Usein kysytyt kysymykset - Helsinki Pride -yhteisö ry

Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät vastaukset meille usein esitettyihin kysymyksiin.

Jäsenyyteen liittyen:

Kuka voi liityä Helsinki Pride -yhteisön jäseneksi?

Kuka vain voi liittyä, joka hyväksyy toiminnan tarkoituksen ja säännöt. Liity siis lähes tuhannen ihmisen tavoin yhteisöön, joka muuttaa maailmaa ylpeydellä joka päivä!
Olen hetero, voinko silti liittyä jäseneksi? -Voit. Jäseniksemme ovat tervetulleita kaikki ihmisoikeuksien kannattajat, riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolesta tai muusta ominaisuudesta.

 

Helsinki Prideen liittyen:

 

Miten korona-tilanne vaikuttaa Helsinki Pride -viikkoon?

Lue usein kysytyt korona-kysymykset täältä

Milloin Helsinki Pride -viikko järjestetään?
Helsinki Pride -viikko tuo kaikki sateenkaaren värit kaupunkiin aina juhannuksen jälkeisellä viikolla ja tänä vuonna se on 7.9. -13.9.2020.

Mistä Helsinki Pride -viikko kostuu?
Seitsemän päivää, yli 100 000 ihmisiä, yli 100 tapahtumaa aurinkoisessa Helsingissä. Helsinki Pride -viikko on Suomen suurin ja vaikuttavin kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma ja yksi vuoden suurimmista yleisötapahtumista! Tänä vuonna Pride Housessa, joka toimii koko viikon tapahtumakeskuksena aivan Helsingin ydinkeskustassa, keskitytään päivän polttavimpiin aiheisiin.

Uutena konseptina tuomme Pride Space -tilat: yhteistyökumppanimme tarjoavat maksuttomia ja monikäyttöisiä tiloja niitä kaipaaville ohjelmajärjestäjille.

Perinteen mukaan Helsinki Pride -viikko huipentuu lauantaina Helsinki Pride -kulkueeseen, joka starttaa Senaatintorilta ja päättyy Kaivopuistoon. Siellä saadaan nauttia mahtavista soundeista ja keskusteluista huippusuositussa Puistojuhlassa. Ja kuten aina, koko viikko on täynnä erilaisia bileitä mm Naistenbileet ja Päätösbileet – jokaiselle löytyy sopivat bileet Priden juhlintaan! 

Miten voi osallistua Helsinki Pride -viikkoon?
Helsinki Pride -viikkoon voi osallistua kävijänä, yhteisökumppanina, yhteistyökumppanina tai vapaaehtoisena.

Miten voi tukea Helsinki Pride -viikon järjestämistä?
Helsinki Priden järjestämistä voi tukea liittymällä Helsinki Pride -yhteisön jäseneksi tai lahjoittamalla toimintaamme

Miten voi osallistua Helsinki Pride ohjelmaan?
Vuoden 2020 ohjelmahaku käynnistyy alkuvuodesta. Ohjelmajärjestäjäksi haluavien kannattaa pitää silmällä nettisivuja, sekä Helsinki Pride Week Facebook ja Instragram -sivuja, joilla tiedotamme näkyvästi ohjelmahaun alkamisesta.

Mitä on Helsinki Pride House?
Pride House on maailmalta tuttu konsepti, joka toimii Pride-viikolla maanantaista perjantaihin sateenkaarevana tapahtumapaikkana Helsingin keskustassa. Siellä keskitytään ajankohtaisiin lhbitq-teemoihin paneelikeskusteluissa, work-shopeissa, elokuvissa ja performansseissa. Vuoden 2019 Pride Housen teemasisältöjä ovat translainsäädäntö, nuoret, työelämä, hyvinvointi ja terveys sekä Stonewall-juhlavuosi. Pride House on kaikille avoin ja ilmainen tapahtumapaikka ja sieltä löytyy myös Info & Shop, josta voit ostaa ihania sateenkaarevia tuotteitamme. Pysy kuulolla: ohjelma ja Pride Housen sijainti paljastetaan pian!

Mikä on Kulkue?
Senaatintorilta lähtevä Helsinki Pride -Kulkue on juhla moninaisuudelle sekä mielenilmaus ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta. Kaikki Helsinki Pride -tapahtumat ovat syrjinnästä vapaita ja Kulkueessakin jokaisella tulee oikeus olla juuri sellainen kuin on. Tervetuloa mukaan marssimaan yhdenvertaisuuden puolesta – näytetään yhdessä kuinka moneksi meistä on!

