Tässä uutiskirjeessä:
1) HeSetan ja Setan uutisia
2) Ryhmä- ja kurssitoimintaa
3) Koulutuksia
4) Muita sateenkaarevia tapahtumia

1) HeSetan ja Setan uutisia

HeSetan toimisto on jälleen avoinna!

HeSetan toimisto on palannut kesälomilta ja palvelee jälleen jäsenasioissa. Toimiston aukioloajat ovat muuttuneet keväisestä. Elokuusta lähtien toimisto on avoinna Kaapelitehtaalla osoitteessa Tallberginkatu 1 C, 4. krs. seuraavasti:
Ti klo 14-18
Pe klo 9-13
Tarkistathan poikkeusaukioloajat HeSetan nettisivuilta!

Haluatko itsellesi hyvän mielen? Vielä ehdit lahjoittaa Helsinki Pridelle!

Helsinki Pride kutsuu Sinut mukaan tukemaan Suomen suurinta kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtumaa. HeSeta ry:n järjestämän Helsinki Priden tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta. Seitsemän päivää tasa-arvon edistämistä vaatii tuhansia työtunteja, mutta myös rahaa.
”Niin kauan kuin yhteiskunnassamme kaikki ihmiset eivät ole yhdenvertaisessa asemassa, työelämä ei kohtele kaikkia tasa-arvoisesti ja kaikki eivät ilman pelkoa voi olla omia itsejään, niin kauan on Helsinki Priden kaltaisille tapahtumille valtava tarve. Tapahtuman tarkoituksena on myös viedä eteenpäin ilosanomaa, erilaisuus on yhteiskunnan voimavara. Lahjoittamalla tuet myös tulevien Helsinki Pride tapahtumien järjestämistä”, sanoo Helsinki Priden tuottaja Senni Moilanen.
Heinä-elokuun aikana lahjoitetut varat ohjataan Helsinki Priden järjestämiseen. Lue lisää ja lahjoita nyt!

Translakiluonnos ei sisällä itsemääräämisoikeutta

Setan uutiskirjeestä
Sosiaali- ja terveysministeriö asettaman translakityöryhmän työ jatkui nopealla aikataululla elokuussa. Lakiesityksestä on julkaistu ministeriön laatima luonnos, joka on lähetetty lausuntokierrokselle. Lausunnon voi antaa kuka tahansa, ja Seta pyytääkin ihmisoikeuksia puolustavia tahoja antamaan lausunnon. Deadline lausunnoille on 19.9.
Lakiluonnoksessa esitetään poistettavaksi sukupuolen vahvistamisen ehdoista lisääntymiskyvyttömyys. Lisäksi luonnoksessa annetaan naimattomuusvaatimuksen poistamisesta kaksi vaihtoehtoa, joista toinen olisi vain kosmeettinen muutos.
Seta, Trasek, Ihmisoikeusliitto ja Amnesty lähestyivät translaista vastaavaa ministeri Susanna Huovista kirjeellä, jossa toivottiin hänen vaikuttavan siihen, että laista annettaisiin kunnianhimoinen esitys, jossa poistetaan kaikki ihmisoikeuksia loukkaavat ehdot sukupuolen vahvistamiselta, mukaan lukien vaatimus lääketieteellisestä selvityksestä, tietyssä sukupuoliroolissa elämisestä ja täysi-ikäisyydestä.
”Lakiluonnoksessa on pykälien osalta menty siitä, mistä aita on matalin. Toivomme, että mahdollisimman moni järjestö ja poliittinen taho antaisivat luonnoksesta itsemääräämisoikeutta tukevia lausuntoja, jotta lopullinen hallituksen esitys olisi linjassa Suomen kansainvälisen ihmisoikeuspolitiikan kanssa ja korjaisi lain ihmisoikeuksien kannalta kerralla kuntoon”, Setan pääsihteeri Aija Salo sanoo.
Tanskassa juuri uudistettu translaki on itsemääräämisoikeutta tukeva. Sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu jatkossa henkilön omaan ilmoitukseen eikä laki ei aseta sukupuolen juridiselle vahvistamiselle muita ehtoja kuin kuuden kuukauden harkinta-ajan.
Suomen translakiin liittyvää tapausta käsiteltiin kesällä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen laajassa kokoonpanossa. Tapauksessa Hämäläinen vs. Suomi oli kyse siitä, että henkilö ei saanut sukupuoltaan juridisesti vahvistetuksi muuttamatta avioliittoaan rekisteröidyksi parisuhteeksi. Heinäkuussa annetun ratkaisun mukaan Suomen vaatimus avioliiton muuttamisesta rekisteröidyksi parisuhteeksi sukupuolen juridisen vahvistamisen ehtona kuuluu ”kansallisen harkintavallan piiriin”.
Kolme ihmisoikeustuomioistuimen tuomaria jätti päätökseen eriävän mielipiteen. Heidän mielestään tuomioistuin ei arvioinut asiaa riittävästi sukupuoltaan korjaavan henkilön ihmisoikeuksien loukkaamisen näkökulmasta, vaan keskittyi liikaa kysymykseen siitä, onko valtiolla velvoite mahdollistaa samaa sukupuolta olevien henkilöiden avioliitto. Myös Setan eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Eurooppa ilmaisi pettymyksensä päätöksestä. Se totesi, että ihmisoikeustuomioistuin hukkasi mahdollisuuden tuomita nöyryyttävä ja syrjivä pakkoavioerokäytäntö, joka on käytössä muuallakin Euroopassa.
Lausuntopyyntö
Järjestöjen kirje ministerille
Amnestyn raportti Suomen translaista
ILGA-Euroopan tiedote

