Tänään 1.2.2021 tulee täyteen 50 vuotta siitä, kun homoseksuaalisten tekojen rangaistavuus poistettiin Suomen rikoslaista.
Vuoden 1971 lakimuutos oli vuosien ihmisoikeustyön voitto, merkittävä osa suomalaista sateenkaarihistoriaa ja matkaa kohti todellisesti yhdenvertaista ja turvallista yhteiskuntaa. Seuraava merkkipaalu saavutettiin kymmenen vuoden päästä. Homoseksuaalisuus oli listattu psykiatriseksi sairaudeksi, kunnes vuonna 1981 se poistettiin tautiluokituksesta.
Vuonna 1991 perustettiin Helsinki Pride -yhteisö, silloinen Helsingin seudun Seta. Sateenkaariyhteisön oikeuksien edistäminen vaati muutoksia lainsäädäntöön, mutta epäkohtiin puuttuminen ja niin vaikuttaminen vaati yhteisöllisyyttä, mahdollisuuksia kokoontua yhteen sekä saada tukea. Ajattelen, että 1980-luvun aids-epidemia oli antanut kipeän mutta tärkeän opetuksen haavoittuvuudesta, solidaarisuudesta ja taistelusta rakenteellista syrjintää vastaan.
Paljon on muuttunut sitten vuosien 1971, 1981 ja 1991.
Kehotuskielto poistettiin ja suojaikäräjat yhtenäistettiin eri ja samaa sukupuolta vuonna 1996. Vuonna 2000 uusi perustuslaki astui voimaan, sisältäen yhdenvertaisuuden lain edessä sekä yleisen syrjintäkiellon. Samana vuonna Tarja Halosesta, Setan entisestä puheenjohtajasta (1980-1981) tuli Suomen ensimmäinen naispresidentti.
2000-luvulla olemme saaneet – korjaan- muuttaneet lisää lainsäädäntöä, yhteiskuntaa ja asenteita paremmaksi meille jokaiselle. Tässä joitakin, ei kaikkia, merkittäviä lakimuutoksia viimeiseltä 20 -vuodelta:
2000 -luvun alussa astui voimaan työsopimuslaki, joka kielsi eksplisiittisesti ”sukupuoliseen suuntautumiseen” liittyvän syrjintä. Eduskunta hyväksyi lain rekisteröidystä parisuhteesta, joka astui voimaan 2002.
Seuraavana vuorossa oli ensimmäinen Translaki (2003), sitten Yhdenvertaisuuslaki (2004), sisältäen syrjinnän kiellon ja viranomaisia koskevan yhdenvertaisuuden edistämisvelvoitteen.
Laki hedelmöityshoidoista hyväksyttiin 2007. Se sallii hoidot luovutetuilla sukusoluilla ilman parisuhteeseen tai kumppanin sukupuoleen kohdistuvaa rajoitusta.
Vuodesta 2009 perheen sisäinen adoptio on ollut mahdollista, kun lakia rekisteröidystä parisuhteesta muutettiin. Tähän asti se oli ollut mahdollista avioparien käytössä.
Transvestisuus poistui sairausluokituksesta vuonna 2011 ja arviolta 50 000 ihmistä vapautettiin turhasta stigmasta.
Vuonna 2013 Tahdon2013-aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista – luovutettiin eduskunnalle. Allekirjoituksia kertyi 166 851. Seuraavana vuonna eduskunta sääti kansalaisaloitteen mukaisen tasa-arvoisen avioliittolain.
Uudistuneet yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolaki astuvat voimaan vuonna 2013. Lakien tarjoama suoja ja velvoitteet ovat edistyksellisiä sateenkaari-ihmisten oikeuksien ja aseman turvaamiseksi yhteiskunnan eri osa-alueilla.
Vuodesta 2016 uusien perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan perusopetuksen tehtävänä on lisätä tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta.
2017 Tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan.
Lakimuutokset eivät itsenään riitä, mutta ne ohjaavat ja parhaimmillaan korjaavat yhteiskuntaa, asenteita ja toimintaamme paremmaksi.
Muutos parempaan ei ole itsestään selvyys, sillä näemme ympärillämme, niin maailmalla kuin täällä Suomessa myös huonompaan. Sateenkaariyhteisön, naisten ja eri vähemmistöjen oikeuksia riisutaan monissa maissa, lainsäädännön ja yhteiskunnan tarjoama turva ja oikeudet eivät ole enää jokaiselle tarkoitettu.
Yhtenä esimerkkinä Yhdysvallat ja viimeisen neljän vuoden systemaattinen lhbtiq-oikeuksien murentaminen Donald Trumpin ja republikaanien ollessa vallassa. Vaikka johto nyt Yhdysvalloissa vaihtui, ei äärioikeiston kansainvälisesti kasvavaa suosiota tule sivuuttaa.
Viimeiset vuodet ovat olleet huikeita kasvun paikkoja Helsinki Pride -yhteisölle.
Pride-viikon kasvanut suosio ja tuki ympärivuotiselle työllemme on lisännyt mahdollisuuksia kehittää toimintaamme tavoittaaksemme useampia ihmisiä osaksi toimintaamme, tarjota tukea vaikeassa tilanteessa oleville ja tehdä näkyväksi vielä edessä olevaa matkaa.
Organisaationa olemme ehkä vasta 30-vuotiaita, mutta sielumme, voimamme ja tavoitteemme nojaavat ei vain kymmenien tai satojen, vaan tuhansien vuosien ja ihmisten tarinoiden ja toiminnan voimaan.
Tänä vuonna juhlimmekin moninkertaista merkkivuotta ja toivomme, että sinä olet mukanamme!
-Aaro Horsma,
toiminnanjohtaja
Tule mukaamme muuttamaan maailmaa ylpeydellä! Voit antaa tukesi:
– liittymällä järjestön viralliseksi jäseneksi: https://pride.fi/liity-ja-lahjoita/
– tulemalla mukaan vapaaehtoistoimintaan: toimijat@pride.fi
– tuomalla yhdistykseksi yhteisökumppaniksimme: https://pride.fi/helsinkiprideweek/info/
– hakemalla yritykseksi mukaan Working with Pride -kumppaniksi : https://pride.fi/helsinkiprideweek/info/
– tilaamalla koulutuksen organisaatioosi: toimisto@pride.fi