Tässä uutiskirjeessä:
1) HeSetan uutisia
2) Muita sateenkaariaiheisia uutisia ja kannanottoja
3) Ryhmiä ja koulutuksia
4) Muita sateenkaarevia tapahtumia

1) HeSetan uutisia

Kaikkien aikojen mahtavin Pride!

Pride
Pride -viikko on takana, mutta sen hehku lämmittää edelleen. Kulkueessa ja Puistojuhlassa mukana ollut ennätyksellinen osallistujamäärä ylitti kaikkein villeimmätkin odotukset, vaikka paikalle osattiinkin odottaa enemmän osallistujia aikaisempiin vuosiin verrattuina. Iloisessa ja värikkäässä kulkueessa Priden sanomaa vietiin eteenpäin 20 000 osallistujan voimin kohti Koffarin puistoa ja Puistojuhlaa.
Puistojuhlan tunnelma oli tiivis, esiintyjät loistavia ja sääkin helli Pride -kansaa auringolla ja lämmöllä. Kaikki elementit olivat siis kohdallaan tässä sateenkaarevan iloisessa rakkauden juhlassa. Me HeSetalaiset ja Pride-viikon vapaaehtoiset kiitämme teitä kaikkia osallistujia. Ensi vuonna tavataan jälleen ja toivottavasti vieläkin suuremmalla joukolla!
Ylen uutinen Helsinki Pridestä
Tunnelmakuvia Pride-lauantailta
Vieraskynä: Sateenkaarinuori koulun ja kodin ristitulessa
Helsinki Prideä tarvitaan yhä!
Helsinki Pride Facebookissa
Nuorten Pride Facebooksissa
HeSeta Facebookissa

Haluatko itsellesi hyvän mielen? Vielä ehdit lahjoittaa Helsinki Pridelle!

Helsinki Pride kutsuu Sinut mukaan tukemaan Suomen suurinta kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtumaa. HeSeta ry:n järjestämän Helsinki Priden tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta. Seitsemän päivää tasa-arvon edistämistä vaatii tuhansia työtunteja, mutta myös rahaa.
”Niin kauan kuin yhteiskunnassamme kaikki ihmiset eivät ole yhdenvertaisessa asemassa, työelämä ei kohtele kaikkia tasa-arvoisesti ja kaikki eivät ilman pelkoa voi olla omia itsejään, niin kauan on Helsinki Priden kaltaisille tapahtumille valtava tarve. Tapahtuman tarkoituksena on myös viedä eteenpäin ilosanomaa, erilaisuus on yhteiskunnan voimavara. Lahjoittamalla tuet myös tulevien Helsinki Pride tapahtumien järjestämistä”, sanoo Helsinki Priden tuottaja Senni Moilanen.
Heinä-elokuun aikana lahjoitetut varat ohjataan Helsinki Priden järjestämiseen. Lue lisää ja lahjoita nyt!