Arkkipiispa pyysi anteeksi seksuaalivähemmistöjen kohtelua

Setan uutiskirjeestä
Arkkipiispa Kari Mäkinen pyysi heinäkuussa julkisesti anteeksi sitä, että yhteiskunta ja kirkko ovat kohdelleet seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä julmasti. Mäkinen puhui aiheesta Porissa Suomi-Areenassa.
Mäkisen mukaan yhteiskunta ja kirkko ovat tehneet homoista ulkopuolisia vetoamalla syntisyyteen, sairauteen tai rikokseen. Nykyisin homoihin kohdistettu julmuus on hienovaraisempaa ja ilmenee vaikenemisena, torjumisena ja ohi katsomisena. Arkkipiispa toivoi, että anteeksipyyntöön yhdyttäisiin muuallakin yhteiskunnassa ja kirkossa.
Setan varapuheenjohtaja Katriina Rosavaaran mukaan kyseessä on hieno keskustelunavaus, joka toivon mukaan johtaa kirkossa, seurakunnissa ja muualla yhteiskunnassa aktiivisiin toimiin yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi.

Oikeusministerin työryhmä pohtimaan naisparien äitiyttä

Setan uutiskirjeestä
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on asettanut työryhmän valmistelemaan ehdotuksia äitiyttä koskevaksi sääntelyksi. Työryhmältä odotetaan lokakuun loppuun mennessä ehdotusta naisparille syntyvän lapsen oikeudellisen suhteen vahvistamisesta molempiin vanhempiin sekä muita äitiyden määräytymistä koskevia perussäännöksiä. Työryhmään kuuluu Sateenkaariperheiden toiminnanjohtaja Juha Jämsä.
Työryhmän työ täydentää kesäkuun lopussa eduskunnalle annettua esitystä isyyslain uudistamisesta. Isyyslakia valmistellut työryhmä piti mahdollisena, että lakiin kirjattaisiin mahdollisuus vahvistaa äidin kumppani lapsen toiseksi vanhemmaksi silloin, kun naispari on hankkinut yhdessä lapsen hedelmöityshoidolla ja on käyttänyt siittiöitä, joiden luovuttajaa ei voida vahvistaa lapsen isäksi.
Seta toivoo, että vanhemmuutta koskevassa lainsäädännössä säädettäisiin, että sukupuoltaan korjanneen vanhemman vanhemmuus määritellään juridisen sukupuolen mukaan eikä biologisen sukupuolen mukaan. Esimerkiksi synnyttävä mies pitäisi siis vahvistaa lapsen isäksi eikä äidiksi. Vanhemmuutta koskeva kirjaus voitaisiin muuttaa jälkikäteen äidistä isäksi tai päinvastoin, jos lapsen vanhempi korjaa sukupuoltaan myöhemmin. Tulevaisuudessa vanhemmuuslainsäädännössä voitaisiin Setan mukaan luopua vanhempien erottelusta sukupuolen mukaan.
Työryhmän esitykset on määrä hyväksyä vielä tällä vaalikaudella.
Ylen uutinen aiheesta

