Itävalta voitti Euroviisut ylivoimaisesti ja monessa kotikatsomossa hurrattiin. Sosiaalinen media kuhisi ”homosaatiosta” ja ”parrakkaasta naisesta”, vaikkakin ainakin täällä Suomessa aika hillitysti. Mutta ei nyt mennä siihen, miten homous tai ”homosaatio” muka liittyvät parrakkaaseen naiseen mekossa, vaan keskitytään Conchita Wurstin viisuvoittoon.
conchita

ORF/Thomas Ramstorfer

Euroviisut eivät ole pelkkä laulukilpailu ja tämän tiedon tuleminen yllätyksenä joka vuosi osalle katsojista jaksaa taas yllättää itseni. Euroviisut ovat paitsi ”laulukilpailu”, myös politiikkaa ja showbisnestä, eikä sen tiedostamisessa tai hyväksymisessä ole sinällään mitään pahaa. Conchita Wurst on Thomas Neuwirthin rakentama esiintymishahmo, joka voitti tällaisen esiintymiskilpailun. Ehkä biisi oli oikeasti juuri niin hieno kuin sanotaan tai ehkä voitto oli enemmän moraalinen – oikeastaan mitä väliä.
Loistava statement
Ulkomusiikillisilla seikoilla on voitettu ennenkin. Vai väittääkö joku muuta esimerkiksi Lordin kohdalla?! Show:n puolesta Conchitan voitto on helppo ymmärtää sen visuaalisuuden ja erottuvuuden vuoksi. Erityisesti kuitenkin ilahduttaa, että politiikkaa halutaan tehdä suuntaan, jossa naiseksi pukeutunut mies ylipäätään voi voittaa ja vielä ylivoimaisesti. Se on hienoa ja tarpeellista ja vie toivottavasti maailmaa suuntaan, jossa lakataan kiinnittämästä huomiota sellaisiin asioihin kuin mekon ja parran yhdistäminen toisiinsa.
Ehkä jossain muussa kontekstissa kritisoisin sitä, että ehdokasta äänestetään siksi että hän on drag queen ja toivoisin, että voitto tulee sisällöstä ulkoisten seikkojen ollessa toisarvoisia. Euroviisuihin tämä tietynlainen pinnallisuus kuitenkin sopii ja jopa kuuluu, haetaanhan siinä kokonaisvaltaista show:ta. Conchita Wurstin voitto on myös joka tapauksessa kaunis viesti yleisen ilmapiirin kannalta, voitti hän sitten siksi että pukeutui mekkoon tai siitä huolimatta, että pukeutui.
 
Euroviisuista siirrytään pikkuhiljaa Eurovaaleihin.
Hieman erilaisia voittoja ja tappioita odottaen, toivoen, peläten:
/Hanna
 

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

logo
Tiedotteet & kannanotot14.6.2024

Yhteiskannanotto: rauha tuo vähemmistöille turvaa – vähemmistöjen oikeudet o...

logo
Helsinki Pride 202431.5.2024

Helsingin pormestarikunta Helsinki Pride -tapahtuman suojelijaksi vuonna 2024

logo
Ei kategoriaa23.5.2024

”Aavan meren tuolla puolen jossakin on maa” – virallinen Pride Anthem uudell...