Eilen käräjäoikeus päätti vapauttaa kansanedustaja Räsäsen syytteistä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kansanedustaja Räsänen totesi tiedotustilaisuudessaan, että pitää erittäin merkittävänä päätös, kyse on kuulemma viime kädessä siitä, miten Raamatusta voidaan julkisesti puhua (HS 30.3.2022). Olen asiasta siinä mielessä eri mieltä kansanedustaja Räsäsen kanssa, sillä tämä päätös on yhtälailla merkittävä päätös siitä, miten homoista voidaan julkisesti puhua. 

Kansanedustaja Räsänen on tietoisesti ja toistuvasti tuonut esiin, mielestäni vihapuheeseen rinnastettavasti, sitä, miten homoseksuaalisuus on väärin, viitaten lähdeteokseensa Raamattuun. Käräjäoikeus onneksi tuomiossaan kuitenkin viittasi meitä kaikkia ohjaaviin lähteisiin, lakiin ja totesi että sanavapaus ja uskonnonvapaus eivät ole rajoittamattomia. Niiden rajoittaminen edellyttää kuitenkin painavaa uskonnollista syytä, ja seksuaaliseen vähemmistöön kuuluvien henkilöiden ihmisarvon ja yhdenvertaisuuden turvaaminen voi olla syy rajoittaa uskonnonvapautta ja sanavapautta. 

Rajoittamisen kannalla en ole silloin, kun kanssaihmisiltä löytyy kunnioitusta toisiaan kohtaan. Sellaista kunnioitusta en ole kansanedustaja Räsäseltä nähnyt missään vaiheessa – koskien sitä vähemmistöä, johon itsekin kuulun. 

Erityisen harmilliseksi koen, että myös ne vähemmistöön kuuluvat lapset ja nuoret, jotka kasvavat tämänkaltaisessa keskusteluilmapiirissä, missä keskustelu lähtee ei suinkaan perusoikeuksia turvaavasta lainsäädännöstä, vaan kansanedustajan, lainsäätäjän itsensä uskonnosta, joutuvat kokemaan eriarvoisuutta ja ulossulkemista.

Eikä se näin aikuisenakaan tunnu hyvältä. 

Mielestäni voimme odottaa parempaa käytöstä kansanedustajalta, mielestäni voimme odottaa käytöstä, joka noudattelee perustuslaissakin määritellyn oikeuden jokaiselle kansalaiselle yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon. 

Ilmeisesti syyttäjä harkitsee asiasta valittamista. Toivon koko sydämestäni niin. 

Panu Mäenpää
puheenjohtaja
Helsinki Pride -yhteisö