24.5.2023

Keskustelu Helsinki Pride -tapahtuman poliittisten puolueiden kumppanuudesta on käynyt kiivaana. Vahvat tunnereaktiot kertovat siitä, että Helsinki Pride -tapahtuma koetaan tärkeänä ja vaikuttavana. Kumppanuudet arvioidaan aina vuosi kerrallaan, ja tänä vuonna hallituksemme kävi puolueiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä pitkää keskustelua. Tämän vuoden päätös ei ollut meille helppo. Teimme tietoisen linjanmuutoksen, mikä myös ymmärrettävästi yllättänyt monet. 

“Emme ole lopettamassa yhteistyötä” Huomenta Suomi

“Ensi vuonna tarkastelemme kumppanuutta uudelleen”MTV Uutiset 

”Puolueiden kumppanuuteen ei suhtauduta kevyesti”Helsingin Sanomat

Ihmisoikeudet ovat poliittinen kysymys, mutta Helsinki Priden kumppanuuksissa ei ole kyse puoluepolitiikasta. Kannustamme asialliseen, ratkaisukeskeiseen keskusteluun – nokittelu tai ilkkuminen eivät edistä yhteisiä tavoitteitamme. Olemme sitoutumaton ihmisoikeusjärjestö – ja näin on myös jatkossa.

Kumppanuudessa on kyse näkyvyydestä Helsinki Pride -tapahtumassa. Pride-kulkue on ensisijaisesti mielenosoitus, puistojuhla ja muut tapahtumat sisällöltään koulutuksellisia, yhteisöllisiä ja riemukkaitakin. Tapahtumamme ja toimintamme on suunnattu sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville henkilöille, ja toivotamme tervetulleeksi mielenilmaisuun myös liittolaiset. Tehtävämme on puolustaa ja edistää sateenkaari-ihmisten oikeuksia. 

Kumppanuus ei ole ainoa yhteistyön muoto, emmekä ole irtisanoutuneet yhteistyöstä poliittisten puolueiden kanssa. Meidän tahtotilamme on jatkaa poliittisten puolueiden kanssa olemassaolevaa, ympärivuotista yhteistyötä. Esimerkiksi sateenkaarilasten ja -nuorten, intersukupuolisten ja muunsukupuolisten ihmisoikeuksien toteutumisen varmistamisessa on vielä tekemistä. 

Kunnioitamme sitä sinnikästä ja pitkäjänteistä työtä, jota puolueiden aktiivit ovat tehneet niiden puolueiden sisällä, joita emme tänä vuonna valinneet virallisiksi tapahtumakumppaneiksi. Arvostamme vilpittömästi sitä, että olette jaksaneet väsymättömästi taistella meille yhteisten tärkeiden oikeuksien puolesta. Meillä on enemmän yhteisiä, kuin erottavia tavoitteita. Nyt jos koskaan on aika jatkaa yhteistyötä, yhteisten tavoitteiden eteen. Seiskäämme yhdessä sateenkaarilasten ja -nuorten, intersukupuolisten ja muunsukupuolisten kanssa. 

Toivomme, että tekemämme päätös kirittää puolueita ja niissä toimivia yhteisön jäseniä ja liittolaisia panemaan puheita ja päätöksiä selkeämmin toimeen ja irtisanoutumaan voimakkaasti ja suoraselkäisesti trans- ja homofobisista lausunnoista, jotta ensi vuonna voimme arvioida kumppanuuksia puolueiden kanssa uudelleen. Haluamme kannustaa puoluejohtoa ottamaan puolueen sisältä tulevan viestin tosissaan, ja tukemaan sateenkaariyhteisöön kuuluvia henkilöitä vankkumattomasti. 

Sitä ennen korostamme, että kulkueeseen ja Pride-tapahtumiin ovat tervetulleita kaikki yhteisöön kuuluvat henkilöt ja liittolaiset, puolueeseen katsomatta. Toivomme saavamme marssia teidän kaikkien kanssa yhdessä, nyt ja jatkossa.

 

Annu Kemppainen, toiminnanjohtaja, Helsinki Pride -yhteisö

Senni Moilanen, puheenjohtaja, Helsinki Pride -yhteisö