Oikeusministeriön selvityksessä suosituksia hlbti-oikeuksien edistämisestä

Setan uutiskirjeestä
Oikeusministeriön julkaiseman selvityksen mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten perus- ja ihmisoikeudet eivät toteudu Suomessa. Selvityksessä annetaan joukko suosituksia hlbti-ihmisten aseman parantamiseksi.
Raportin mukaan julkisella vallalla on perustuslain mukaan velvollisuus turvata perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen, mutta tutkimustulokset todistavat, että Suomessa esiintyy seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan paljon kielteisiä asenteita ja syrjintää. Suomi ei ole myöskään loistanut eurooppalaisissa vertailuissa, kun on verrattu eri maiden ihmisoikeustilannetta. Aiemmin keväällä julkaistussa ILGA-Euroopan kartoituksessa hlbti-ihmisten ihmisoikeuksien toteutumisesta Suomen sijoitus tippui sijalta 14 sijalle 17.
Erityisen huolestuttavana raportin laatinut työryhmä pitää sitä, että kuuluminen seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin lisää riskiä altistua väkivallalle. Väkivalta ja sen uhka eivät kuitenkaan ole ainoita ongelmakohtia, vaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien perus- ja ihmisoikeuksia laiminlyödään useilla muillakin yhteiskunnan ja elämän osa-alueilla.
Avainasemassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksien parantamisessa ovat lainsäädännön vahvistaminen ja viranomaistoiminnan kehittäminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkökulmasta. Hlbti-ihmisten oikeuksien huomioimista tarvitaan erityisesti työ- ja kouluympäristöissä sekä terveyspalveluissa. Lasten ja nuorten tasapainoinen kasvuympäristö on turvattava perusopetuksessa, toisella asteella sekä harrastustoiminnassa.
Selvityksen laati valtioneuvoston perus- ja ihmisoikeusyhteyshenkilöiden verkoston hlbti-työryhmä, jossa myös Seta ja Trasek olivat mukana.
Oikeusministeriön selvitys

Mielitkö Setan hallituksen johtoon tai hallituksen jäseneksi? Haku päällä!

