”Taiteilijan ja pilapiirtäjän tehtävä on hoksauttaa ajatusvirheistä ja pilkata moraalittomia ideoita ja tekoja”  
Ville Ranta
   kk-taittopohja.indd
Kirkko & Kaupunki, 30.3.2011

 

Työkseenajattelija

Sarjakuvataiteilijalla suurin osa ajasta menee ajatteluun, kertoo Ville Ranta. Ranta piirtää pilakuvia mm. A-Studiolle sekä Kirkko & Kaupunki-lehteen, minkä lisäksi työn alla on lähes aina jokin oma sarjakuvateos. Varsinaiseen piirtämiseen hän käyttää päivässä kahdesta viiteen tuntia. Ranta kertoo olevansa oikeastaan ”aina töissä”, sillä ajatukset pyörivät jatkuvasti sen ympärillä, mitä hän milloinkin piirtää tai haluaisi piirtää. Monet asiat ja kokemukset elämässä järjestyvät päässä jonkinlaiseen suhteeseen piirtämisen ja kertomisen kanssa, hän kuvaa. Rantaa kiinnostavat eettis-moraaliset kysymykset, ihmisen heikkous ja tyhmyys sekä toisaalta myös historia ja kauneus. On hauskaa ja kamalaa nähdä, miten ihmiset aina tekevät samat virheet, ja miten ihmiset elävät lähes identtisiä elämiä, vaikka samaan aikaan korostavat yksilöllisyyttään.

Esimerkiksi poliitikot tilaavat pilapiirroksia vaalikampanjoihinsa, mutta tilaustöitä Ranta ehtii nykyään tehdä melko vähän. Ranta sanoo olevansa poliittisesti sitoutumaton, eikä hän koe välttämättä tarpeelliseksi olla kaikessa samaa mieltä työn tilaajan kanssa, vaan vetää rajan tapauskohtaisesti.

 

kk20.3

Kirkko & Kaupunki, 20.3.2013

 

Vihasta ja rakkaudesta

Ranta on piirtänyt pilakuvia Kirkko & Kaupunki-lehteen vuodesta 2009. Kontekstissaan raflaavan tuntuiset piirrokset poikivat ensimmäisinä vuosina paljon vihamielistä palautetta, joskin myös myönteistä. Sittemmin Ranta sanoo tilanteen tasaantuneen ja toisaalta tottuneensa vihapostiin. Erityisesti Rannan piirrosten homomyönteisyys ja liberaalisuus järkytti konservatiivisimpia lukijoita. Ranta epäileekin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyväksynnän olevan valtionkirkon sisällä vielä huonommalla tolalla kuin miltä ulospäin näyttääkään. Suurin osa evankelisluterilaisen kirkon papistosta on hänen mukaansa liberaaleja ja avarasydämisiä, mutta homoseksuaalisuuden tuomitsemisen perinteet uskonnollisin argumentein ovat pitkät ja syvällä.

Yleisesti ottaen Ranta uskoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilan olevan vuoden 2014 Suomessa parempi kuin koskaan. Samalla ilmoille on kuitenkin päässyt myös paljon vihaa ja ilkeyttä, joka on aikaisemmin pysynyt piilossa siinä missä vähemmistötkin.  Tasa-arvon ja yhtäläisten ihmisoikeuksien merkityksen huomaa Rannan mukaan vasta kun ne ovat uhattuina. Kun perusasiat ovat kunnossa, ihmiset helposti sortuvat idealisoimaan kovia ja yksioikoisia ratkaisuja. Nykyaika länsimaissa on siitä hyvä esimerkki.

kk12.6

Kirkko & Kaupunki, 12.6.2013

 

Viimeinen kysymys, Ville Ranta: pelottaako ärsyttää ja provosoida?
– Ei pelota.

 

/Hanna

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

logo
Ei kategoriaa23.5.2024

”Aavan meren tuolla puolen jossakin on maa” – virallinen Pride Anthem uudell...

logo
Helsinki Pride 202422.5.2024

Poliittiset toimijat laajasti edustettuina tämän vuoden Helsinki Pride -tapa...

logo
Blogi21.5.2024

Sense of Belonging -hanke vahvistaa yhdenvertaisuuden toteutumista työelämässä