Miten voin osallistua kulkueeseen?
Voit ilmoittaa järjestösi, yhdistyksesi tai muun yleishyödyllisen ryhmäsi osaksi kulkueen blokkia. Kulkueeseen ovat lämpimästi tervetulleita kaikki, ja voit tulla mukaan marssimaan myös yksilönä ilman ryhmää tai blokkia. Kulkueen järjestys ilmoitetaan kesäkuussa verkkosivuillamme ja voit liittyä mukaan kävelemään myös suoraan Senaatintorilta: teemablokkien väliin päästetään kontrolloidusti marssimaan muuta kulkueväkeä.

Miten Kulkue järjestäytyy?
Kulkue järjestäytyy ryhmien avulla, jotka yhdistyvät eri teemojen mukaisesti blokeiksi. Ryhmä tarkoittaa omaa etukäteen varattua kulkuepaikkaa osana isompaa blokkia. Blokkeja ovat muun muassa Nuorten Pride, Together with Pride, Sateenkaariperheet, Sukupuolen moninaisuus, Liikunta jne. Blokit muodostetaan ilmoittautumisten jälkeen. Ryhmät sijoitetaan blokkeihin parhaan mukaan teemat ja ryhmäkoot huomioiden.

 

Vapaaehtoistyöhön liittyen:

Miten voin hakea vapaaehtoiseksi?
Vapaaehtoishakumme on auki 2 kertaa vuodessa, kerran kevätkaudella ja kerran syyskaudella. Haun ollessa auki, voit lähettää hakemuslomakkeen kätevästi sähköisesti. Hakuajan loputtua hakijat kutsutaan haastatteluihin. Haastattelujen perusteella valituille vapaaehtoisille järjestetään kaksipäiväinen koulutus vapaaehtoisena toimimiseen liittyen. Pride-viikon vapaaehtoisille järjestetään erillinen vapaaehtoishaku, josta ilmoitetaan erikseen ennen seuraavaa Helsinki Pride -viikkoa.

Millaista vapaaehtoistyötä tarjoatte?
Pääsääntöisesti vapaaehtoisemme toimivat ympärivuotisessa yhteisötoiminnassa, tai Helsinki Pride -viikolla erillaisten työtehtävien ympärillä, kuten esimerkiksi viestinnässä, kääntämistehtävissä, liikenteenohjaamisessa tai muissa vastaavissa tehtävissä.

 

Avoimeen yhteisötyöhön liittyen:

Pitääkö minun olla Helsinki Pride -yhteisön jäsen, jos haluan osallistua toimintaan?
Ei, sinun ei tarvitse olla jäsen osallistuaksesi Helsinki Pride -yhteisön toimintaan. Toimintaan ovat tervetulleita mukaan kaikki, olivat he jäseniä tai eivät.

Mistä saan tietoa toiminnasta?
Tietoa toiminnasta löydät päivittyviltä kotisivuilta sekä työntekijöiltäämme, jotka tavoivat parhaiten puhelinaikoina.

Haluaisin järjestää ohjelmaa/illan/kurssin/viikonloppu työpajan, keneen olen yhteydessä?
Ole meihin yhteydessä! Lomakkeessa/sähköpostissa on hyvä tuoda esiin tapahtuman tarkka sisältö, kohderyhmä, ajankohta sekä muut oleelliset tiedot. Näin pystymme käsittelemään tapahtumia koskevat yhteydenotot nopeammin.

 

Nuorisotyöhön liittyen:

Miten pääsen toimintaan mukaan?
Toimintaan pääset mukaan esimerkiksi vain saapumalla paikalle, silloin kun toimintaa järjestetään! Jos kuitenkin haluat tutustua toimintaan etukäteen voit osallistua Happi Priden uusien iltoihin, joita järjestetään n. kerran kuussa. Uusien iltoihin osallistuminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista, ja iltojen ajankohdat löydät tapahtumakalenteristamme.

Minkä ikäisille nuorten toiminta on?
Nuorten toiminta järjestetään pääsääntöisesti +13-vuotiaille. Happi Priden keskiviikot ovat 16-25 -vuotiaille, parillisten viikkojen perjantaina järjestetään toimintaa 13-17-vuotiaille ja parittomien viikkojen maanantaina toimintaa 18-29 -vuotiaille. Maanantaisin toiminta on kaksikielisesti: suomi-ruotsi.

Mistä näen missä toimintaa järjestetään?
Nuorten toiminnan ajankohdat ja paikat löydät kätevästi tapahtumakalenteristamme.

Keneen voin olla yhteydessä nuorten toiminnasta?
Nuorten toimintaa koskien voit olla yhteydessä Aaroon.

 

Turvapaikanhakijoiden parissa tehtävään työhön liittyen:

Millaista tukea tarjoatte seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville turvapaikanhakijoille?