Setan uutiskirjeestä
Kiinnostaako sinua vaikuttamistyö Setan hallituksen jäsenenä? Kiinnostuneiden toivotaan ilmoittautuvan 15.10.2014 mennessä Setan vaalivaliokunnalle: markus.rekinen@pp.inet.fi. Setan verkkosivulle tulee kysymyssarja, johon ehdokkaiden toivotaan vastaavan sähköpostitse, samalla kun ilmoittautuvat.
Edustajakokouksessa 29.—30.11. valitaan vuosiksi 2015–2016 Setan hallitukseen puheenjohtaja, yksi varapuheenjohtaja, kolme hallituksen varsinaista jäsentä ja yksi varajäsen. Edustajakokous valitsee ehdokkaat kokouksessa paikan päällä esitetyistä henkilöistä. Ennakkoilmoittautuminen on kuitenkin suotavaa, jotta ehdokas saa oman esittelynsä (eli vastaukset verkkosivuille tuleviin kysymyksiin) mukaan jäsenjärjestöille lähetettävään kokousmateriaaliin.
Yhdistyksen demokraattisen päätöksenteon ja avoimuuden kannalta on tärkeää, että ehdokkaita on tarjolla enemmän kuin täytettäviä tehtäviä. On myös olennaisen tärkeää, että Setan päätösten toteuttajilla ja hallinnosta vastaavilla on moninaiset taustat, he edustavat monia eri sukupuolia ja seksuaalista suuntautumista, ja tuovat alueellista näkökulmaa hallituksen työskentelyyn. Hallituksen työskentelykieli on suomi, mutta toivomme myös muunkielisiä hakijoita.
Laajempi kuvaus hallitustyöstä ja ehdokkaille esitetyt kysymykset päivittyvät Setan verkkosivuille. Sivuille tulee ehdokasilmoitus myöhemmin myös ruotsiksi ja englanniksi.
Lisätietoa Setan nettisivuilta.

2) Ryhmä- ja kurssitoimintaa

HeSetan sateenkaaritoiminta palaa kesätauolta

HeSetan keskusteluillat ja harrasteryhmät palailevat kesätauolta ja aloittavat syksyn toimintansa elo-syyskuussa. Osa ryhmistä on jo aloittanut säännölliset tapaamiset, ja loputkin ryhmistä palailevat kesälomilta syyskuun aikana.
HeSetan sateenkaaritoiminta on pääosin kaikille avointa vapaa-ajan toimintaa keskusteluilloista toiminnallisiin harrasteryhmiin ja kursseihin. Suurin osa toiminnasta on avoimia keskusteluiltoja, joita ohjaa vapaaehtoiset ryhmänohjaajat. Iltoihin osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista tai HeSetan jäsenyyttä. Ryhmät kokoontuvat pääsääntoisesti HeSetan tiloissa Kaapelitehtaalla. Tervetuloa mukaan toimintaan!
Löydä oma ryhmäsi täältä!
Lisätietoa nuorten ryhmistä ja muusta nuorten toiminnasta

Vertaistukitapaaminen intersukupuolisille ihmisille 30.8.

Setan uutiskirjeestä
Syksyllä 2014 Helsingissä kokoontuu kerran kuussa ammatillisesti ohjattu vertaisryhmä intersukupuolisille ihmisille. Mikäli sinulla on halu jakaa ja kuulla intersukupuolisuuden mukanaan tuomia kokemuksia, tunteita ja ajatuksia, olet tervetullut mukaan. Ryhmä on luottamuksellinen, voimavarakeskeinen ja vertaisuudesta voimaa ammentava. Ryhmä on osallistujille maksuton.
Ryhmän toteuttaa Trasek RAY:n tuella. Lisätietoja ryhmästä, ajoista ja paikoista saat ohjaajalta (juha.kilpia@aktuaali.fi) ja Trasekista (terhi@trasek.fi).
Tilaisuus Facebookissa

Sateenkaariparitanssikurssi starttaa syyskuun alussa!

