Baher of Finland -dokumentti esitetään TV1:llä tänään 4.12. klo 20.00. Dokumentti löytyy myös Yle Areenasta.
Pia Asikaisen ohjaama dokumentti ja toimittama Seksuaalivähemmistöön kuuluva turvapaikanhakija jää usein yksin – “Miten voin todistaa maahanmuuttovirastolle olevani homo?”-artikkeli nostavat esille niitä haasteita ja epäkohtia, joita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat turvapaikanhakijat ja pakolaistaustaiset kohtaavat Suomessa. Hyväksikäyttöä ja epäinhmillistä kohtelua niin vastaanottokeskuksissa, kaduilla kuin viranomaisten linjauksissa.
Maahanmuuttoviraston linjaukset ja Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Revon perustelut ovat osin kylmäävää luettavaa.
“Nämä asiathan ovat salassa pidettäviä. Usein tuntuu, että nämä kielteisen päätöksen saaneet itse tuovat julkisuuteen omat asiansa. Niitä on luettu julkisuudessa eri paikoissa, jopa saarnastuolissa“, kritisoi Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo ja jatkaa: “Jos henkilö itse kertoo julkisuudessa kaiken taustastaan, yksi tulkinta voi olla, että ei sitä todellista pelkoa tai vainoa ole olemassa tai sitten otetaan riskejä ja yritetään vaikuttaa median ja tukiryhmien kautta.”

Dokumentissa mukana myös Hesetan puheenjohtaja Hassen Hnini, jonka johdolla Heseta on pyrkinyt vahvistamaan pakolaistaustaisten lhbtiq*-ihmisten tukea ja asemaa viime vuosina.
“Eri kulttuurista tulevilla hakijoilla on vaikeuksia puhua asioista avoimesti. Kun olet kätkenyt seksuaalisuutesi vuosiksi, sanat eivät tule helposti. Lisäksi hakijat pelkäävät virkavaltaa ja monella on vaikeuksia luottaa samasta maasta tuleviin tulkkeihin”, kertoo Hassen artikkelissa.
Heseta on hakenut Together-tukityöhön lisäresursseja vuodelle 2019 sosiaali- ja terveysministeriöltä sekä Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnalta, jotka tällä viikolla ilmoittaa ensi vuoden avustuksistaan.

 
Aaro Horsma,
toiminnanjohtaja
HeSeta / Helsinki Pride