Ihmisoikeusjärjestöt valmistautuvat eduskuntavaaleihin

Setan uutiskirjeestä
Ihmisoikeusjärjestöt valmistautuvat jo kevään 2015 eduskuntavaaleihin. Seta järjesti 9.6. Kaivopihalla Raha-automaattiyhdistyksen Inhimillisiä uutisia -tapahtumassa avoimen kokouksen vaikuttamistyöstä ja vaalitavoitteista. Kokoukseen osallistuivat Amnestyn Suomen osasto, Regnbågsankan, Sateenkaariperheet, HeSeta ja Setan Transtukipiste.
Tulevien eduskuntavaalien suhteen järjestöjen edustajilla oli paljon yhteisiä päätavoitteita niin sisä- kuin ulkopolitiikan suhteen. Amnestyn Tiina Oikarisen mukaan jo pelkästään se, että vaaditaan ihmisoikeuksien toteutumista täysimääräisenä, on radikaali vaatimus.
Yksi järjestöjen yhteisistä tavoitteista on ns. ihmisoikeusarkkitehtuurin selkeyttäminen: millaisia ihmisoikeuselimiä Suomessa on, kuka toimintaa ministeriötasolla koordinoi ja miten toimintaa resursoidaan. Esimerkiksi Suomen kansainvälisiltä ihmisoikeuselimiltä saamien ihmisoikeussuosituksien toteutumista ei nyt valvota systemaattisesti.
Järjestöt vaativat hallitusohjelmaan uutta ihmisoikeustoimintaohjelmaa. Setan mukaan tarvittaisiin myös erillinen hlbti-toimintaohjelma. Ihmisoikeusliiton mukaan erillisohjelmista on myös ollut huonoja kokemuksia, koska ne jäävät joskus kauniiden sanojen tasolle ja vaille resursseja.
”Toimintaohjelma on hyvä siksi, että siihen kootaan kerralla kaikki tavoitteet, joita pidetään tärkeinä ja laajasti tietoa hlbti-ihmisten tilanteesta”, Sateenkaariperheiden Anna Moring perusteli.
Vaaliteemoiksi ehdotettiin myös muun muassa naisten moninaisuuden huomioimista väkivallan vastaisessa työssä, intersukupuolisten lasten kehollisen koskemattomuuden turvaamista sekä hlbti-turvapaikanhakijoiden aseman parantamista. Ulkopolitiikassa järjestöt toivovat tiukempia linjauksia esimerkiksi Venäjää kohtaan.

HeSetan toimisto kesälomalla

HeSetan toimisto on jäänyt Pride-viikon jälkeen kesälomalle. Toimisto palvelee jälleen normaalisti 18.8. alkaen.
Kesän aikana voi kiireellisissä asioissa ottaa yhteyttä hallituksen puheenjohtajaan Olli-Pekka Koposeen, jonka yhteystiedot löytyvät HeSetan nettisivuilta.
HeSetan väki toivottaa kaikille mukavaa kesää ja lomaa!

2) Muita sateenkaariaiheisia uutisia ja kannanottoja

Asiallisen tiedon omenat Arhinmäelle ja Itellalle

Setan uutisesta
Seta jakoi Helsinki Pride -tapahtuman puistojuhlassa perinteiset huomionosoituksensa, Asiallisen tiedon omenat. Palkittuja oli kaksi: kansanedustaja Paavo Arhinmäki ja Itella Oyj. Arhinmäki palkittiin pitkäjänteisestä työstään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolesta erityisesti kulttuuri- ja urheiluministerinä toimiessaan. Itella palkittiin Tom of Finland -postimerkin julkaisemisesta.
Paavo Arhinmäki on puolustanut hlbtiq-ihmisten oikeuksia johdonmukaisesti koko uransa ajan. Urheiluministerinä Arhinmäki nosti ihmisoikeuksia esiin julkisilla kannanotoilla, kuten liehuttamalla sateenkaarilippua Moskovassa yleisurheilun MM-kisoissa.
Itella Posti Oy:ltä ilmestyy syksyllä postimerkkijulkaisu Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen kunniaksi. Merkkijulkaisu on saavuttanut jo etukäteen maailmanlaajuista huomiota. Kyseessä on merkittävä kulttuuriteko. Se on myös esimerkki siitä, miten yritys voi hyödyntää myönteisesti liiketoiminnassaan seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuutta.
Lue koko uutinen.

Hlbti-myönteisen Stubbin hallitus koottiin – etenevätkö isyyslaki, translaki ja avioliittolaki?