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry järjestää erityisesti sateenkaariväelle suunnatun paritanssikurssin, joka alkaa Helsingissä lauantaina 6.9.2014. Syyskauden kurssi kokoontuu kahdeksan kertaa, ja jos kiinnostusta riittää, jatketaan keväällä uuden kurssin merkeissä.
Kokoontumiset ovat seuraavina lauantaina klo 15.00-16.30 Balanssi Studioilla, Kaapelitehtaalla (Tallberginkatu 1 D, 4. krs) 6.9., 27.9., 4.10., 11.10., 1.11., 8.11., 22.11. ja 13.12.2014.
Salien saatavuudesta johtuvat aikataulumuutokset ovat joinakin kertoina mahdollisia, mutta näistä informoidaan hyvissä ajoin etukäteen. Pyrimme kuitenkin siihen, että jos muutoksia tulee, päivämäärät pysyvät, ja kellonaika vain siirtyy myöhemmäksi.
Kurssille voi tulla yksin tai oman parin kanssa. Harjoitella voi myös yksin, tai harjoitusparin voi löytää paikan päältä. Mitään aiempaa tanssikokemusta tai -taitoja ei tarvita. Kurssilla opetellaan perusaskeleet ja helpot koreografiat ainakin seuraaviin tansseihin: cha cha, rumba, jive, valssi, tango, quickstep.
Varusteiksi sopivat rennot, liikkumisen mahdollistavat vaatteet. Jalkineiksi käyvät tanssiin tarkoitetut kengät, mutta tanssia voi oikein hyvin myös sukkasillaan. Kurssin ohjaajat opastavat tarvittaessa mielellään oikeanlaisten kenkien valinnassa.
Kurssin hinta 75e/hlö. Sitovat ilmoittautumiset 22.8.2014 mennessä osoitteeseen: santraandpiia1@gmail.com. Samasta osoitteesta saat lisätietoja ja ohjeet kurssimaksun maksamiseen.
Tervetuloa mukaan sateenkaariparitanssin maailmaan!

3) Koulutuksia

Nuortenryhmien ohjaajakoulutus 23.–24.8.

Setan uutiskirjeestä
Seta järjestää ohjaajakoulutuksen jäsenjärjestöjen nuortenryhmien vetämisestä kiinnostuneille ja jo mukana oleville. Tänä vuonna koulutus järjestetään Helsingissä 23.–24.8. Seta maksaa koulutuksen osallistumiskulut.
Ohjelmassa on tutustumista Setan nuorisotyöhön, draamatyöpaja, perustietoa ohjaajana toimimisesta ja ryhmätyöskentelystä, terminologiakoulutusta sekä opastusta yhdenvertaiseen kohtaamiseen ja haasteellisiin ryhmätilanteisiin.
Paikkoina ovat lauantaina klo 10–16.30 nuorten toimintakeskus Happi ja sunnuntaina klo 10.30–16 Harjun nuorisotalo. Lauantain koulutuksen jälkeen on mahdollista osallistua HeSetan nuortenryhmään, joka kokoontuu samassa tilassa klo. 17.00 alkaen. Koulutuksen jälkeen omakustanteinen yhteinen illallinen halukkaille.
Ilmoittautumiset viimeistään 11.8.2014 osoitteeseen lotte.heikkinen@seta.fi

Syksyn kouluttajakoulutus 30.–31.8.2014

Setan uutiskirjeestä
Syksyn ensimmäinen kouluttajakoulutus pidetään Helsingissä, Setan toimistolla 30.–31.8.2014. Koulutus on suunnattu Setan ja jäsenjärjestöjen nykyisille ja tuleville aktiiveille. Peruskoulutus antaa valmiudet toteuttaa kouluvierailuja sekä vierailuja muun muassa nuorisotaloille ja erilaisille leireille. Koulutuksessa perehdytään perustietoihin hlbtiq-teemasta, tutustutaan toiminnallisiin harjoitteisiin, harjoitellaan omista kokemuksista kertomista, tutustutaan esiintymisen ja kouluttamisen saloihin sekä mietitään haastavien tilanteiden hallintaa.
Koulutus alkaa lauantaina 30.8. klo 12 ja päättyy klo 19:30, sunnuntaina 31.8. jatkamme klo 10 ja koulutusviikonloppu päättyy klo 16:30.
Ilmoittautumiset kouluttajakoulutukseen: marita.karvinen@seta.fi.

