Jussi.mäkinen

Armeija tarvitsee sateenkaarisotilaita

Kutsuntavelvollisuus koskettaa jokaista suomalaista miestä, mutta kasvavassa määrin vapaaehtoisena kutsuntoihin hakeutuu myös joukko motivoituneita naisia. Kutsuntatilaisuuden ja lääkärintarkastuksen läpäiseviä yhdistää tulevaisuudessa moni asia. Heistä tulee varusmiehiä ja myöhemmin reserviläisiä, kaikista tasa-arvoisia.

Koska kutsunnat koskettavat koko miesikäluokkaa lainsäädäntöä kehitettiin sotien jälkeen siten, että armeijasta kieltäytyvälle syntyi laillinen tapa suorittaa asevelvollisuus. Synnytettiin siviilipalvelus.

Sekä armeijaan, että siviilipalvelukseen sisältyy myyttejä. Kokemusten lisäksi näistä ”tavallisen” yhteiskunnan ulkopuolisista instituutioista kiertää sitkeitä tarinoita. Armeijassa näitä ikuisia tarinoita kutsutaan tornihuhuiksi. Sivarisaduille ei ole kehittynyt vakiintunutta termiä, mutta sitkeitä paikkaansapitämättömiä taruja syntyy sielläkin.

Vielä viime vuosilta on kuultu kertomuksia siitä kuinka kutsuntalääkäri, siis puolustusvoimien ulkopuolinen lääkäri, on antanut vapautuksen seksuaalisen suuntautumisen takia. Lääkärin ja tutkittavan välinen keskustelu on heidän välinen ja sitä on syytä kunnioittaa. Silti on tyrmättävä ajatus siitä, että seksuaalinen suuntautuminen voisi olla este asepalvelukselle.

Sitkeä myytti on myös, että homoseksuaalin kannattaa hakeutua siviilipalvelukseen. Miksi?

Suomen armeija on seksittömyydessään verrattavissa suomalaiseen saunaan. Tarkoituksenmukaisuus on sana, joka ohjaa varusmiehen käyttäytymistä niin kasarmilla kuin leiriolosuhteissa. Alastomuutta on, mutta seksuaalisväritteiset tilanteet rajoittuvat lähinnän reippain sanakääntein käytäviin keskusteluihin.

Kielenkäyttö on intin ulkopuolisen korvaan rajua ja alatyylistä. Kaikkea tekemistä leimaa kiire ja vapaa-aikaa huolettomuus. Lopputuloksena on käsittämätön ajattelemattomuus. Kun sanoja leikittelee kielellä huolimattomasti on myös kuulijan turvallisin toimia ajattelemattomasti. Loukkaantua saa, mutta vain ääneen. Epäasiallinen käytös loppuu heti kun se nostetaan esiin. Auktoriteetit toimivat järjestelmän sisällä hyvin.

Asevelvollisuus asettaa oman haasteensa transsukupuolisten elämään. Asevelvollisuus määräytyy sosiaaliturvatunnuksen perusteella. Tunnuksen sukupuolta määrittävä osa muuttuu vasta sukupuolenkorjaustoimenpiteiden täytettyä lopulliset normit. Tämä voi pahimmillaan tarkoittaa, että nuori transhenkilö joutuu kesken sukupuolenkorjausprosessin suorittamaan asepalvelustaan. Vielä ei tiedossani ole ennakkotapausta, miten tälläisessä tapauksessa asevelvollisen sukupuoli määräytyy palveluksen osalta. Onhan Suomen armeijassa tarkasti eriteltynä naisten ja miesten tuvat sekä hygieniatilat.

