Yhteisön historiaa

1970- ja 1980-luvut

SETA ry, silloinen Seksuaalinen tasa-arvo SETA ry, perustettiin vuonna 1974. Perustamisen vuosipäivää vietettiin toukokuussa, ja gay liberation -liikkeen mukaisesti tapahtumaa alettiin kutsua Vapautuspäiviksi. Alkuun Vapautuspäivät olivat mielenosoituskokouksia, jotka järjestettiin usein eduskuntatalon portailla tai sen välittömässä läheisyydessä. Mielenosoituksissa vaadittiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille yhdenvertaisia oikeuksia ja vastustettiin syrjintää. Ensimmäinen suuri mielenosoitusmarssi järjestettiin vuonna 1981. Vapautuspäivät kasvoivat nelipäiväisiksi ja niiden kohokohdaksi vakiintuivat lauantain kulkue, puistokokoontuminen ja iltajuhla.

1990- ja 2000-luvut

Helsinki Pride -yhteisö, silloinen Helsingin seudun Seta, perustettiin vuonna 1990 ja rekisteröitiin 1.2.1991. Helsingin Vapautuspäivien järjestäjävastuu siirtyi kattojärjestön roolin ottaneelta Setalta Helsinki Pride -yhteisölle. 1990-luvulla Vapautuspäivät alkoivat saada yhä juhlavampia piirteitä, ja värikkäät ilmapallot, rekvisiitat ja banderollit ilmestyivät kulkueeseen. Vuosituhannen vaihteessa tapahtuman nimi vaihdettiin kansainvälisen mallin mukaisesti Prideksi, ja ensimmäistä Helsinki Pride -viikkoa juhlittiin vuonna 2000. Vuodesta 2006 lähtien Helsinki Pride -viikko on järjestetty joka vuosi. Vuonna 2008 ”täysi-ikäistyvä” Helsinki Pride -yhteisö muutti valtakunnallisen Setan toimitiloista omiin toimitiloihin. Yhdistyksen toimintaa operoitiin ensimmäisessä omassa toimitilassa Suvilahden vanhalta tehdasalueelta käsin. 2010 vaihteessa toimintaa toteutti joukko-vapaaehtoisia sekä osa-aikainen sosiaalityöntekijä.

2010-luku

Vuonna 2012 yhdistys muutti Kaapelitehtaalle. Samana vuonna järjestettiin ensimmäinen Nuorten Pride -nimellä pidetty nuorten tapahtuma, vaikka Pride-viikolla oli nuorten omaa ohjelmaa jo järjestettykin. Vuonna 2014 Helsinki Pride -yhteisö sai ensimmäisen nuorisotyön kehittämishankeavustuksen. Hankkeessa pilotoitiin sateenkaarinuorille kohdennettua toimintaa aloitettiin yhdessä pääkaupunkiseudun nuorisotoimien kanssa. Seuraavina vuosina työntekijäkokoonpanomme vahvistui projektiavustuksilla – niin sateenkaarinuorille kuin turvapaikanhakijoille kohdennettua ammatillista tukityötä, Together-työtä, toteutettiin yhdistyksen toimesta ensimmäisenä Suomessa.

Nykyisin Helsinki Pride on Suomen näkyvin kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma ja yksi Helsingin suurimmista kesätapahtumista. Vapautuspäiviin juontuvat juuret ovat kuitenkin edelleen vahvasti näkyvissä. Pride-kulkueessa mielenilmaukset ovat yhä tärkeässä roolissa iloisen juhlinnan rinnalla. Myös puistojuhla on kasvaneista kävijämääristä huolimatta pidetty kaikille avoimena ja maksuttomana yhteisenä juhlana.

Helsinki Pride -kulkueen osallistujamäärä on kasvanut huimasti: vuonna 2017 noin 35 000 ihmistä osallistui kulkueeseen kun seuraavana vuonna osallistujia oli jo liki 100 000. Helsinki Pride-viikko koostuu nykyään yli sadan eri toimijan järjestämistä tapahtumista. Myös omaksi kokonaisuudekseen vakiintunut Nuorten Pride -viikko tuo yhteen satoja nuoria nuorten omiin tapahtumiin viikon jokaisena päivänä.

Työntekijöiden ja vapaaehtoisten rinnalla tapahtumaa mahdollistaa moninainen joukko tukijoita, sateenkaariyhteisön jäseniä ja liittolaisia, organisaatioita ja yrityksiä.

Ympärivuotisen yhteistyömme, sosiaali- ja nuorisotyön, tapahtumien ja koulutuksien kautta tuemme ja edistämme LHBTQIA+ -ihmisten hyvinvointia ja oikeuksia – ja muutamme maailmaa ylpeydellä!

Lisää meistä

Meistä

Olemme olemassa, jotta kukaan ei jäisi yksin. Teemme töitä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeuksien, osallisuuden ja hyvinvoinnin eteen. Lue lisää toiminnastamme ja historiastamme.
Tutustu meihin

Toimijat & yhteystiedot

Täältä löydät työntekijöidemme sekä toimipaikkojemme yhteystiedot.
Katso yhteystietomme

Tietoa & Tukea

Täältä löydät tietoa moninaisuudesta, tukea erilaisiin elämäntilanteisiin sekä yhteisöllistä toimintaa.
Löydä tietoa ja tukea

Pride Media – lisää meistä

Uusimmat uutiset, blogit ja kannanotot liittyen Helsinki Pride -yhteisöön sekä LHBTIQ+ -aiheisiin.

logo
Blogi1.2.2021

Rikollisia vielä 50 vuotta sitten

logo
Uutiset23.8.2020

Tom of Finland muistolaatta paljastettiin Helsingissä

logo
Blogi27.6.2020

Poltettu Pride-lippu ei tuo kunniaa kenellekään