Tukityömme koostuu sekä kahdenkeskisistä tapaamisista että vertaistuellisesta suljetusta ryhmätoiminnasta, ammattilaisille tarjoamme koulutusta ja konsultaatiota. Otathan yhteyttä Yasminiin.

Miksi tapaamiset tulee varata vastaanottokeskuksten sosiaaliohjaajan- tai työntekijän kautta?
Tällä tavoin meillä on mahdollisuus saada tulkkaus tapaamisiin. Järjestöllämme ei ole rahoitusta tulkkaukseen. Huomaathan, että mikäli tarvitset tulkkausta, sinun tulee varata aika vastaanottokeskuksen työntekijän kautta.

Voinko vain saapua paikalle?

Järjestöllämme ei ole tällä hetkellä aukioloaikoja, jolloin voisi vain saapua paikalle. Tapaaminen on aina sovittava etukäteen työntekijän kanssa, jonka toivot tapaavasi.

Miksei nettisivuilla lue, milloin ja missä ryhmät kokoontuvat?
Ryhmätapaamiset ovat suljettuja, mikä tarkoittaa sitä, ettei ryhmiin voi tulla kuka tahansa. Tämän vuoksi ryhmän tapaamisajankohdat eivät ole esillä. Tällä tavalla pyrimme varmistamaan ryhmien turvallisuuden sekä huolehtimaan ryhmäläisten yksityisyydensuojasta. Tietoa ryhmään liittymisestä saat kun tulet ennalta sovittuihin tapaamisiin järjestön työntekijän kanssa.

Kuinka pääsen liittymään ryhmiin?
Ryhmään liittyminen sovitaan jokaisen asiakkaan kanssa erikseen. Ryhmiin liittyminen edellyttää yksilötapaamisia, joissa keskustellaan ryhmistä ja niihin liittymisen edellytyksistä. Kaikki halukkaat eivät välttämättä pääse ryhmiin mukaan.

Mitä ryhmissä tapahtuu?
Ryhmissä jutellaan, vietetään aikaa yhdessä, opitaan ja tehdään erilaisia asioita yhdessä. Ryhmissä käy myös välillä vierailijoita muun muassa eri järjestöistä, joiden kanssa teemme yhteistyötä. Saat tarkempaa tietoa ryhmätoiminnasta, mikäli liityt ryhmätoimintaan.

Onko ryhmissä sääntöjä?
Ryhmissä on sääntöjä, jotka liittyvät sen turvallisuuteen, yksityisyyteen ja yhteisiin käytäntöihin, saat säännöistä lisää tietoa tapaamisessa työntekijän kanssa. Säännöt käydään läpi jokaisen tapaamiskerran alussa ja ryhmissä kävijät sitoutuvat noudattamaan niitä. Ryhmään liittymisen yhtenä ehtona on kyky sitoutua ryhmälle luotuihin sääntöihin.

Autatteko minua saamaan asunnon?
Valitettavasti emme voi auttaa asunnon etsimisessä. Näissä asioissa on pyydettävä oman sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaajan apua.

Saanko teidän kauttanne oleskeluluvan?
Helsinki Pride -yhteisö ei kykene vaikuttamaan Maahanmuuttoviraston päätöksiin oleskelulupa- tai turvapaikka-asioissa. Asiakkaiden halutessa, heidän tilanteestaan voidaan tehdä lausunto, jonka voi toimittaa Maahanmuuttovirastolle.

Saanko teidän kauttanne asianajajan?
Emme voi valitettavasti auttaa saamaan asianajajaa, tässä auttaa oma sosiaalityöntekijä.

Tuleeko teiltä työntekijä mukaan oikeuskäsittelyyn kanssani?
Helsinki Pride -yhteisön työntekijät eivät voi valitettavasti osallistua oikeuskäsittelyihin.

Otatteko asioissani yhteyttä Maahanmuuttovirastoon tai muihin viranomaisiin?
Emme ota koskaan yhteyttä viranomaisiin kenenkään asioissa, ilman että siitä sovitaan henkilön itsensä kanssa. Poikkeuksena ovat tilanteet, joissa meillä on vahvaa syytä uskoa, että on tapahtunut törkeä rikos tai että joku on vakavassa vaarassa.

Voitteko auttaa minua pääsemään Suomeen kotimaastani:
Emme voi auttaa ketään pääsemään Suomeen, pystymme tarjoamaan tukea vain heille, jotka ovat jo Suomessa.

Teettekö työtä paperittomien kanssa?
Pyrimme tukemaan myös paperittomia, jotka kuuluvat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Palveluiden ulkopuolella olevien henkilöiden asioissa ensisijaisesti yhteys Aaroon.