Tänä vuonna tuli kuluneeksi 100 vuotta Touko Laaksosen (1920-1991) eli Tom of Finlandin syntymästä. Tomin syntymäpäivää juhlittiin jo toukokuussa, mutta koronarajoitukset estivät suurempien tapahtumien järjestämisen.
Tomin elämäniloinen ja voimakkaan maskuliininen ja seksuaalinen homotaide on vaikuttanut maailmanlaajuisesti jo aikana, jolloin homous on ollut laitonta tai luokiteltu sairaudeksi. Noista ajoista on tultu pitkä matka nykypäivän avoimempaan yhteiskuntaan ja Tomin kuvat ovat viime vuosina löytäneet tiensä fetissihomomiesten yöpöytien lisäksi koko sateenkaariväen ja iloisen moninaisuuden esikuviksi.
Tom of Finland asui elämänsä aikana useassa osoitteessa Helsingissä. Hänen muistokseen kiinnitettiin muistolaatta Tehtaankatu 7:n säinään. Tom asui talossa vuosina 1969–1984. Muistolaatta on toteutettu MSC Finland – Tom’s Club ry:n, LMC Tallinn ja Tom of Finland Foundationin yhteistyönä. Muistolaatan on suunnitellut Matu Kormano. Muistolaattaa on ollut tukemassa yhteensä 12 fetissijärjestöä ja visuaalisen taiteen toimijaa Suomesta ja Euroopasta.
Muistolaattaa on edistänyt jo useamman vuoden Antti Kauppinen, joka on ollut mm. MSC Finland – Tom’s Clubin puheenjohtajana, sekä Suomessa Tom of Finland säätiötä edustava Susanna Luoto.
”Muistolaatta on nyt oikealla paikallaan. Viettihän Tom varsin työntäyteisiä vuosia Tehtaankatu 7.ssä”, miettii Luoto. Hän kiittelee taloyhtiön hallitusta myötämielisyydestä hanketta kohtaan.
“Tom ansaitsee muistolaatan paitsi taiteilijana myös sellaisten tuntojen tarkastelijana ja purkajana, joista ns. suurella yleisöllä ei ole aina käsitystä. Tuon taiteen sosiaaliset merkitykset ovat olleet hätkähdyttävät”, toteaa Luoto.
Tomin malleina oli aitoja ihmisiä.
”Historia, jota ei ole kirjoitattu ja jota Tom on kuvannut visuaalisesti on fetissimiesten visuaalinen muistijälki”, toteaa Antti Kauppinen.
”Tomin teoksissa on ihmisiä, joista moni kuoli AIDSin myötä. On hienoa ja tärkeää, että saatiin muistolaatta, jolla muistetaan seksuaalivähemmistön visuaalista kulttuuria eteenpäin vienyttä ihmistä”, Kauppinen kiittää.
Muistolaatta paljastettiin osana suomalaisten fetissimiesten vuosittaista Finlandization viikonlopputapahtumaa, joka järjestettiin tänä vuonna 34. kerran. Tom of Finland oli tapahtumaa järjestävän MSC Finland – Tom’s Clubin jäsen kerhon alkuvuosista 70-luvulta aina kuolemaansa saakka ja piirsi useita kuvia kerhon Prätkäposti -lehteen. Kerholla on säilynyt myös Tomin alkuperäisiä töitä, joita on mahdollista nähdä pop-up näyttelyssä Alakulttuurikeskus Loukossa 22.8.-23.8. (avoinna klo 14-18).