??????????????????????

Jenni Rotonen on bloggauksen suosittu konkari. Hänen 23-vuotiaana opiskelijana perustamansa Pupulandia-blogi täytti tänään seitsemän vuotta. On siis paikallaan kysyä inspiroivalta naiselta vinkkejä työelämään.

1. Kuinka pääsee tekemään työkseen sitä, mistä on kiinnostunut? Millaisia vinkkejä antaisit työelämässä aloitteleville?

– Useimmiten unelmien toteuttaminen vaatii ripauksen onnea ja valtavasti työtä. Ehdin itse kirjoittaa blogiani vuosia, ennen kuin se alkoi poikia jotain enemmän ja muodostui lopulta työksi. Toisaalta, en koskaan suunnitellut tekeväni blogista itselleni ammattia, vaan kirjoitin sitä vain siksi että kirjoittaminen oli kivaa. Uskon, että aito intohimo omaa tekemistään kohtaan vie pitkälle.

Työelämässä oma yritteliäisyys ja aktiivisuus kannattaa aina. Ota selvää kiinnostavasta työstä, harjoittele itsenäisesti taitoja, joita voisit tarvita tässä työssä ja pyri kartuttamaan osaamistasi opintojen ohella myös vapaa-ajan harrastusten parissa. Myös kontaktien ja sosiaalisten verkostojen luominen on tärkeää. Paitsi osaamisella, myös suhteilla on työelämässä merkitystä ja positiivinen, reippaalta vaikuttava tyyppi muistetaan kyllä, kun hyvää työntekijää etsitään.

2. Olet kirjoittanut blogissasi burn outista. Mitä ajatuksia kokemus herätti?

– On tärkeää tuntea omat rajansa. Kannattaa muistaa, että itsensä ajamisesta loppuun ei ole mitään hyötyä – ei sinulle eikä työnantajallesi. Pahimmassa tapauksessa burnoutista toipuminen voi viedä kauan ja vaatia pitkän sairasloman. Olen pari kertaa ajautunut loppuun palamisen rajalle työelämässä, mutta olen onneksi osannut viheltää pelin poikki, ennen kuin tilanne on karannut käsistä. Nykyään osaan tunnistaa merkit, jolloin stressiä ja työtä alkaa olla liikaa.

Burnout on usein tunnollisten ja vastuuntuntoisten työntekijöiden ongelma, mutta pitää pystyä avaamaan suunsa, jos työkuormitus tuntuu liian suurelta. Työ ei ole koskaan niin tärkeää, että sen takia kannattaisi uhrata terveytensä. Nyt yrittäjänä toimiessani parasta on se, että voin itse aikatauluttaa ja valita töitäni – tosin välillä tuntuu, että olen itse oma pahin orjapiiskurini. Nykyään jos kalenteri alkaa täyttyä liiaksi ja ahdistus iskee, käyn kalenterimerkinnät läpi ajatuksella ja priorisoin. Mietin kriittisesti, mikä on oikeasti tärkeää ja mistä voi karsia. Sitten vedän surutta yli kalenterista kaiken turhan ja jätän aikaa myös itselleni. Vielä pitäisi opetella se, että jätän kalenteriin vapaa-aikaa ihan alun alkujaankin.

3. Mitä teet silloin kun on huono päivä ja vaikea keskittyä töihin? Mikä tuo iloa arkeen?

– Yrittäjänä voi onneksi vaikuttaa omiin työpäiviinsä ja niiden kulkuun aika vapaasti. Koska teen sellaista työtä, mistä oikeasti pidän, on sellaisia huonoja päiviä tosi harvoin, etten saisi mitään aikaiseksi. Jos tällainen päivä kuitenkin osuu kohdalle, yritän olla itselleni armollinen. Olen esimerkiksi joskus ottanut torkut kesken päivän, jos on väsyttänyt tosi paljon. Levänneenä hommat sujuvat sitten paljon paremmin. Joskus myös pienen tauon pitäminen auttaa: menen vaikka käymään ruokakaupassa tai ystävän kanssa lounaalle. Pahinta hallaa inspiraatiolle tekee liiallinen kiire, jos tuntuu, ettei ehdi keskittyä kunnolla siihen, mitä on tekemässä, kun seuraava deadline painaa jo niskassa. Silloin yleensä auttaa, kun käy työtehtävät nopeasti rauhassa läpi ja priorisoi uudelleen: mikä on kiireellisintä, mitä voisi siirtää huomiselle, jne.

Löydän iloa arkeen jatkuvasti pienistä asioista. Nautin työstäni ja erityisesti pidän siitä, että yrittäjyyteen liittyy vastuunsa lisäksi myös valtavasti vapautta. Iloitsen siitä, että voin aikatauluttaa itse omat päiväni eikä työpaikalle kulkemiseen kulu aikaa, koska teen työt kotitoimistossa. Olen aina ollut sellainen ihminen, joka osaa nauttia elämän pienistä iloista ja uskon, että onni on hyvin pitkälti asennekysymys. Auringonpaiste, kukat maljakossa, kupillinen lempiteetä ja äidin kutomat villasukat – niillä pääsee jo pitkälle.