Setan uutiskirjeestä
Eduskunta hyväksyi 24.6. uuden hallituksen, jota johtaa pääministeri Alexander Stubb. Stubb on aiemmin ollut aktiivinen hlbti-asioissa erityisesti europarlamentaarikkona. Euroopan parlamentissa hän toimi hlbti-asioiden työryhmän varapuheenjohtajana ja kutsui hlbti-aktivisteja Brysseliin.
Sateenkaariyhteisöt ry nimitti vuonna 2008 Stubbin Homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilääksi. Vuonna 2012 Stubb oli tasa-arvoista avioliittolakia ehdottaneen lakialoitteen ensimmäinen allekirjoittaja. Odotukset Stubbin pääministerikautta kohtaan ovat siis periaatteessa korkealla. Minihallitusneuvottelujen jälkeen julkistetussa täydentävässä hallitusohjelmassa yhdenvertaisuusteemoja ei mainittu, ja lakivaliokunnassa 25.6. kokoomusedustajien enemmistö äänesti tasa-arvoista avioliittolakia vastaan. Nähtäväksi jää, viekö uusi hallitus translaki- ja isyyslakiuudistukset loppuun, edistääkö se yhdenvertaisia perhevapaita ja miten avioliittolaille käy eduskunnassa.
Keskiviikkona hallitus antoi esityksen isyyslaista ja antoi tiedoksi, että naisparien lapsia koskevat lakipykälät annetaan erikseen syksyllä. Ihmisoikeusjärjestöt ovat tyytyväisiä siihen, että vaikuttamistyö kantoi hedelmää ja hallitus on nyt sitoutunut ottamaan sateenkaariperheiden aseman mukaan uudistukseen.
”Olisi kuitenkin ollut parempi antaa kaikki muutokset yhtenä esityksenä. Nyt jää vaara siitä, että naisparien lapsia koskevat pykälät jäävät syystä tai toisesta lopulta säätämättä tällä vaalikaudella,” sanoo Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä.
Keskiviikkona eduskunnan lakivaliokunta päätti laatia kielteisen mietinnön tasa-arvoisesta avioliittolaista. Setan pääsihteerin Aija Salon mukaan on valitettavaa, että lakivaliokunta ei asettunut tukemaan Tahdon2013-kansalaisaloitetta.
”Asian käsittelyä on tunnuttu pitkittäneen tietoisesti. Onneksi tämä ei ollut vielä tässä, vaan eduskunta pääsee äänestämään kansalaisaloitteesta. Toivomme, että lakivaliokunta valmistelee mietintönsä kesätauon jälkeen mahdollisimman nopeasti, jotta asia saadaan eteenpäin. Olen toiveikas, että eduskunnan enemmistö asettuu tukemaan kaikkien parien yhdenvertaista kohtelua.”
Järjestöjen tiedote

