Pitkäjänteistä työtä
Tietoa ja koulutusta
Hyvien käytäntöjen jakamista
10 askelta tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi työyhteisössä
Ole oikeudenmukainen
Varmista, että kaikki yrityksen käytännöt ja työsuhde-edut ovat oikeudenmukaisia ja inklusiivisia. Yrityksellä tulisi olla selkeät, lhbtiq+ -inklusiiviset menettelytavat syrjinnän ja häirinnän ehkäisemiseen ja käsittelyyn.
Tuo moninaisuus arvoihin
Kommunikoi lhbtiq+ -inklusiivisuuden tärkeys ja liitä se yrityksen arvoihin. Moninaisuuden arvostuksen tulee olla henkilöstölle selkeää, samoin kuin häirinnän ja syrjinnän nollatoleranssi.
Huomioi moninaisuus
Huomioi seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus kaikissa materiaaleissa, lomakkeissa ja viestinnässä. Vältä esimerkiksi sukupuolittavaa kieltä.
Tarjoa verkostoitumista
Tarjoa verkostoitumisen mahdollisuuksia lhbtiq+ työntekijöille ja liittolaisille. Vertaistuki on tärkeä osa työyhteisön hyvinvointia ja sillä edistetään eri taustaisten työntekijöiden yhteistyötä.
Nimeä vastaava
Nimeä yritykselle yhdenvertaisuus ja tasa-arvovastaava. Muistuta kuitenkin henkilöstöä siitä, että jokaisella on vastuu inklusiivisen työilmapiirin luomisessa ja ylläpitämisessä.
Arvioi ja mittaa
Arvioi tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutuminen yrityksessä. Anonyymit kyselyt tarjoavat tärkeää palautetta työpaikan ilmapiiristä ja käytännöistä.
Lisää tietoa
Tarjoa työntekijöille mahdollisuuksia osallistua LHBTIQ+ ja moninaisuus koulutukseen. Tiedon lisääminen on oleellinen osa yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen työpaikkakulttuurin kehittämistä.
Tee yhteistyötä
Tee yhteistyötä LHBTIQ+ -järjestöjen kanssa. Tukemalla järjestötoimintaa edistät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa niin työpaikalla kuin yhteiskunnassakin
Ole johdonmukainen
Ole johdonmukainen ja huomio seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus jokapäiväisessä työssäsi. On tärkeää olla mukana sateenkaaritapahtumissa, mutta yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen vaatii ympärivuotista sitoutumista.
Huomioi vähemmistöjen vähemmistöt
Huomioi moniperusteinen syrjintä – moni voi kuulua useampaan vähemmistöön ja kokea syrjintää useista eri syistä. Tietoisuutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sisäisistä vähemmistöistä tulisi siis myös lisätä yrityksissä.