Kirkko & Kaupunki, 30.3.2011
Työkseenajattelija
Sarjakuvataiteilijalla suurin osa ajasta menee ajatteluun, kertoo Ville Ranta. Ranta piirtää pilakuvia mm. A-Studiolle sekä Kirkko & Kaupunki-lehteen, minkä lisäksi työn alla on lähes aina jokin oma sarjakuvateos. Varsinaiseen piirtämiseen hän käyttää päivässä kahdesta viiteen tuntia. Ranta kertoo olevansa oikeastaan ”aina töissä”, sillä ajatukset pyörivät jatkuvasti sen ympärillä, mitä hän milloinkin piirtää tai haluaisi piirtää. Monet asiat ja kokemukset elämässä järjestyvät päässä jonkinlaiseen suhteeseen piirtämisen ja kertomisen kanssa, hän kuvaa. Rantaa kiinnostavat eettis-moraaliset kysymykset, ihmisen heikkous ja tyhmyys sekä toisaalta myös historia ja kauneus. On hauskaa ja kamalaa nähdä, miten ihmiset aina tekevät samat virheet, ja miten ihmiset elävät lähes identtisiä elämiä, vaikka samaan aikaan korostavat yksilöllisyyttään.
Esimerkiksi poliitikot tilaavat pilapiirroksia vaalikampanjoihinsa, mutta tilaustöitä Ranta ehtii nykyään tehdä melko vähän. Ranta sanoo olevansa poliittisesti sitoutumaton, eikä hän koe välttämättä tarpeelliseksi olla kaikessa samaa mieltä työn tilaajan kanssa, vaan vetää rajan tapauskohtaisesti.
Kirkko & Kaupunki, 20.3.2013
Vihasta ja rakkaudesta
Ranta on piirtänyt pilakuvia Kirkko & Kaupunki-lehteen vuodesta 2009. Kontekstissaan raflaavan tuntuiset piirrokset poikivat ensimmäisinä vuosina paljon vihamielistä palautetta, joskin myös myönteistä. Sittemmin Ranta sanoo tilanteen tasaantuneen ja toisaalta tottuneensa vihapostiin. Erityisesti Rannan piirrosten homomyönteisyys ja liberaalisuus järkytti konservatiivisimpia lukijoita. Ranta epäileekin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyväksynnän olevan valtionkirkon sisällä vielä huonommalla tolalla kuin miltä ulospäin näyttääkään. Suurin osa evankelisluterilaisen kirkon papistosta on hänen mukaansa liberaaleja ja avarasydämisiä, mutta homoseksuaalisuuden tuomitsemisen perinteet uskonnollisin argumentein ovat pitkät ja syvällä.
Yleisesti ottaen Ranta uskoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilan olevan vuoden 2014 Suomessa parempi kuin koskaan. Samalla ilmoille on kuitenkin päässyt myös paljon vihaa ja ilkeyttä, joka on aikaisemmin pysynyt piilossa siinä missä vähemmistötkin. Tasa-arvon ja yhtäläisten ihmisoikeuksien merkityksen huomaa Rannan mukaan vasta kun ne ovat uhattuina. Kun perusasiat ovat kunnossa, ihmiset helposti sortuvat idealisoimaan kovia ja yksioikoisia ratkaisuja. Nykyaika länsimaissa on siitä hyvä esimerkki.
Kirkko & Kaupunki, 12.6.2013
Viimeinen kysymys, Ville Ranta: pelottaako ärsyttää ja provosoida?
– Ei pelota.
/Hanna