Kirjoitin vuonna 2018 Helsinki Pride – viikkoa ennen blogin, jonka aloitin seuraavasti.

”Helsinki Pride vastaa tarpeeseen, yhdessä kaikkien tekijöiden kanssa. Joka vuosi se tekee sen eri lailla, erilaisin resurssein ja erilaisin tekijöin, se ei liene koskaan ole ollut mutkatonta – mutta se tekee sen joka vuosi. Ja tätä on Pride, ylpeyttä siitä, että olemme olemassa, ette teemme asioita ja että muutamme maailmaa kirjain, sana ja sivu kerrallaan.”

Hymyilyttää, nyt heinäkuussa 2020 koronaviruksen maihinnousun jälkeisenä kesänä, kun lukee tuon tekstin ja erityisesti kohdan ”se ei liene koskaan ole ollut mutkatonta”. Enpä arvannut silloin, miten kirjoittamani saisi jo parin vuoden päästä uuden merkityksen. Jossakin kohtaa kevättä ei hymyilyttänyt, mutta nyt kun Helsinki Pride -yhteisö ja sen työntekijät ovat tehneet valtavan työn sopeuttaakseen Helsinki Pride -viikon syyskuulle, voi vain todeta ”se tekee sen joka vuosi”.

 

Tänä vuonna Helsinki Pride -viikon teemana on Esikuvat. Verkosta löysin tiedon, että sana ”esikuva” on yhdyssana, uudissana, jonka itse Mikael Agricola on luonut ja ottanut käyttöön. Sanat syntyvät täyttämään jotain tarvetta. ”Esikuva” sanalle on ollut tarvetta jo Suomen kielen kapaloajoilta asti. Tarvitsemme ja olemme aina tarvinneet sanaa kuvaamaan niitä ihmisiä, joita arvostamme ja joiden askeleissa haluamme kulkea. Samoin kuin sanoja myös esikuvia syntyy jatkuvasti. Esikuva ei ole asema, johon itse hakeudutaan, vaikka moni sitä yrittääkin. Esikuvaksi päädytään toisten valitsemana.

Esikuvamme kertovat sen, mitä haluamme olla ja miten haluamme elää. Esikuvamme kertovat enemmän meistä, kuin esikuvista. Tarvitsemme niitä, jotta voimme pyrkiä jotain kohti. Jotta voimme tunnistaa suuntaa ja tavoitella muutosta, jonka näemme arvokkaana ja jonka puolesta haluamme tehdä tekoja. Esikuvat ohjaavat ajatuksiamme ja tekojamme. Niinpä on erityisen tärkeää, keitä valitsemme esikuvaksi. Olemme esikuviemme henkisiä jälkeläisiä.

 

Helsinki Pride on muutoksen yhteisö ja liike. Muutos tarvitsee vanhoja esikuvia, jotta muistamme eilisen ja uusia esikuvia, jotta näemme huomiseen. Tänä vuonna katsotaan esikuviin, luodaan niitä ja muutetaan edelleenkin ”maailmaa kirjan, sana ja sivu kerrallaan”.


Ylpeys muuttaa maailmaa!  

Juha Kilpiä
Hallituksen puheenjohtaja

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

logo
Uutiset24.6.2024

Helsinki Pride -yhteisö julkistaa solidaarisuusohjelman 

logo
Tiedotteet & kannanotot24.6.2024

Helsinki julisti rauhan Pride-viikon ajaksi koko kaupunkiin

logo
Tiedotteet & kannanotot14.6.2024

Yhteiskannanotto: rauha tuo vähemmistöille turvaa – vähemmistöjen oikeudet o...