Vuosien saatossa Helsinki Pride-viikosta on tullut Suomen suurin ihmisoikeustapahtuma. Tänä vuonna vietämme Pridea paitsi poikkeuksellisena ajankohtana, kesäkuun sijaan syyskuussa, myös poikkeuksellisessa ajassa. Vaikka tänä vuonna emme voi kokoontua marssimaan yhdenvertaisuuden puolesta, on Pride aivan yhtä ajankohtainen kuin muinakin vuosina historiansa saatossa.
Tänä vuonna Helsinki Priden teemana on ”esikuvat”. Esikuvia voivat olla niin yksilöt, yhteisöt kuin organisaatiot, jotka ovat näyttäneet mallia kokonaisille kansakunnille tai auttaneet yksittäisiä ihmisiä jaksamaan vaikeassa elämäntilanteessa.
Yhtenä esikuvien ryhmänä haluan nostaa esiin ne taiteilijat ja yhteiskunnalliset ajattelijat, jotka ovat jo edesmenneet mutta joiden perintö elää vahvana ajassamme. He luovat työllään yhä tänäänkin siltoja sukupolvien välille, sillä heidän työnsä, ajatuksensa ja rakkautensa tuntevat nuoret ja vanhat. Tällaisia taiteilijoita ovat muun muassa Tove Jansson, jonka ensimmäinen virallinen liputuspäivä oli 9.8. tänä vuonna, ja Touko Laaksonen, jonka syntymästä tuli keväällä 100 vuotta.
Tove Jansson eli avoimesti yhdessä elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilän kanssa aikana, jolloin homoseksuaalisuus oli Suomessa laitonta. Pari oli myös ensimmäinen Presidentinlinnassa itsenäisyyspäivän vastaanotolla esiintynyt naispari. Touko Laaksonen on yksi Pride-yhteisön varmasti kansainvälisestikin tunnetuimpia esikuvia, ja hänen taiteellaan on ollut tärkeä yhteiskunnallinen merkitys. Touko Laaksonen eli Tom of Finland oli ensimmäisiä taitelijoita, jotka käsittelivät homoseksuaalista aineistoa töissään.
Sillä, kuka näkyy taiteessa ja kenen ääntä kuunnellaan, on merkitystä myös tänä päivänä. Arvostan sitä työtä, jolla moni taiteilija ja yhteiskunnallinen ajattelija on tehnyt ja tekee näkyväksi sitä, jonka pitäisi olla kaikille selvää, mutta jonka eteen edelleen tarvitaan määrätietoista työtä. Sitä, että me olemme kaikki erilaisia, mutta samanarvoisia. Yhdenvertaisuus ja rakkaus kulkevat käsi kädessä. Onhan Priden yhtenä tunnuslauseenakin ”Love is Love”. Rakkaus kuuluu kaikille, ihan jokaiselle meistä.
Alussa totesin, että tänä vuonna Pridea juhlitaan poikkeuksellisessa ajassa. Myös poikkeuksellisessa ajassa tarvitaan esikuvia. Tässä ajassa ja hetkessä erityistä esikuvallisuutta ja esimerkillistä toimintaa tarvitaan yhteisöiltä ja organisaatioilta, kun koronapandemia vaikuttaa eri tavoilla eri ihmisiin. On tärkeä tunnistaa, että pandemian vaikutukset saattavat olla monien sateenkaarivähemmistöihin kuuluvien ihmisten kohdalla suurempia, koska jo normaalioloissa vähemmistöihin kuuluvat kokevat syrjintää ja ulossulkemista.
Vaikutukset riippuvat seksuaali- tai sukupuoli-identiteetin lisäksi myös muun muuassa iästä, sosioekonomisesta asemasta ja perhesuhteista. Emme saa jättää ketään yksin.
Moni järjestö ja verkosto on etsinyt ja löytänyt mahdollisuuksia toimia ja auttaa uusin tavoin ja kanavin myös poikkeuksellisena aikana. Tänä vuonna vietettiin esimerkiksi globaalia Pridea online-tapahtumana verkossa kesäkuussa. 24-tuntinen live-lähetys mahdollisti osallistumisen ja yhteisöllisyyden kokemuksen myös heille, jotka eivät normaalioloissakaan oman maansa poliittisesta tilanteesta tai ilmapiiristä johtuen voi osallistua kulkueisiin ja sen kaltaisiin Pride-tapahtumiin. Nyt myös he saivat kokea yhteenkuuluvuutta, kun pyrittiin erityisellä tavalla kuulemaan globaalisti kaikkia yhteisön ääniä. Se oli monelle varmasti voimaannuttava, vapauttava ja koskettava kokemus.
Meidän päättäjien pitää yhtä lailla kantaa vastuumme myös globaalisti. Euroopassa tilannetta on väärinkäytetty ja sateenkaari-ihmisten oikeuksia ja seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksia on rajattu muun muassa Puolassa ja Unkarissa. Kriisi voi johtaa sisäänpäin käpertymiseen ja oikeuksien polkemiseen heikoimmassa asemassa olevien kustannuksella. Nyt on entistä tärkeämpää vaalia ihmisoikeuksia ja pitää kiinni yhteisistä sopimuksista.
Myös valtioneuvostossa halutaan parantaa sateenkaariyhteistyötä. 2019 syksyllä on perustettu yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on edistää kansallista sateenkaaripolitiikkaa paremman tiedonkulun ja yhteistyön kautta. Verkoston muodostavat useat ministeriöt, valtionhallinnon virastot sekä keskeiset järjestöt. Verkosto kokoontuu säännöllisesti keskustelemaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeusasioista, kuten lainsäädäntöhankkeista, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämistoimista, tiedonkeruun tarpeista ja käytännöistä sekä sateenkaaripolitiikasta Suomessa.
Tänä vuonna, ensimmäistä kertaa koskaan, nostamme Priden kunniaksi liput salkoon koko valtioneuvostossa.