saanut moitteita YK:n kidutuksen vastaista erityisraportoijaa myöten.
Suomi ei ole vielä tasa-arvoinen maa. Helsinki Prideä tarvitaan yhä. Sinua tarvitaan ottamaan yhdessä meidän kanssamme kantaa tasa-arvon, rakkauden ja ihmisoikeuksien puolesta! Myös ensi vuonna kannattaa siis osallistua Helsinki Prideen!
Merja Kähönen
HeSetan toiminnanjohtaja