Oslon Europride käyntiin ristiriitaisissa tunnelmissa

Setan uutiskirjeestä
Vuosittaista Europridea vietetään tänä vuonna 20.–29.6. Oslossa Norjassa. Kymmenen päivän mittainen tapahtuma huipentuu viikon kuluttua ihmisoikeusseminaariin ja kulkueeseen. Setasta Europrideen osallistui hallituksen jäsen Viima Lampinen, joka alusti Työelämän yhdenvertaisuus -aiheisessa paneelikeskustelussa lauantaina 21.6.
Jo etukäteen heräsi keskustelua Europride-järjestäjien päätöksestä kutsua avajaispuhujaksi Norjan hallituksen hlbti-asioista vastaava ministeri Solveig Horne. Horne edustaa Fremskrittspartietia eli Edistyspuoluetta. Nimestään huolimatta puolueen linja on huolestuttava yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien kannalta. Puolue on ajanut esimerkiksi kiristyksiä romani-, maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaan ja aborttioikeuden rajoittamista. Horne itse on antanut kyseenalaisia lausuntoja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä ennen ministerinpestiään.
Horne osallistui kutsuttuna puhujana myös Malmössä 12.–15.6. järjestettyyn suureen pohjoismaiseen Nordiskt Forum -tasa-arvofoorumiin. Myös Malmön tapahtuman yhteydessä käytiin tiukkaa keskustelua kutsun oikeutuksesta. Järjestäjät perustelivat kutsua sillä, että foorumin julkilausuma haluttiin tilaisuudessa luovuttaa kaikille pohjoismaisille tasa-arvoministereille. Järjestäjät kuitenkin pahoittelivat, että eivät esittäneet Hornelle julkisesti tiukkoja kysymyksiä Edistyspuolueen politiikasta. Moni Nordiskt forumin osallistuja piti foorumin järjestelyjä myös muulla tavoin ongelmallisina: valtaosa puhujista oli valkoihoisia ja keskiluokkaisia cis-heteronaisia. Aiheesta käytiin vilkasta Twitter- ja blogikeskustelua foorumin aikana ja jälkeen.
Seta lähetti Europriden norjalaiselle järjestäjätaholle kysymyksen, jossa ilmaisiin huoli, millaisen viestin Hornelle annettu kunniatehtävä antaa Euroopan hlbti-liikkeelle ja muihin vähemmistöihin kuuluville ihmisille. Järjestäjät vastasivat pitävänsä Hornen kutsumista ongelmattomana ja strategisesti tärkeänä, sillä Horne vastaa Norjan hallituksessa hlbti-asioista. Oslo Pride on perinteisesti kutsunut vastaavan ministerin avajaispuhujaksi.
”Avointa keskustelua on hyvä käydä monenlaisten poliittisten toimijoiden kanssa. Myös Seta pyrkii luomaan ja pitämään yllä keskusteluyhteyttä moneen suuntaan. Vuoropuhelu ei kuitenkaan edellytä sitä, että yhdenvertaisuus- ja ihmisoikeustavoitteiden kanssa ristiriidassa olevalle politiikalle annetaan hyväksyntä kunniatehtävien kautta, etenkään jos Pride-järjestäjien omia näkemyksiä ei tehdä selväksi eikä poliitikkoja haasteta suoraan heidän ongelmallisista kannoistaan”, Setan pääsihteeri Aija Salo sanoo.
Europride on yhteinen eurooppalainen tapahtuma, joten sen välittämiä viestejä on arvioitava kansainvälisen hlbtiq-yhteisön näkökulmasta, ei ainoastaan kansallisella tasolla. Hlbtiq-liikkeen on muistettava sisäinen moninaisuutensa ja oltava johdonmukainen antirasistisessa työssä. Kuten ruotsalaiset RFSL ja RFSL Ungdom kirjoittavat omassa kannanotossaan:
”Euroopassa on myös useita esimerkkejä puolueista, jotka yrittävät kääntää eri vähemmistöt toisiaan vastaan, usein kyse on hlbtiq-ihmisistä ja muslimeista. Siksi hlbtiq-liikkeellä on suuri antirasistinen vastuu. On keskeistä, että emme esimerkiksi eristä hlbtiq-politiikkaa ja legitimoi puolueita, jotka ovat ’hlbtiq-ystävällisiä’, mutta samalla rasistisia.”
RFSL ja RFSL Ungdom päättivät boikotoida Europriden avajaisia ja järjestää Europridessa antirasistisen seminaarin. Myös Setan edustaja jätti Europriden avajaistilaisuuden väliin.
RFSL:n ja RFSL Ungdomin kannanotto

Uusi lapsiasiavaltuutettu tarttuu hlbti-haasteeseen

Setan uutiskirjeestä
Seta tapasi kesäkuussa uuden lapsiasiavaltuutetun Tuomas Kurttilan. Hedelmällisen tapaamisen myötä valtuutettu on päättänyt perustaa alaisuuteensa hlbti-teemoihin keskittyvän jaoston, joka arvioi ja tukee perheiden moninaisuuden huomioon ottamista perhelainsäädännön kehittämisessä. Valtuutettu Kurttila on myös kutsunut Setan edustajan ja Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsän asiantuntijajäseniksi lapsiasiain neuvottelukuntaan.
Tapaamisessa keskusteltiin muun muassa intersukupuolisten lasten hoitokäytännöistä, sukupuoltaan epätyypillisesti ilmaisevista lapsista ja heidän tukemistaan, koulukiusaamisesta sekä kansalaisjärjestöjen ja viranomaisten yhteistyöstä hlbti-lasten ja -nuorten hyvinvoinnin ja oikeuksien edistämiseksi.
Setan ja lapsiasiainvaltuutetun yhteisen näkemyksen mukaan lasten ja nuorten asemaa parannetaan viranomaisvalmistelun oikeusperustaisuutta vahvistamalla. Valtuutetun haaveissa on myös aloittaa laaja koulutustyö valtion viranomaisten parissa, myös moninaisuusteemasta.
Lapsiasianvaltuutetun toimiston työtä voit seurata Facebook-sivulla ja blogista.
Valtuutetun toimiston jaostot

