Viisi askelta matkalla kohti ihmisoikeuksia kunnioittavaa translakia
Helsinki Pride viikon 2021 yhteisökumppaniartikkelin on kirjoittanut Amnestyn pride-työryhmä (Amnesty International).
Tänä vuonna juhlitaan useita sateenkaarioikeuksien merkkipaaluja Suomessa. Nyt on kulunut myös 60 vuotta ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin perustamisesta. Juhlavuoden kunniaksi Amnestyn pride-työryhmä kokosi yhteen järjestön tähänastista työtä transihmisten oikeuksien puolesta. Vaikka aktivistit ja järjestöt ovat vaatineet muutosta jo vuosia, Suomen translaki loukkaa yhä räikeästi transihmisten ihmisoikeuksia ja altistaa heidät syrjinnälle.
Aloitimme Amnestyn Suomen osastossa aktiivisen työn transihmisten oikeuksien puolesta kymmenen vuotta sitten. Olemme työskennelleet erityisesti sen puolesta, että sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu omaan ilmoitukseen ja ehdottomasta 18 vuoden ikärajasta luovutaan. Työ itsemääräämisoikeutta kunnioittavan translain puolesta on ollut meille pitkä ja jatkuva oppimisprosessi siitä, mitä ihmisoikeudet tarkoittavat sukupuolen moninaisuuden näkökulmasta.
- Tutkimus transihmisten oikeuksista tekee ihmisoikeusloukkaukset näkyväksi
Vuonna 2014 Amnesty julkaisi osastomme aloitteesta tehdyn The State Decides Who I Am -tutkimuksen sukupuolen juridiseen vahvistamiseen liittyvistä ihmisoikeusloukkauksista. Raporttiin haastatellut suomalaiset transihmiset kuvasivat käytäntöjä nöyryyttäviksi ja stigmatisoiviksi.
Olemme tutkineet myös intersukupuolisten lasten itsemääräämisoikeuden toteutumista vuonna 2018 julkaistussa First, Do No Harm -tutkimuksessa. Selvitykseen haastateltiin muun muassa OYS:n erikoislääkäri Mika Venholaa.
- Aktivistit kampanjoivat oikeudenmukaisemman translain puolesta Suomessa ja kansainvälisesti
Olemme peräänkuuluttaneet translain uudistusta pitkäjänteisellä vaikuttamistyöllä ja kampanjoimalla. Aktivistimme ovat allekirjoittaneet lukuisia vetoomuksia, kirjoittaneet postikortteja päättäjille ja marssineet mielenosoituksissa.
Vuonna 2017 kampanjoimme myös maailmanlaajuisesti, jolloin kampanjan keulakuvana toimi ihmisoikeuspuolustaja Sakris Kupila. Hänelle lähetettiin tuhansittain solidaarisuuskortteja, ja yli 350 000 ihmistä eri puolilta maailmaa vaati silloiselta pääministeriltä Juha Sipilältä muutosta lakiin.
Meille on ollut tärkeää tukea myös muiden kampanjoita kuten Kuuluu kaikille -kampanjaa sekä Translaki2019-kampanjaa. Viimeisin suuri aktivismiponnistus oli Trans ry:n Oikeus olla -kansalaisaloite, joka keräsi tänä keväänä huikeat 68 374 kannattajaa.
- Päättäjien ja viranomaisten tietoisuus transihmisten oikeuksista lisääntyy
Olemme kertoneet translain uudistusvaatimuksista lukuisille päättäjille yhdessä trans- ja sateenkaarijärjestöjen kanssa. Marraskuussa 2012 järjestimme TransHelsinki-viikolla Näkymättömästä näkyväksi -seminaarin. Kesällä 2019 transtaustaiset aktivistit puhuivat Shoplifterin Nervescape VIII -näyttelyssä Kiasmassa.
Itsemääräämisoikeutta kunnioittava translaki nostettiin hallitusohjelmaan vihdoin ja viimein vuonna 2019. Kirjaus sivuuttaa kuitenkin lasten ja nuorten oikeudet, joiden huomioimista olemme vaatineet lakimuutoksen valmistelussa. Nyt olemme mukana viranomaisten lainvalmistelua tukevassa seuranta- ja arviointiryhmässä. Hallituksen on määrä antaa lakiesityksensä joulukuussa 2021.
- Kansainvälisen ihmisoikeusjärjestelmän kritiikki Suomen translakia kohtaan voimistuu
Ihmisoikeuksien toteutumista valvovat kansainväliset tahot ovat arvostelleet Suomea siitä, että sukupuolen juridisen vahvistamisen edellytykset eivät vastaa ihmisoikeusvelvoitteita. Me ja muut järjestöt olemme toistuvasti välittäneet niille viestiä translain epäkohdista.
Suomi on saanut useita moitteita ja suosituksia niin YK-järjestelmästä kuin eurooppalaisilta ihmisoikeustoimijoilta. Tänä keväänä YK:n ihmisoikeuskomitea esitti huolensa siitä, etteivät hallituksen sitoumukset näyttäisi mahdollistavan translasten pääsyä sukupuolen juridiseen vahvistamiseen.
- Nyt on loppukirin aika
Ihmisoikeudet tarvitsevat toteutuakseen epätasa-arvoisen vallan haastamista, yhteistyötä, sinnikästä aktivismia ja unelmia. Me emme vaikene, ennen kuin ihmisoikeudet toteutuvat jokaiselle ihmiselle kaikkialla maailmassa.
Haluamme tehdä tästä viimeisen pride-kauden, jolloin joudumme vaatimaan translain uudistusta itsemääräämisoikeuteen perustuvaksi sekä lasten ja nuorten oikeuksia kunnioittavaksi. Kerro omat terveisesi verkkosivuillamme, jotta unelmasta tulee totta.
Translaki nyt!
–
Blogiartikkelin on kirjoittanut Helsinki Pride 2021 yhteisökumppani Amnesty International.
Helsinki Pride -yhteisö ja yhteisökumppanit toivottavat edistyksellistä, turvallista ja maailmaa muuttavaa Pride-viikkoa 2021!