Sateenkaariperheet Euroopassa -juridisia ulottuvuuksia

Miten käy kun sateenkaariperhe muuttaa Euroopassa maasta toiseen? Miten eurooppalaiset sateenkaariperheaktiivit voivat toimia perheoikeuksien edistämiseksi? Mikä on Euroopan ihmisoikeusistuimen rooli oikeuksien kehittymisessä?
Setan puheenjohtaja, asianajaja Juha-Pekka Hippi vetää kaikille avoimen koulutustilaisuuden sateenkaariperheoikeuden eurooppalaisesta juridiikasta. Koulutukseen kutsutaan erityisesti yhdistyksemme ja yhteistyökumppaneidemme aktivisteja, mutta myös kaikkia teemasta kiinnostuneita.
Koulutuksessa käydään läpi sateenkaariperheiden tilannetta eri puolilla Eurooppaa, kuten perheiden oikeuksia eri valtioiden välillä. Esimerkinomaisesti käydään läpi oikeudellisia tapauksia eri maista, sekä mahdollisuuksia viedä syrjintä- ja valitustapauksia eteen päin. Tarkoitus on myös keskustella kokemuksista.
Kaikille avoin koulutus järjestetään Helsingissä tiistaina 2.9. kello 18-20 Sateenkaariperheiden toimistolla Kotolassa, Yrjönkatu 29 A 1. Ei ennakkoilmoittautumista, maksuton.
Koulutus on nähtävissä myös netin kautta! Koulutuksen luento-osuus lähetetään netin kautta kello 18.15 alkaen. Nettiluennon linkki

Draamatyöpaja sukupuolen moninaisuudesta

Setan uutiskirjeestä
Syyskuussa 21.9. järjestetään täydennyskoulutuksena draamatyöpaja sukupuolen moninaisuudesta. Koulutuksessa tutustutaan draaman käyttöön koulutuksissa sekä työpajojen toteutuksissa. Koulutuksen substanssiteemana on sukupuolen moninaisuus, erityisesti transsukupuolisuus, minkä ympärille tarinallinen ja toiminnallinen työpaja rakentuu. Koulutus on suunnattu Setan vapaaehtoiskouluttajille, mutta myös muut aiheesta kiinnostuneet ovat koulutukseen tervetulleita.
Koulutus toteutetaan Setan toimistolla Länsi-Pasilassa klo 11–18. Työpajan toteutuksesta vastaa draamaohjaaja Heidi Leino.
Ilmoittautumiset täydennyskoulutukseen: ennen 31.8. marita.karvinen@seta.fi, syyskuusta alkaen: outi.tjurin@seta.fi.

Nuortenryhmien aktiiviviikonloppu Kuopiossa

Setan uutiskirjeestä
Setan nuorten aktiiviviikonloppu järjestetään tänä vuonna 4.–5.10. järvisissä maisemissa Kuopiossa.
Aktiiviviikonloppu kokoaa Setan jäsenjärjestöissä tai muussa Setan toiminnassa mukana olevia nuoria aktiiveja yhteen käymään inspiroivia keskusteluja ja pohtimaan syksyn ja vuoden 2015 ihmisoikeustyötä. Viikonlopun ohjelmasta vastaa Setan nuorisotoimikunta. Ilmoittautuminen aktiiviviikonloppuun alkaa syyskuun alussa.