Setan yhteistyökumppani erotettiin Venäjällä työstään hlbti-aktivismin vuoksi – tuenilmauksia tarvitaan myös Suomesta!

Setan uutiskirjeestä
Setassa useita kertoja vieraillut Rakurs-järjestön aktivisti Arkangelista, Oleg Kluenkov, erotettiin kesäkuun puolessavälissä opettajan työstään pohjoisessa (arktisessa) yliopistossa. Yliopisto ja alueen syyttäjänvirasto olivat ahdistelleet jo useiden kuukausien ajan Olegia sekä kahta muuta Rakursin aktivistia, Olga Pospelovaa ja Tatjana Vinnichenkoa. Heitä syytetään luvattomasta poissaolosta työpaikalta. Syytteet ovat tekaistuja, ja tosiasiassa erottamisen ja uhkausten taustalla on Olegin, Olgan ja Tatjanan julkinen aktiivisuus hlbti-ihmisoikeuspuolustajina.
”Erottaminen rikkoo perustavalla tavalla sananvapautta ja yhdistymisvapautta vastaan. Tilanne ei valitettavasti ole ainutlaatuinen, ja huolena on, että myös muualla Venäjällä yhä useampi hlbti-aktivisti painostetaan jättämään joko työnsä tai aktivisminsa”, sanoo Setan pääsihteeri Aija Salo.
Oleg ja Venäjän hlbti-verkosto pyytävät solidaarisuuden ilmauksia eri maista. Suomalaiset yliopistot, opiskelijajärjestöt, ammattiliitot ja ihmisoikeusjärjestöt ja muut yksityishenkilöt voivat lähettää kannanottoja irtisanomista vastaan arktiselle yliopistolle. Tukiviestejä voi lähettää myös Venäjän hlbt-verkoston kautta.
Lisätietoa
Northern Arctic Federal University
Alexander Berezkinin tapaus
University Solidarity Russia -ammattiyhdistys

“Hurjan paljon enemmän queer!” Selvitys seksuaali- sukupuolivähemmistöjen toiveista ja kokemuksista taide- ja kulttuuritarjonnasta julkaistu

Kulttuuria kaikille -palvelun tiedotteesta
Selvitys ”Hurjan paljon enemmän queer!” – Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen toiveita ja kokemuksia taide- ja kulttuuritarjonnasta pohjautuu kahteen vuonna 2012 Helsinki Pride -festivaalin yhteydessä toteutettuun palautekyselyyn. Selvityksen lähtökohtana olivat kysymykset siitä, miten hyvin taide- ja kulttuurikenttä huomioi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarpeita ja toiveita, sekä millaisia mahdollisia esteitä taide- ja kulttuuritarjontaan osallistumiselle on.
Palautekyselyiden pohjalta käy ilmi, että vaikka suurin osan vastaajista koki taide- ja kulttuurikentän palvelevan heitä suurimmaksi osaksi hyvin, ongelmakohtia löytyy edelleen. Ongelmiksi koettiin asenteiden lisäksi HLBTI-sisältöjen puuttuminen tarjonnasta, tiedotuksen niukkuus sekä sukupuolittuneet tilat ja heteronormatiiviset käytännöt. Asennekasvatukseen panostaminen on selvityksen tekijöiden mukaan ensisijaista, kun halutaan kehittää taide- ja kulttuuritarjontaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille saavutettavammaksi. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat sukupuolivähemmistöjen edustajat, joista yli 50 prosenttia ilmoitti joskus kokeneensa itsensä ei-tervetulleeksi taide- ja kulttuuritapahtumaan.
”Hurjan paljon enemmän queer!” – Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen toiveita ja kokemuksia taide- ja kulttuuritarjonnasta on suunnattu taide- ja kulttuurilaitoksille, taide- ja kulttuurialalla toimiville tuottajille, rahoittajille, vaikuttajille, tekijöille sekä kaikille taiteesta ja kulttuurista kiinnostuneille. Selvityksen tavoitteena on antaa konkreettisia ideoita taide- ja kulttuurialalla työskenteleville. Selvityksen ovat kirjoittaneet Emmi Lahtinen ja Rita Paqvalén. Selvityksen julkaisija on Kulttuuria kaikille-palvelu, joka toimii valtakunnallisesti taiteen ja kulttuurin alalla.
Lue koko tiedote
Lue koko selvitys

