Joulukuun 17. päivä on kansainvälinen punaisen sateenvarjon päivä eli seksityöntekijöihin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä. Pro-tukipiste ja Helsinki Pride -yhteisö muistuttavat yhdessä, että kaikilla, myös seksityöntekijöillä, tulee olla oikeus turvalliseen työhön ja työskentelyolosuhteisiin ilman pelkoa väkivallasta.
Punaisen sateenvarjon päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ja nostaa keskusteluun seksityöntekijöihin kohdistuva väkivalta sekä muistaa tämän uhreja.
Seksityöntekijöillä on kohonnut riski joutua fyysisen, henkisen ja seksuaalisen väkivallan kohteeksi heidän huonon yhteiskunnallisen asemansa vuoksi. Negatiiviset asenteet vähemmistöryhmiä, kuten ulkomaalaisia ja transihmisiä kohtaan näkyvät myös seksityön maailmassa. Etenkin seksityötä tekevät transnaiset joutuvat häirinnän ja väkivallan kohteeksi jokapäiväisessä elämässä.
Punaisen sateenvarjon päivänä Pro-tukipiste ja Helsinki Pride -yhteisö haluavat korostaa, että minkäänlainen väkivalta tai pakottaminen ei kuitenkaan kuulu seksin myymiseen. Voimme vaikuttaa väkivallasta ilmoittamiseen, avun saamiseen ja väkivallan vähenemiseen ensisijaisesti lainsäädäntöä selkeyttämällä ja negatiivisia asenteita purkamalla.
Seksityön tekemiseen liittyy edelleen vahva ja negatiivinen stigma, jonka jokainen seksipalveluita myyvä joutuu tavalla tai toisella kohtaamaan. Myös ne ihmiset, joilla seksin myyminen ei ole ollut tietoinen valinta, vaan siihen liittyy pakkoa ja painostamista, joutuvat tämän saman negatiivisen stigman uhreiksi. Stigmalle on olennaista se, että se ei kerro seksipalveluja myyvien ihmisten ominaisuuksista, vaan muiden ihmisten asenteista ja käyttäytymisestä heitä kohtaan.
Suomen laista ei löydy termejä seksityö, seksityöntekijä tai vastikkeellinen seksi. Seksityöhön viittaavia lainsäädäntöteksteissä käytettyjä sanoja ovat seksuaalipalveluiden myyminen ja ostaminen, seksuaalipalveluiden maksullinen tarjoaminen ja prostituutio. Lain tulkinnanvaraisuus asettaakin useat ammatinharjoittajat ongelmallisiin tilanteisiin, vaikka lain tarkoitus onkin ehkäistä esimerkiksi ihmiskauppaa ja muuta hyväksikäyttöä.
Parhaat keinot vähentää väkivaltaa eivät perustu seksityön kieltämiselle ja stigmatisoimiselle, vaan seksityöntekijöiden oikeuksien vahvistamiselle, alan laillisen aseman parantamiselle ja palveluiden tarjoamiselle.
Yhteistyössä:
Pro-tukipiste ry on vuonna 1990 perustettu uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumaton järjestö, joka edistää seksi- ja erotiikka-alalla toimivien ihmisten osallisuutta ja ihmisoikeuksia. Yhteiskunnallisen vaikuttamistyön lisäksi Pro-tukipiste tarjoaa luottamuksellisesti matalan kynnyksen tukea, neuvontaa ja terveyspalveluita sekä yhteisöllistä toimintaa kaikille, jotka myyvät seksipalveluita tai toimivat eroottisen alan ammateissa. Lue lisää: www.protukipiste.fi
Helsinki Pride -yhteisö ry on kansalaisjärjestö ja asiantuntijaorganisaatio, jonka tavoitteena on poistaa kulttuuriin, kieleen sekä yhteiskunnan rakenteisiin, arvoihin ja normeihin sisältyvää eriarvoisuutta. Teemme ympärivuotista yhteisö-, sosiaali- ja nuorisotyötä sekä järjestämme Suomen suurimman ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuman Helsinki Priden.