Kun kyse on sodasta voisi kysyä, mikä on sukupuolen merkitys. Armeijaura on pohjoismaissa ollut tasa-arvoinen vaihtoehto jo vuosikymmeniä. Pohjoismainen suhtautuminen sukupuoleen asepalveluksessa vaihtelee silti rajusti. Ruotsissa on jo vuosia ollut yhteismajoitus kaikilla varusmiehillä sukupuoleen katsomatta. Norjassa samaan käytäntöön siirtymisestä päätettiin vasta kuukausia sitten. Suomessa asiasta ei vielä keskustella laajasti. Kuitenkin leiriolosuhteissa sukupuoli unohtuu niin sotilailta kuin järjestelmältäkin.

Nykyisen järjestelyn erot voi nähdä kärjistyneinä kansainvälisissä operaatioissa. Kun Suomi ja Ruotsi ovat yhteisessä rauhanturvaoperaatiossa on majoitustiloissa suihkut ja naisten suihkut, vessat ja naisten vessat. Käytännössä naisten suihkut ja vessat rakennetaan vain suomalaisia varten. Ruotsalaisella kasarmilla ei moisia nähdä. Miksi nähtäisiin?

Älä kysy äläkä ainakaan kerro -mantra on yhdistetty armeijaan ympäri maailman. Kyseinen sääntö oli kuitenkin länsimaista voimassa vain USA:n armeijassa. Kun laki kumottiin esiin nousi yllättäviä asioita. Seksuaalisuutta ei tuotu esiin korostuneemmin, mutta koska se ei ollut enää kiellettyä sai ongelmista kertoa avoimesti. Esimerkiksi naisvarusmiehiin kohdistuneet raiskaustapaukset käsiteltiin nyt asiallisesti. Ennen uhrit eivät uskaltaneet näistä asioista puhua. Seksuaalisuuden olemassaolo tunnustettiin. Nyt sen kanssa osataan toimia.

Seksuaalisuus on erottamaton osa ihmistä suuntautumisesta riippumatta. Kun kysytään heiluuko peitto kasarmilla vastaus on: yhtä usein kuin missä tahansa muussa työyhteisössä. Siihen onko seksi ja seksuaalisuus epäasiallista tai ylikorostunutta jää yksilöiden vastuulle. Suomessa järjestelmä yksiselitteisesti kieltää hellyyden osoitukset sotilasasuisten välillä. Se ei tarkoita, että seksi kasarmeilla olisi kylmää ja mekaanista suorittamista vaan sääntöjä rikotaan. Ainoa seksiongelma kasarmeilla on, että järjestelmä, siis puolustusvoimat kieltää sen olemassaolon. Kielto luo riskejä ja riskintuntua, ne kiihottavat ja kasvattavat ongelmien ja väärinkäytösten riskiä. Hyvä nyrkkisääntö on, ettei kuormasta syödä, oli kyse mistä tahansa työyhteisöstä saati armeijasta.

Tähän pitäisi kirjoittaa, miten seksuaalinen suuntauminen vaikuttaa asepalvelukseen. Olen mielissäni siitä, ettei tarvitse kirjoittaa. Olosuhteet ovat samat kuin peruskoulussa tai toisella asteella. Jos mietit millainen homosotilas on, kuvittele henkilö maastopuvussa, kypärässä, taisteluliivissä, nahkavarsikengissä ja rynnäkkökivääri kädessä. Sellainen on homosotilas.

 

Jussi Mäkinen toimii Varusmiesliiton pääsihteerinä. Varusmiesliitto ry on suomalaisten varusmiesten ja siviilipalvelusmiesten valtakunnallinen edunvalvontajärjestö. Liitto on itsenäinen puolustusvoimista erillään toimiva uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumaton yhdistys.

 

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

logo
Rekry12.7.2024

Helsinki Pride -yhteisö rekrytoi: Helsinki Pride -tapahtuman kumppanuuspääll...

logo
Helsinki Pride 202429.6.2024

Helsinki Pride -yhteisö jakoi Ylpeys muuttaa maailmaa -tunnustuspalkinnot yh...

logo
Tiedotteet & kannanotot26.6.2024

Avoin kirje lakivaliokunnalle