Marita Karvinen Setan pääsihteerin sijaiseksi

Setan uutiskirjeestä
Valtiotieteiden tohtori Marita Karvinen on valittu Seta ry:n pääsihteerin sijaiseksi ajalle 1.9.–31.12.2014. Pääsihteeri johtaa järjestön toimintaa ja toimii työyhteisön ylimpänä esimiehenä sekä hallituksen esittelijänä.
Karvinen on työskennellyt Setassa vuodesta 2005 alkaen ensin työelämävalmentajana ja vuodesta 2006 lähtien koulutussuunnittelijana. Hän vastaa tässä tehtävässä ammatillisten koulutusten ja vapaaehtoiskouluttajien koulutusten koordinoinnista ja toteutuksesta. Karvinen edustaa Setaa parhaillaan useissa luottamustehtävissä. Karvisella on myös seksuaalikasvattajan ja seksuaalineuvojan pätevyydet ja asiantuntijuutta sukupuolen moninaisuudesta eri kulttuureissa.
Karvinen kokee erittäin tärkeäksi tietouden lisäämisen sukupuolen ilmaisuun, sukupuoli-identiteettiin ja seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvasta kiusaamisesta.
”Erityisesti koulumaailmassa ja nuorisotyössä tulisi tiedostaa tiukkojen sukupuolinormien haitat, jotta niiden haittoja voidaan ennaltaehkäistä. Tässä työssä vastuulliset aikuiset ja nuoret itse voivat parhaimmillaan tehdä yhteistyötä. Sukupuolinormit koskettavat kaikkia identiteetistä riippumatta”, hän sanoo.
Koulutussuunnittelijan sijaiseksi on valittu sosionomi (AMK) Outi Tjurin.
Seta ry:n vakituinen pääsihteeri Aija Salo jää opintovapaalle 1.9.

3) Ryhmiä ja koulutuksia

HeSetan ryhmätoiminta tauolla – tervetuloa kesäklubille!

HeSetan illat, ryhmät ja kurssit ovat tauolla kesän ajan. Kesätauolta palaillaan elo-syyskuussa.
Kesän aikana sateenkaarevaa seuraa tarjoavat Kesäklubit, jotka ovat kaikille avoimia ja vapaamuotoisia tapaamisia. Kesäklubit vietetään HeSetan toimistolla Kaapelitehtaalla, Tallberginkatu 1 C, 4. krs, tai sään salliessa ulkona piknikin tai muun puistopuuhastelun merkeissä.
Kesäklubien paikat, päivämäärät ja ajat päivitetään kotisivullemme 11.7. mennessä.
Tarkasta Kesäklubien ajat ja paikat täältä.

Sateenkaarijoogan intensiivikurssi 18.7.–20.7.