4. Mikä on ihaninta työssäsi?

– Ihaninta työssäni on se, että saan tehdä asioita, joista aidosti tykkään. Olen aina nauttinut kirjoittamisesta ja ollut vahvasti visuaalinen ihminen. Blogini kautta pystyn yhdistämään nämä molemmat asiat ja saan itse valita, millaisista jutuista kirjoitan. Kivaa bloggaamisessa on myös se, että saan työstäni lukijoilta välitöntä palautetta. On aina ihana kuulla, että on voinut tuoda jollekulle inspiraatiota, iloa tai lohtua sopivalla hetkellä. Pidän työssäni myös siitä, että pääsen tapaamaan paljon kiinnostavia ihmisiä ja kokeilemaan juttuja, joita en välttämättä muuten pääsisi kokemaan.

Teen blogin ohella myös omaan alaani eli viestintään liittyviä hommia freelancerina. On kivaa pystyä yhdistämään oma ala intohimoonsa ja usein saankin viestinnän tehtäviä nimenomaan sosiaalisen median parista. Ihanaa työssäni on myös se, että vaikka yrittäjyys vaatii paljon töitä ja itsekuria, kolikon kääntöpuolena on vapaus. On mukavaa olla oma työnantajansa, joskin tämä työnantajakin voisi joskus myöntää lomaa…

5. Mitä sinulta kysytään usein työhösi liittyen? Mitä vastaat?

– Bloggaaminen työnä kiinnostaa ihmisiä kovasti, joten saan paljon kyselyitä työstäni. Ehkä yleisin kysymys on ihan vain se, että onko blogi todella päivätyöni ja pystyykö sillä elättämään itsensä? Toinen kysymys lienee, että mikä on menestyvän blogin salaisuus? Tavallaan blogini on tosiaan päivätyöni, vaikka teenkin ohella myös muita projekteja. Blogi on kuitenkin säännöllisin tulonlähteeni. En nykyisillä elinkustannuksillani pystyisi elämään ihan pelkästään blogituloilla, vaikka saankin blogista hyvää palkkiota. Suomessa vain muutama bloggaaja pystynee elättämään pelkällä blogilla itsensä ja monet heistäkin, jotka ehkä pystyisivät, tekevät sivussa muitakin töitä.

Blogeilla ansaitseminen nähdään usein helppona rahana – sen kun vähän kirjoittelee ja rahaa kilisee tilille. Todellisuus on kutenkin huhuista aika kaukana. Moni bloggaja käyttää blogiinsa viikossa moninkertaisen ajan verrattuna tavallisen työntekijän työtunteihin. Vedenpitävää reseptiä menestysblogin luomiseen ei oikeastaan ole, mutta toki menestyvillä blogeilla on usein tiettyjä yhtenäisiä ominaisuuksia ja piirteitä: teksti on hyvää ja kielioppi hallussa, laadukkaat kuvat, tiivis päivittymistiheys, omaperäiset ja kiinnostavat aiheet sekä aktiivisuus sosiaalisessa mediassa muutenkin. Lukijamäärät korreloivat vahvasti sen kanssa, miten hyvä potentiaali blogilla on ansaita rahaa eli mitä suurempi yleisö, sitä parempi ansaintapotentiaali. Toisaalta myös sisällöllä ja sen laadulla on suuri merkitys yhteistyökumppaneille.

Olennaisimpana asiana bloggaamisessa nostaisin kuitenkin esille aidon kiinnostuksen valitsemaansa aihetta kohtaan – jos blogi perustetaan pelkästään hyötymistarkoituksessa, se yleensä paistaa läpi pitkälle. Moni kuvittelee bloggaamisen olevan helppoa, kunnes kokeilee sitä itse ja tajuaa, miten paljon se viekään aikaa ja miten paljon luovuutta ja ajatusta tarvitaan siihen, että uutta päivitettävää keksii jatkuvasti. Suosittelen kuitenkin lämmöllä kokeilemaan, jos kiinnostusta on! Monelle bloggaajalle oma blogi on toiminut mainiona ponnahduslautana muihinkin töihin!

kuva: Jenni Rotonen

/Riikka

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

logo
Rekry15.1.2025

Helsinki Pride -yhteisö rekrytoi: Sosiaalityön asiantuntija määräaikaiseen t...

logo
Blogi18.12.2024

Kiitos vuodesta 2024, rakas sateenkaariyhteisö

logo
10.12.2024

Working with Pride Network: A Journey Toward LGBTQIA+ Inclusive Workplaces