Lesbonäkyvyyden päivää 26. huhtikuuta on juhlittu jo vuodesta 2008. Brittiläinen Diva Media Group omistaa aiheelle tänä vuonna ensimmäistä kertaa koko viikon, ja kutsuvat sitä Lesbian Visibility Weekiksi. He paitsi lanseerasivat teemaviikon, ovat myös järjestäneet erilaisia online-tapahtumia, ja julkaisseet ensimmäisen kattavan tutkimuksen lhbtiq+ -naisten kokemuksista.

 

Lesbonäkyvyyden viikko Suomessa 

 

Me haluamme seurata esimerkkiä, ja juhlia moninaisten naisten rakkautta ja näkyvyyttä Suomessakin. Kutsumme tästä lähtien viikkoa 17 lesbonäkyvyyden viikoksi. Viikolla ei vielä ole erityistä ohjelmaa, mutta tällä viikolla julkaistiin kirjailija Tiina Tuppuraisen esikoisromaani Kuvittelen sinut vierelleni. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 2000-alun Helsingin lesbokulttuuriin. Kirja on merkittävä teko lesbokulttuurin tunnettuudelle, ja sopii hienosti juhlistamaan koko viikon olemassaoloa. Mutta miten muuten voisimme tuoda lesbokulttuuria Suomessa näkyväksi? Millä tavoilla voisimme juhlistaa sitä erityisesti nyt, kun fyysinen etäisyys pitää meidät poissa julkisilta paikoilta?

 

Yksi tapa on nostaa esiin lesbojen sateenkaarilipun värejä. Onko lippu jo sinulle tuttu? Lippu on suunniteltu yhteisöllisesti ja sen värit kuvastavat lesbojen ja lesbokokemuksen moninaisuutta. Toivottavasti syyskuun Pride-kulkueessa nähdään lesbojen sateenkaarilippuja jo sankoin joukoin!

 

Miten voi osallistua lesbonäkyvyyden viikolle?

 

Englanninkielistä ohjelmaa järjestetään vielä perjantaina virtuaalisesti. Tapahtumia on sekä päiväsaikaan että illan vietteeksi. Suomenkielistä ohjelmaa voi seurata perjantaina klo 17:30, kun haastattelemme kirjailija Tiina Tuppuraista Helsinki Pride -yhteisön Instalivessä. Silloin jutellaan parisuhteista ja eroista, kirjan kirjoittamisesta, lesbonäkyvyydestä ja siitä, mihin lesbot katosivat. Tune in!

 

Mahtavaa ensimmäistä lesbonäkyvyyden viikkoa kaikille!