Helsingin Sanomien 8.11.2017 julkaisema a-hepatiittia koskeva artikkeli otsikoi hämmentävästi, leimaavasti ja vastuuttomasti Pride-tapahtumia.
 
Helsinki Priden järjestäjänä ja ihmisoikeusjärjestönä meidän on kyseenalaistettava toimituksen valinta nostaa otsikkoon ylilääkäri Tuija Leinon lainaus ”Pride-tapahtumat ja muut kokoontumiset ovat saaneet viruksen liikkeelle.” Lainauksella viitataan väitteeseen siitä, että Euroopassa hepatiittitartuntoja olisi ilmaantunut Pride-tapahtumien yhteydessä.
 
Julkisen sanan neuvoston journalistin ohjeissa kohdassa 15. todetaan, että otsikolle on löydyttävä jutussa kate. Itse lainaus löytyy jutusta myöhemmin, mutta lähdettä väitteelle siitä, että Pride-tapahtumat laittaisivat viruksen liikkeelle ei löydy. Katetta väitteelle hepatiittitartuntojen suuremmasta määrästä Pride-tapahtumien yhteydessä, kuin muiden tapahtumien, ei artikkelista mainita.
 
Otsikointi tuo ikävästi mieleen homomiesten ja miesten välisen seksin tuomitsemisen ensimmäisten hiv-tartuntojen löydyttyä. “Homorutto” -sanan käyttö hi-viruksesta vahvisti stigmaa, jota yritetään yhä tänäkin päivänä häivyttää. Kuvituskuvana käytetty sateenkaariväkeen ja Pride-tapahtumiin vahvasti liitettävä kuva vahvistaa otsikon väitettä sekä leimaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.
 
Helsinki Pride järjestetään, jotta tieto seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista ja yhteiskunnallisesta asemasta saisi näkyvyyttä ja jotta väärä informaatio ja syrjivät asenteet jäisivät historiaan. Pride-tapahtumat ovat merkityksellisiä ja voimauttavia niin monelle lhbtiq*-yhteisön jäsenelle, heidän läheisille kuin kenelle tahansa ihmisoikeuskysymyksistä kiinnostuneelle.
 
Seksuaaliterveyttä koskeva tiedonjako on äärimmäisen tärkeää ja miesten välisessä seksissä tarttuvan hepatiittiviruksen vaaroista on tiedotettava. Tiedotuksen pitää olla luonteeltaan neutraalia, eikä stigmatisoivaa jopa ennakkoluuloja tai pahimmillaan homofobiaa vahvistavaa. Helsingin Sanomien artikkelin otsikointi sekä artikkeliin valittu kuvituskuva vahvistavat negatiivisia mielikuvia Pride-tapahtumien luonteesta ja tarkoituksesta. 
 
Koska toimittajilla on yhteiskunnassamme erityinen rooli ja merkittävä vastuu yhteiskunnallisen ilmapiirin luojina sekä asenteiden muokkaajina, pyydämme Helsingin Sanomien toimitukselta ja toimittaja Päivi Repolta perustelua tuoda hepatiittitartunnan ainoana riskiryhmänä miesten kanssa seksiä harrastavat miehet ja jättää muut riskiryhmät mainitsematta. Pyydämme teiltä myös perustelua nostaa ylilääkäri Leinon lainaus otsikkoon ja lähdettä väitteelle Pride-tapahtumien yhteydessä kohonneista tartuntaluvuista sekä journalistista perustelua valita vahvasti sateenkaariväkeen viittaava kuvituskuva.
 
Pride-tapahtuma ei tartuta hepatiittia. Huono hygienia, epäpuhtaat elintarvikkeet ja suojaamaton seksi tartuttaa.
 
Pride-terveisin,
Hassen Hnini          Senni Moilanen
Puheenjohtaja       Tapahtuma- ja varainhankintapäällikkö