Viime kesänä Helsinki Priden aikoihin puhuimme Miia Nahkurin (sdp.) ja Sari Jokisen (vihr.) kanssa siitä, miten hienolta sateenkaariliput näyttävät Helsingissä ja kuinka tärkeää sanomaa ne viestivät kaupungistaan ulospäin.

Pidän tärkeänä, että kaupungit ja kunnat sitoutuvat tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen ja huomioivat näiden arvojen toteutumista kaikessa toiminnassaan, niin työntekijöidensä keskuudessa kuin myöskin kaikessa päätöksenteossa. Ajatus Riihimäen osallistumisesta Pride-viikkon juhlintaan syntyi hetkessä, mutta huolellisesti valmistellen. Aloite jätettiin kaupunginvaltuustossa joulukuussa 2018.

Ajatuksenamme nimenomaan oli huomioida Pride-viikon aikana kaupungin omassa toiminnassa näkyvästi yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys. Me emme ole valitettavasti keskenämme yhdenvertaisia. Ihmiset kokevat syrjintää ihonvärinsä, sukupuolensa, seksuaalisen suuntautumisensa tai ikänsä vuoksi edelleen. Monet meistä eivät edes huomaa syrjintää ja epäoikeudenmukaisuutta arjessaan, mutta heitä joita se koskee, se koskee todella syvälle.

Tämä valtuustoaloite on myös itsessään aiheuttanut paljon negatiivisia tunteita ja se on minulle selkeä viesti siitä, että tälle aloitteelle ja tapahtumalle oli todellakin tilausta. Pride vaalii yhdenvertaisuuden eteen tehtävää työtä. Nykyisellään lainsäädäntö ei takaa jokaiselle itsemääräämisoikeutta ja oikeutta olla oma itsensä. Me tarvitsemme sekä kuntatasolla, mutta myös valtakunnan tasolla edelleen koulutusta ja tietoisuuden lisäämistä.

Pride-viikon ajatuksena on se, että kunta voi tarjota omia tilojaan esimerkiksi erilaisten keskustelutilaisuuksien käyttöön, voidaan järjestää tietoiskuja ja miettiä yhdessä konkreettisesti, miten esimerkiksi työpaikoilla lisätään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Yhtä tärkeää on huomioida yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden teemat myös varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja vanhustenhuollossa.

Pride-viikko antaa kunnassa hyvät mahdollisuudet edistää myöskin tärkeitä asioita juuri varhaiskasvatuksen ja koulujen näkökulmasta, huomioiden lasten ja nuorten kehitystason, mutta myös vanhustenhuollon käytännöt. Pride-viikko antaa myös hyvän mahdollisuuden tarkastella ja päivittää kunnan omaa yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Odotan, että Riihimäen ensimmäinen Pride-viikko on täynnä iloa, vastuullisia keskusteluita ja yhdenvertaisuuden ymmärtämistä. Viikko huipentuu kaupunkilaisten yhteiseen puistojuhlaan.

Riihimäki järjestää  kaupungin ensimmäisen Pride -tapahtuman 24. -30.6.2019.  Kaupunki asettaa toimikunnan suunnittelemaan Pride-viikon käytännönjärjestelyjä ja sateenkaariliputus järjestetään mahdollisuuksien mukaan ainakin kaupungintalon, Puhaltajapatsaan, Vesilinnan, Graniitin aukion ja Merkoksen lippusaloissa. Viikko huipentuu kaupungin yhteiseen puistojuhlaan.

Riihimäen kaupungin päättäjät kävivät ennen päätöstä tiukkaa keskustelua siitä, onko Pride-viikon huomiointi Riihimäellä perusteltua. Muun muassa Kokoomuksen valtuustoedustajat vastustivat aloitetta voimakkaasti.

Aino-Kaisa Pekonen on yksi aloitetta eteenpäinvieneistä kunnanvaltuutetuista.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

logo
Tiedotteet & kannanotot16.4.2025

Yli 40 järjestöä: Hallituksen on kunnioitettava eduskunnan tahtoa ja aloitet...

logo
10.4.2025

Helsinki Pride -yhteisön kevätkokous 24.4.2025 ja sitä edeltävä jäsenistölle...

logo
Tiedotteet & kannanotot26.3.2025

Kirsti Junkkari on aloittanut sosiaalityön asiantuntijana Helsinki Pride -yh...