Sateenkaarijooga on tutkimusmatka omaan kehoon ja mielen reaktioihin joogan liikekielen ja harjoitusten keinoin. Kesän tiiviskurssilla opitaan tekemään joogan perusasentoja yhdessä, mutta yksityiskohtaisten ohjeiden ansiosta jokainen oppilas keskittyy ja tutustuu omaan, yksilölliseen kehoonsa.
Harjoitus vahvistaa, avaa ja tasapainottaa sekä kehoa että mieltä kokonaisvaltaisesti ja opettaa hyväksymään itsensä sellaisena kun on. Kurssin opettajana toimii sertifioitu iyengarjoogan opettaja Lauha Halonen.
Kurssiaika on 18.7.–20.7., perjantaina 18.7. klo 18–20, lauantaina 19.7. klo 10–13 ja sunnuntaina 20.7. klo 10–13.
Ilmoittautumiset kurssille to 10.7. mennessä p. 0451210026 tai sossu@heseta.fi – Kurssille mahtuu ilmoittautumisjärjestyksessä 14 osallistujaa. Kurssimaksu HeSetan jäsenille 40 € ja ei-jäsenille 45 €.

Vertaistukitapaaminen intersukupuolisille ihmisille 30.8.

Setan uutiskirjeestä
Syksyllä 2014 Helsingissä kokoontuu kerran kuussa ammatillisesti ohjattu vertaisryhmä intersukupuolisille ihmisille. Mikäli sinulla on halu jakaa ja kuulla intersukupuolisuuden mukanaan tuomia kokemuksia, tunteita ja ajatuksia, olet tervetullut mukaan. Ryhmä on luottamuksellinen, voimavarakeskeinen ja vertaisuudesta voimaa ammentava. Ryhmä on osallistujille maksuton.
Ryhmän toteuttaa Trasek RAY:n tuella. Lisätietoja ryhmästä, ajoista ja paikoista saat ohjaajalta (juha.kilpia@aktuaali.fi) ja Trasekista (terhi@trasek.fi).
Tilaisuus Facebookissa

Nuortenryhmien ohjaajakoulutus 23.–24.8.

Setan uutiskirjeestä
Seta järjestää ohjaajakoulutuksen jäsenjärjestöjen nuortenryhmien vetämisestä kiinnostuneille ja jo mukana oleville. Tänä vuonna koulutus järjestetään Helsingissä 23.–24.8. Seta maksaa koulutuksen osallistumiskulut.
Ohjelmassa on tutustumista Setan nuorisotyöhön, draamatyöpaja, perustietoa ohjaajana toimimisesta ja ryhmätyöskentelystä, terminologiakoulutusta sekä opastusta yhdenvertaiseen kohtaamiseen ja haasteellisiin ryhmätilanteisiin.
Paikkoina ovat lauantaina klo 10–16.30 nuorten toimintakeskus Happi ja sunnuntaina klo 10.30–16 Harjun nuorisotalo. Lauantain koulutuksen jälkeen on mahdollista osallistua HeSetan nuortenryhmään, joka kokoontuu samassa tilassa klo. 17.00 alkaen. Koulutuksen jälkeen omakustanteinen yhteinen illallinen halukkaille.
Ilmoittautumiset viimeistään 11.8.2014 osoitteeseen lotte.heikkinen@seta.fi

Syksyn kouluttajakoulutus 30.–31.8.2014

Setan uutiskirjeestä
Syksyn ensimmäinen kouluttajakoulutus pidetään Helsingissä, Setan toimistolla 30.–31.8.2014.
Koulutus on suunnattu Setan ja jäsenjärjestöjen nykyisille ja tuleville aktiiveille. Peruskoulutus antaa valmiudet toteuttaa kouluvierailuja sekä vierailuja muun muassa nuorisotaloille ja erilaisille leireille. Koulutuksessa perehdytään perustietoihin hlbtiq-teemasta, tutustutaan toiminnallisiin harjoitteisiin, harjoitellaan omista kokemuksista kertomista, tutustutaan esiintymisen ja kouluttamisen saloihin sekä mietitään haastavien tilanteiden hallintaa.
Koulutus alkaa lauantaina 30.8. klo 12 ja päättyy klo 19:30, sunnuntaina 31.8. jatkamme klo 10 ja koulutusviikonloppu päättyy klo 16:30.
Ilmoittautumiset kouluttajakoulutukseen: marita.karvinen@seta.fi.

