Yle uutisoi 8.2. seksuaalivähemmistöihin kuuluville turvapaikanhakijolle annetuista negatiivisista päätöksistä: Yle: ”Miten voin todistaa olevani homo?” Maahanmuuttovirasto vaatii turvapaikanhakijoilta intiimejä tietoja,  Svenska Yle: Asylsökande: Migrationsverket tror inte att jag är homosexuell
Muun muassa Lähi-idästä ja Afrikasta lähtöisin oleville HeSetan Together-toiminnan jäsenille on viime aikoina annettu useita negatiivisia päätöksiä, joita on perusteltu muun muassa seuraavasti; ”Maahanmuuttovirasto ei hyväksy tosiseikkana kertomustasi seksuaalisesta suuntautumisesta”.
 
Maahanmuuttovirasto kertoo Ylen artikkelissa saaneensa koulutusta muun muassa valtakunnalliselta Setalta. Maahanmuuttoviraston taustamuistion mukaan valtakunnallinen Seta olisi pitänyt koulutuksen Maahanmuuuttovirastolle vuonna 2012, eli viisi vuotta sitten. Herää kysymys, mihin perustuu osaaminen näillä päätöksentekijöillä, jotka valta-asemastaan käsin voivat sanella haavoittuvassa olevan ihmisen kohtalon?
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien turvapaikanhakijoiden kokemusten ja heidän seksuaalisen suuntautumisen määrittely Maahanmuuttoviraston toimesta vaikuttaa pohjautuvan erittäin normatiiviseen ja länsimaiseen käsitykseen, joka ei ota lainkaan huomioon seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuutta tai kulttuurieroja. Yhteisömme jäsenten saamien negatiivisten päätösten perustelut ovat häpeällisen heikkoja. Perustelun puute johtaa nopeasti tukea ja apua tarvitsevien ihmisten sortamiseen ja heidän oikeuksiensa rikkomiseen.

Screen Shot 2017-02-08 at 21.05.25

 
HeSeta aloitti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville turvapaikanhakijoille ja pakolaistaustaisille kohdennetun Together-tukitoiminnan syksyllä 2015. Kohdennettua vertaistuellista toimintaa tarjotaan kevätkaudella 2017 seitsemän eri ryhmän muodossa. HeSeta tulee jatkamaan Together-työtään. Toiminta on Suomessa ainoa laatuaan ja sen jäsenet ovat vahva osa HeSetan yhteisöä.
Vaikka syksyn 2015 niin kutsuttu ”pakolaiskriisi” onkin ohi, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset tarvitsevat turvaa vainolta nyt ja tulevaisuudessa. Homoseksuaalisuus on edelleen rikos yli 70 maassa, useissa kuolemantuomiolla rangaistava. Niissä maissa, joissa homoseksuaalisuutta ei ole määritelty laittomaksi, muu lainsäädäntö ja vihamielinen asenneilmapiiri tekee lhbtiq*-ihmisten elämästä mahdotonta. Näin on esimerkiksi Venäjällä, jossa lhbtiq*-ihmisten ihmisoikeustilanne heikkenee jatkuvasti. Meidän tulee jatkaa toimintamme kehittämistä ja epäkohtiin puuttumista. Suomen täytyy kantaa vastuunsa ja tarjota turvaa sitä tarvitseville.
 
Vastaanottokeskusten ja prosessissa olevien majoitusmahdollisuudet eivät vastaa valtaosan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien tarpeita. Viime viikolla Setan ja HeSetan julkaisemassa kannaottossa vaadimme, että Migrin ja pääkaupunkiseudun kuntien tulisi välittömästi järjestää majoitustiloja erityisen haavoittuvassa asemassa oleville lhbtiq-turvapaikanhakijoille. Lue koko kannanotto: www.heseta.fi/lhbtiq-turvapaikanhakijoiden-siirrot-pois-paakaupunkiseudulta-lopetettava-valittomasti
 
HeSetaan on Together-toiminnan aloittamisen jälkeen ottanut yhteyttä satoja ja toimintaan osallistuu viikottain kymmeniä turvapaikanhakijoita ja pakolaistaustaisia. Avun tarvitsijoita olisi varmasti enemmän kuin toistaiseksi on pystytty tavoittamaan. Toiminta nojaa yhteisöön – niin Together-toiminnan jäseniin, jotka tukevat ja vahvistavat toisiaan elämänsä yhdessä haastavimmista tilanteista, kuin teihinkin, jotka haluatte kanssamme vastustaa syrjiviä ja sortavia käytäntöjä ja politiikkaa. Yksityishenkilönä voit antaa esimerkiksi liittymällä HeSetan jäseneksi, lahjoittamalla Together-toiminnalle, jakamalla tietoa lhbtiq*-turvapaikanhakijoiden tilanteesta ja tarpeista sekä lobbaamalla päätöksentekijöitä kantamaan vastuuta myös heistä, jotka ovat liian helposti marginalisoitavissa.
 
Vaadimme, että
– Maahanmuuttovirasto muuttaa nykyiset ihmisten itsemäärittelyä ja yksityisyyttä rikkovat käytäntönsä, huomio haavoittuvien ryhmien erityistarpeet ja tekee tarvittavat toimenpiteet taatakseen turvallisen  ja yhdenvertaisen prosessin kaikille turvapaikanhakijoille
– Pääkaupunkiseudun kunnat tarttuvat viimein toimeen turvallisempien asumismuotojen perustamiseksi lhbtiq*-turvapaikanhakijoille.
– Lhbtiq*-turvapaikanhakijoille ja pakolaistaustaisille kohdennettuun työhön ja sen kehittämiseen resursoidaan sekä valtion että kuntien tasolla.
 
HeSeta ry,
Aaro Horsma
Toiminnanjohtaja
aero(@)heseta.fi
0451210026
 
Tue työtämme liittymällä HeSetan jäseneksi HelsinkiPride-verkkokauppa/jäsenyys tai lahjoittamalla kohdennetusti TOGETHER-toiminnalle: HelsinkiPride-verkkokauppa/lahjoitus

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

logo
Rekry15.1.2025

Helsinki Pride -yhteisö rekrytoi: Sosiaalityön asiantuntija määräaikaiseen t...

logo
Blogi18.12.2024

Kiitos vuodesta 2024, rakas sateenkaariyhteisö

logo
10.12.2024

Working with Pride Network: A Journey Toward LGBTQIA+ Inclusive Workplaces