4) Muita sateenkaarevia tapahtumia

Helsingin sarjakuvafestivaaleilla monipuolista ohjelmaa ja näyttelytarjontaa

Sarjakuvafestivaalien tiedotteesta
Saksa ja sateenkaarisarjakuva ovat vuoden 2014 Helsingin sarjakuvafestivaalien pääteemoina. Lasipalatsin aukiolla 5.–7.9.2014 järjestettävien festivaalien ohjelma sisältää kansainvälisten vieraiden näyttelyjä, luentoja, keskustelupaneeleja ja iltaklubeja sekä erityisohjelmaa lapsille ja sarjakuva-alan ammattilaisille. Kattavaan festivaaliohjelmaan on mahdollista päästä käsiksi jo ennen varsinaista festivaaliviikonloppua, sillä useat näyttelyt avaavat ovensa yleisölle tällä ja ensi viikolla.
Galleria Nunesissa avautuu tänään torstaina 21.8. seitsemän suomalaistaiteilijan yhteistyöprojektina syntynyt Niskatuki -näyttely. Vuoden festivaalitaiteilijan Joonas Rinta-Kannon Fok-it! -kokoelma on puolestaan nähtävillä Art Kaarisillassa 25.8. alkaen. Yksi festivaalin odotetuimmista kohokohdista tulee olemaan MUU Galleriassa 29.8. avautuva Tom of Finland – Tuhmat ruudut, joka esittelee Touko Laaksosen sarjakuvia häpeilemättömän homoeroottisessa muodossaan.
Festivaaliviikolla kaupunki täyttyy kymmenistä näyttelyistä, jotka levittäytyvät ympäri Helsingin keskustaa. Tarjonnan runsauteen tuo helpotusta Suomen sarjakuvaseuran järjestämät opastetut näyttelykävelyt, joiden matkassa on mahdollisuus päästä ohjatusti tutustumaan festivaalien galleria-antiin.
Tapahtumaviikonlopun monipuolinen ohjelmatarjonta kietoutuu tiiviisti festivaaliteemojen ympärille. Sateenkaarisarjakuvasta keskustellaan festivaalien päälavalla Setan järjestämässä keskustelupaneelissa “Sarjakuva normikriittisyyden esitaistelijana”. Samalla lavalla kunnioitetaan myös Tove Janssonin juhlavuotta, kun taidehistorioitsija Tuula Karjalainen nousee puhumaan Janssonin rakastetuista Muumi-hahmoista.
Saksankielisen sarjakuvan uudet tuulet puhaltavat “Die Neue Garde” keskustelussa pääteltan esiintymislavalla. Sukupuolinormatiiviset roolit saavat kyytiä sekä näyttelyiden että ohjelman lomassa. Akkuna Gallerian feministisen sarjakuvakokonaisuuden ohella Mbarissa järjestetään Lisa Mandelin vetämänä, hieman ironinen Suuri miespaneeli aiheella “Mitä on olla miessarjakuvataiteilija”.
Festariviikonloppuna värikkäät iltaklubit villitsevät sarjakuvayleisöä Lavaklubilla ja Dubrovnikissa teemojen mukaisella piirtämisen ja musiikin iloittelulla.
Helsingin sarjakuvafestivaalit on pääsymaksuton ja kaikille avoin kulttuuritapahtuma.
Festivaalien koko ohjelma on nähtävissä osoitteessa www.sarjakuvafestivaalit.fi.
Lisätietoja: press@sarjakuvafestivaalit.fi

Onko heteroilla helpompaa?