Draamatyöpaja sukupuolen moninaisuudesta

Setan uutiskirjeestä
Syyskuussa 21.9. järjestetään täydennyskoulutuksena draamatyöpaja sukupuolen moninaisuudesta. Koulutuksessa tutustutaan draaman käyttöön koulutuksissa sekä työpajojen toteutuksissa. Koulutuksen substanssiteemana on sukupuolen moninaisuus, erityisesti transsukupuolisuus, minkä ympärille tarinallinen ja toiminnallinen työpaja rakentuu. Koulutus on suunnattu Setan vapaaehtoiskouluttajille, mutta myös muut aiheesta kiinnostuneet ovat koulutukseen tervetulleita.
Koulutus toteutetaan Setan toimistolla Länsi-Pasilassa klo 11–18. Työpajan toteutuksesta vastaa draamaohjaaja Heidi Leino.
Ilmoittautumiset täydennyskoulutukseen: ennen 31.8. marita.karvinen@seta.fi, syyskuusta alkaen: outi.tjurin@seta.fi.

4) Muita sateenkaarevia tapahtumia

Up North & Down Under -konsertti Helsingissä: lavalla lesbo- ja homokuorot Australiasta ja Suomesta

Outnloud press
Setan uutiskirjeestä
Up North & Down Under -konsertti järjestetään Musiikkitalolla Helsingissä 11.7. klo 19.00. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Konsertissa pääset kuulemaan säveliä eri puolilta maailmaa, kun lavalle nousee australialainen Sydney Gay and Lesbian Choir sekä suomalaiset Out ´n Loud ja Kaupungin Naiset. Konsertin säestää Gareth Chan.
Lue lisää Musiikkitalon sivuilta

Helsingin sarjakuvafestivaalit juhlistaa sateenkaarisarjakuvaa Tom of Finlandin hengessä

Sarjakuvafestivaalin tiedotteesta
Helsingin 29. sarjakuvafestivaalit järjestetään 5.–7.9.2014 Lasipalatsin aukiolla
Festivaalien sateenkaariteema näkyy useina erilaisina tapahtumina. Teeman alla kulkevista näyttelyistä merkittävin on yhden kansainvälisesti kuuluisimman suomalaisen piirrostaiteilijan, Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin näyttely Tuhmat ruudut, joka avautuu MUU-galleriassa 28.8. Mukana on myös nuoria Tomin perintöä jatkavia taiteilijoita. Ateneumissa nähdään puolestaan Tove Janssonin elämäntyötä esittelevä näyttely. Sateenkaariteemaan liittyvänä kansainvälisenä vieraana festivaaleille saapuu Sebas Martín (Espanja). Martín on erikoistunut homosarjakuviin ja hänen työnsä ovat olleet näkyvllä useassa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavissa kampanjoissa.
Festivaalit on osa Setan 40-vuotisjuhlavuoden tapahtumia ja teemaeläimenä toimii Joonas Rinta-Kannon luoma sateenkaaria ympärilleen syöksevä Säihkyturpa.
Helsingin sarjakuvafestivaalit on Suomen sarjakuvaseuran järjestämä Pohjois-Euroopan suurin sarjakuvatapahtuma jossa vieraili viime vuonna 28 000 kävijää. Päätapahtumapaikkana toimii Lasipalatsin aukio ja lisäksi muita tapahtumapaikkoja on ympäri Helsinkiä. Tapahtumaan on iltaklubeja lukuunottamatta vapaa pääsy.
Lue koko tiedote
Lisätietoa sarjakuvafestivaaleista