Iloa, toivoa ja raivoa. Eilisen Euroviisuvoittajan drag-taiteilja Thomas Neuwirthin esitys parrakkaana naisena Conchita Wurstina on huomattava koska sukupuolinormeja avoimesti rikkova henkilö voitti sensuuriyrityksistä, avoimesta homo-ja transfobiasta ja Euroopan voimistuneista konservatiivisista voimista huolimatta. Conchita osoittaa, että menestyäkseen ei tarvitse olla samanlainen kuin kaikki muut. Tärkeintä on oikeus olla oma itsensä. Se ei ole tällä hetkellä edes Suomessa mahdollista.
Sukupuoli- ja seksuaalisuusnormeja rikkovat kärsivät edelleen Suomessakin yhteiskunnan heteronormatiivisista rakenteista ja lainsäädännön puuutteista. Tämä rajoittaa ihmisten elämää ja tekevät alttiiksi mm. psyykkiselle ja fyysiselle väkivallalle, kohtalokkain seurauksin.
Conchitan voitto on mullistava siksi, että hänen sukupuoliodotuksia rikkova esityksensä ei perustunut huumoriin tai pilkkaamiseen. Hänen esimerkkinsä antaa näin toivoa ja itseluottamusta myös niille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville jotka eivät voi elää avoimesti omana itsenään Suomessa, Euroopassa ja ympäri maailmaa. Conchitan voitto voi kirjaimellisesti pelastaa henkiä toivon ja positiivisen esikuvan myötä.
“Uneksin maailmasta, jossa meidän ei tarvitse puhua tarpeettomista asioista, kuten seksuaalisuudesta tai siitä, ketä rakastat. Tunsin, että Eurooppa näytti, että olemme kunnioittava ja suvaitseva yhteisö.” Conchita sanoi.
Eilen maailmasta tuli taas hieman parempi paikka kun otimme askeleen kohti maailmaa missä kaltaisiamme järjestöjä ei enää tarvita. Matka on kuitenkin vielä pitkä. Sinäkin voit kuitenkin lyhentää sitä viettämällä ensi lauantaina 17.5. kanssamme kansainvälistä homo- ja transfobian vastaista päivää, jolloin tarjoamme mahdollisuuden vaikuttaa esimerkiksi kirjoittamalla solidaarisuuskortin Belgradin Pride-kulkueen turvaamiseksi, liittymällä joukkoihimme tai ottamalla some-kuvaa kanssamme.
Olli-Pekka Koponen, puheenjohtaja, HeSeta ry, puheenjohtaja@heseta.fi
Petra Nysten, varapuheenjohtaja, Regnbågsnkan ry, petra@regnbagsankan.fi