Helsingin Gayteatterin tiedotteesta
Haluatko vaikuttaa teatteriesitykseen? Tule mukaan keskustelemaan!
Sateenkaaren perilliset on työnimi Helsingin Gayteatterin tuottamalle esitykselle, joka tarkastelee seksuaalivähemmistöjen tämän hetkistä yksityistä ja yhteiskunnallista tilaa Suomessa. Esitys saa ensi-iltansa keväällä 2015. Sen vuoksi syksyn aikana järjestetään kaikille avoimia keskustelutilaisuuksia, joiden kautta on mahdollista vaikuttaa siihen, mitä asioita esitys nostaa esille. Tilaisuuksiin voi osallistua myös kuuntelijana. Avoimen keskustelun lisäksi ajatuksia, kertomuksia ja kokemuksia kerätään anonyymisti ja niitä käsitellään luottamuksellisesti. Esiin tulevia asioita käytetään käsikirjoituksen materiaalina mutta niitä ei julkaista sellaisenaan, jotta kaikkien tarinansa ja ajatuksensa jakavien yksityisyydensuoja säilyy.
Keskustelutilaisuuksia järjestetään Kulmakahviossa osoitteessa Agricolankatu 13, jonne pääsee raitiovaunuilla 1, 1A, 3 ja 9. Keskustelutilaisuuksia järjestetään aina keskiviikkoisin klo 17-19. Lisätietoa produktiosta ja mahdollisista muutoksista löytyy avoimesta Facebook ryhmästä Sateenkaaren perilliset – Keskusteluja. Kysymyksiin vastaa myös ohjaaja Kiisu Alén, p. 045 167 0766 tai kiisu.alen@gmail.com
Tervetuloa!
Postimuseon Tom of Finland -näyttely alkaa 6.9.
Setan uutiskirjeestä ja Postimuseon nettisivuilta
Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland -näyttely avataan Tampereella Postimuseossa 6.9. Näyttely on osa Setan 40-vuotisjuhlavuotta. Näyttely jatkuu 29.3.2015 saakka.
Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland -näyttely valottaa taiteilija Touko Laaksosen henkilökuvaa hänen kirjeenvaihtonsa kautta. Näyttely esittelee taiteilijan suurelle yleisölle kokonaan tuntemattomasta näkökulmasta tavallisena nuorena miehenä, jatkosodan sotilaana, muusikkona, mainospiirtäjänä, veljenä, ystävänä ja sairaana vanhana miehenä.
Homoeroottisesta taiteesta maailman maineeseen nousseen Laaksosen takaa paljastuu elämän menoa pohtiva, hienostunut ja vaatimaton mies. Laaksosen kirjeenvaihto oli runsasta ja kattaa kuusi vuosikymmentä 1940-luvun alusta kuolinvuoteen 1991 saakka. Kirjeet ovat nyt ensi kertaa esillä.
Lisätietoa näyttelystä

Vinokino on täällä taas! Elokuvanäytöksiä suurimmissa kaupungeissa

Setan uutiskirjeestä
Vinokino on Suomen ainoa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin keskittynyt elokuvafestivaali. Vuoden 2014 Vinokino-elokuvia esitetään Helsingissä, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Oulussa. Ohjelmisto tarkentuu lähiaikoina, joten seuraa siis Vinokinon verkkosivuja ja facebook-sivuja!
Jyväskylä: 24.–25.10.
Turku: 24.–26.10.
Oulu 25.–26.10.
Tampere: 30.10.–2.11.
Helsinki: 7.–9.11.
Ohjelmistoon kuuluvat muun muassa:
52 Tuesdays. 16-vuotias Billie joutuu itsenäistymään yllättävän nopeasti, kun hänen äitinsä ilmoittaa aloittaneensa sukupuolenkorjausprosessin. Billie ja äiti viettävät yhteistä aikaa vain tiistai-iltapäivisin ja dokumentti kuvaakin näitä tapaamisia vuoden ajan, kerran viikossa, joka viikko. Ainutlaatuiset olosuhteet tuovat harvinaista autenttisuutta tähän herkkään tarinaan kaipauksesta, vastuullisuudesta ja muutoksesta.
Boy Meets Girl. Eric Schaefferin uusi elokuva on kärkevä, seksikäs ja romanttinen aikuistumiskomedia kolmesta kaksikymppisestä Kentuckylaisesta nuoresta. Robbyn (Michael Welch, Twilight) paras kaveri on Ricky, upea transsukupuolinen tyttö. Sopivien poikamiesten puutetta sureva Ricky harkitsee seurustelua tytön kanssa. Seuraan liittyy kaunis ja nuori debytantti Francesca, joka odottaa merijalkaväessä palvelevan sulhasensa paluuta sodasta. Ricky ja Francesca ystävystyvät ja tunteet alkavat kuumeta, jolloin Robbyn on pakko tutkiskella omia tunteitaan Rickyä kohtaan. Elokuva on seksi- ja ihmismyönteinen moderni taru, johon on helppo samaistua sukupuolesta tai seksuaalisesta orientaatiosta riippumatta.
52 Tuesdays traileri
Boy Meets Girl traileri
Vinokino Facebookissa