RSB / Räty Salovaara Blåfield. Kuvassa Ville Blåfield.

Pelkoa lounaspöydässä

Saatat tietää tunteen. Työpaikan lounaskeskustelu lähestyy sitä aihepiiriä. On taas vedettävä henkeä ja suoritettava harjaantunut väistöliike, aiheenvaihto tai vitsikäs ohivastaus. Sillä vieläkään, kaikkien näiden vuosien jälkeenkään, et ole valmis puhumaan työkavereillesi puolisostasi, uskostasi, perheestäsi – tai mikä nyt sattuu olemaan sinun haavasi.

On yksilöllistä, mikä on yksityistä. Monesti seksuaalisuutensa kanssa kaapissa elävien ystävät ihmettelevät salailua: Voisihan se meille kertoa! Eihän sillä ole mitään väliä!

Eikä haavoilla olekaan väliä – meille muille. Itselle tämä yksityiskohta omassa identiteetissä tai elämäntavassa on kaiken epävarmuuden tiivistymä. Kyse ei olekaan siitä, sattuisivatko ympärillä olevat ihmiset muuttamaan käsitystään sinusta vaikka osallistuisit avoimesti kaikkiin keskusteluihin. Kyse on omakuvasta: Olenko valmis olemaan heille myös tätä? Olenko valmis vastaamaan jatkokysymyksiin?

Oman identiteettinsä ja elämänsä solmuissa pyörivälle seksuaalivähemmistön edustajalle saattaa olla vapauttava ajatus tajuta, että lounaspöydän ympärillä kaikilla on omat haavansa. Niin monia, monia leimoja ja jatkokysymyksiä voi pelätä.

Kiinnostavasti hyvin samankaltaisten haavojen kanssa tuntuu kipuilevan kaksi toisiaan muuten hylkivää ryhmää: seksuaaliset ja uskonnolliset vähemmistöt. Samalla tavalla kuin homo voi kahvitunnilla pelätä keskustelun kääntymistä parisuhteisiin, voi kotipiirissään lestadiolainen sydän jyskyttäen toivoa, ettei kukaan keksi työpaikalla ottaa puheeksi uskonasioita. Tuloksena ihan sama pälyily, samat passiivisaggressiiviset vitsivastaukset.

Talvella netissä kiersi harvinaisen tosi tusinaviisaus: ”Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind.” Ajatuksen voisi jalkauttaa työpaikan lounaspöytään. Kun näet, että sohitaan toisen haavaa (sillä, ollaanpa rehellisiä, väistöliikkeet ja ohivastaukset kyllä huomataan), ota askel taaksepäin. Anna tilaa ja aikaa. Ole kiltti.

 

Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka kirjoittaa mm. Image-lehden Työ-kolumnia.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

logo
Uutiset18.9.2024

Piia Pentti aloittaa Helsinki Pride -yhteisön kumppanuuspäällikkönä

logo
Rekry12.7.2024

Helsinki Pride -yhteisö rekrytoi: Helsinki Pride -tapahtuman kumppanuuspääll...

logo
Helsinki Pride 202429.6.2024

Helsinki Pride -yhteisö jakoi Ylpeys muuttaa maailmaa -tunnustuspalkinnot yh...