Tänään 24.9. päättyi kaksipäiväinen Advancing LGBTI Equality in the EU: from 2020 and beyond -seminaari, jonka Suomi järjesti osana EU:n puheenjohtaja kauttaan.

Brysselin sateiset kadut sateenkaaren väreissä

Euroopan komission HLBTI-politiikkaa valmistelevassa seminaarissa Helsinki Pride -yhteisöä edusti toiminnanjohtaja. Aaro, joka suuntaa takaisin Helsinkiin Brysselin sateisilla kaduilla tyytyväisenä hienosta seminaarista!

 

Eilen seminaarissa julkaistiin Eurobarometrin tuloksia, kertoen asenteista lhbtiq-ihmisiä kohtaan EU:ssa. Yksi barometrin monista kysymyksistä oli, tulisiko homoilla, lesboilla ja bi-ihmisillä tulisi olla samat oikeudet kuin heteroilla. Ruotsalaisista vastaajista 98 prosenttia on samaa mieltä, suomalaisista vain 80 prosenttia. ‍♂️ Työtä asenteiden muuttamiseksi parempaan tarvitaan!

Barometri toi kiinnostavia tuloksia eurooppalaisten asenteista

Tänään ohjelmassa oli viharikokset ja -puhe sekä lhbtiq-turvapaikanhakijoiden oikeuksiin syventyvät työpajat.
Toimme esille Together with Pride -työmme kautta nousseita huomioita lhbtiq-turvapaikanhakijoiden haasteista, kuten trauman vaikutusten vähäinen huomionti prosessissa ja arvioinneissa, siirrot ja sijoittaminen tukipalveluiden piiristä.

Turvapaikanhakijoiden asemaa käsittelevässä työpajassa kuultiin asiantuntijoita, viranomaisia ja poliitikkoja

Korostimme tarvetta lisätä arviointien kehittämiseksi huomiota siihen, ettei ”länsimäinen seksuaalikulttuuri” ja identiteettikäsitteet ole osa valtaosan Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden kokemuksia ja kokemusta. Identiteetin, seksuaalisuuden ja seksin käsitykset ja merkitykset ovat aina yksilökohtaisia. Tiukkoja määritelmiä sekä normatiivisia käsityksiä ja arviointeja tulisi ravistella, jotta jokaisen turvaa hakevan on mahdollista tulla kuulluksi omasta kokemuspohjastaan.

Seminaarissa käsiteltiin laajasti lhbti-oikeuksia ja todellisuutta EU:ssa. Puhetta mm. niin lhb-naisten kuin intersukupuolisten sekä transihmisten näkyvyyden lisäämisestä. Yleisö oli erittäin kiinnostunut Suomen translainmuutoksesta. Odotamme kaikki Suomelta vain parasta mahdollisia lakia!

Aaron kanssa kuvassa Dreamwear Club ry:n Anu-Katariina sekä Regnbaksankan ry:n Tanja.

Suomen sateenkaarijärjestöistä mukana myös Dreamwear Club, Regnbaksankan, Trasek, Seta ja Sateenkaariperheet.
Kiitos Valtioneuvosto ja Euroopan komissio upean ja tärkeän tilaisuuden järjestämisestä!

 

-Aaro

aaro@pride.fi

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä