Sunnuntaina 17.5. vietetään kansainvälistä IDAHOT-päivää (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia)
17.5.1990 WHO poisti homoseksuaalisuuden kansainvälisestä ICD-sairausluokituksesta. Suppeasta nimestä huolimatta päivän aikana nostetaan esille esimerkiksi bikseksuaalisuuteen, intersukupuolisuuteen sekä muita lhbtiq+ -yhteisöön kuuluvien kohtaamaa syrjintää.
Vuodesta 2004 vietetty teemapäivänä tuodaan päivänvaloon seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokema syrjintä ja kamppailu sitä vastaan.
Teemalla halutaan nostaa esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevia aiheita rohkeasti, sillä yhä liian monella elämänalueella syrjivät teot ja asenteet estävät ihmisten yhdenvertaisen kohtelun.
Vuoden teemasta muistuttamaan voi käyttää aihetunnistetta #breakingthesilence ja itse teemapäivästä tunnisteita #IDAHOT, #IDAHOTB, ja #IDAHOBIT.
Sopivasti juuri ennen IDAHOT-päivää Euroopan perusoikeusvirasto julkaisi maailman laajimman kyselytutkimuksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten tilanteesta Euroopassa. Lue lisää kuvan alta.
Kyselyyn vastasi 140 000 sateenkaari-ihmistä 28 maasta. A long way to go for LGBTI equality selvitettiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemuksia syrjinnästä, viharikoksista ja ihmisoikeuksien toteutumisesta.
Verrattaessa tuoreen tutkimuksen tuloksia vuonna 2012 toteutettuun FRA:n ensimmäiseen HLBT-kyselyyn osoittautuu, ettei seitsemässä vuodessa ei ole juurikaan tapahtunut yleistä edistymistä. Tutkimuksen tulokset ovat huolestuttavia ja osoittavat, että työtä jokaisen turvallisuuden ja yhdenvertaisuuden toteutumiseksi on vielä tehtävä.
”Liian moni HLBTI-henkilö piilottelee edelleen peläten joutuvansa naurunalaiseksi, syrjityksi tai jopa pahoinpidellyksi. Vaikka HLBTI-henkilöiden yhdenvertaisuutta on edistetty joissakin maissa, kyselyn tulokset osoittavat, että tosiasiallista edistymistä on yleisesti ottaen liian vähän, ja monet HLBTI-henkilöt ovat haavoittuvassa asemassa. Covid-19-epidemia saattaa pahentaa heidän työhön ja terveydenhuoltoon liittyviä ongelmiaan.
Päättäjien olisi pantava tämä merkille ja tehostettava toimiaan HLBTI-henkilöiden oikeuksien täysimääräisen kunnioittamisen edistämiseksi”, sanoo FRA:n johtaja Michael O’Flaherty.
Valitettavasti pitkäaikainen positiivinen oikeuksien kehitys on ottanut vertailun mukaan takapakkia jo toisena vuonna peräkkäin. Osissa maita on nähty jopa taantumaa viranomaisten ja valtiovallan uhatessa ihmis- ja kansalaisoikeuksia: näistä mainitaan erikseen Puola, Turkki ja Unkari. Suomi sijoittuu kartalla kahdeksanneksi.