Tässä uutiskirjeessä :
1) HeSetan uutisia
2) Muita sateenkaariaiheisia uutisia ja kannanottoja
3) HeSetan tapahtumia ja ryhmiä
4) Muita sateenkaarevia tapahtumia

1) HeSetan uutisia

HeSetan toimisto palvelee Pridessä – liity jäseneksi alennettuun hintaan!

HeSetan toimisto palvelee Pride-viikon 23.–29.6. ajan Helsinki Priden infotilassa Lasipalatsilla. Infosta löydät tapahtumavinkit, pääsyliput ja Pride-tuotteet, ja lisäksi voit noutaa sieltä jäsentarrasi tai maksaa jäsenmaksun.
Pride-viikon ajan voit liittyä jäseneksi tai maksaa rästiin jääneen jäsenmaksusi alennettuun hintaan! Jäsenmaksu Pride-viikolla on 20 euroa ja alennettu jäsenmaksu 10 euroa. Liittymällä jäseneksi saat samalla alennusta kaikista HeSetan järjestämistä tapahtumista Pride-viikolla!
Pride-viikon jälkeen HeSetan toimisto jää kesälomalle. Toimisto avautuu jälleen elo-syyskuun vaihteessa.
Pride-info on avoinna 23.–29.6. ma-pe klo 11–19, su 12–14. Lauantaina puistojuhlassa.
Lasipalatsin näyttelytila, Mannerheimintie 22-24

Helsinki Pride 2014 ohjelma on julkaistu!

Pride-viikon ohjelma on nyt julkaistu. Viikko on tulvillaan sateenkaarevaa ohjelmaa: ajankohtaisiin aiheisiin pureutuvia luentoja ja keskustelutilaisuuksia, aurinkoisia piknik-tapaamisia, työpajoja, taidetta ja kulttuuria – sekä tietysti lukuisia juhlia, tansseja ja myöhään yöhön jatkuvia iltabileitä. Tapahtumia on laajasti kaiken ikäisille. Oman isomman kokonaisuutensa muodostaa Nuorten Pride, joka on suunnattu 13–25 vuotiaille. Lauantaina 28.6. Helsinki Pride huipentuu Senaatintorilta starttaavaan Pride-kulkueeseen, josta jatketaan Puistojuhlaan ja myöhemmin illalla Priden päätösbileisiin.
Helsinki Pride 2014 on Suomen suurin kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma 23.–29.6. Helsinki Pride on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen teemaviikko, mutta mukaan on tervetullut aivan jokainen, jota tapahtuma kiinnostaa! Helsinki Priden järjestää vuosittain HeSeta ry.
Tämän vuoden pääteema on työelämä. Muita tärkeitä teemoja ovat Venäjän ihmisoikeustilanne ja urheilumaailman suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.
Tervetuloa nauttimaan monipuolisesta ohjelmasta, iloisesta tunnelmasta ja kesäisestä Helsingistä!
Katso koko ohjelma täältä.

Nuorten Pride järjestetään suurempana kuin koskaan

Kesän Pride-viikolla on luvassa enemmän nuorille suunnattua ohjelmaa kuin koskaan ennen! Juhannuksen jälkeen viettettävällä Helsinki Pride viikolla järjestettään myös Nuorten Pride, nuorille suunnattua ohjelmaa on ympäri Helsinkiä. Tule kokemaan värikäs viikko Helsinkiin, mukavan seuran ja mielenkiintoisen ohjelman pariin!
Vuoden 2014 Nuorten Pride -ohjelma on julkaistu! Kaikki tapahtumat ovat ikärajattomia, päihteettömiä ja niihin on vapaa pääsy.
Katso koko Nuorten Priden ohjelma täältä.

HeSetan H-lehti ilmestyy 17.6.

HeSetan uusi lehti H ilmestyy 17.6. Pride-viikkoa edeltävällä viikolla. H käsittelee kulttuuria, ihmisoikeuksia ja yhteiskunnallisia ilmiöitä sateenkaarevasta näkökulmasta. Nyt ilmestyvässä lehdessä käsitellään muun muassa intersukupuolisten lasten kosmeettista kirurgiaa, nähdään Meeri Koutaniemen valokuvareportaasi Namibiasta sekä juhlitaan 40-vuotiasta Setaa. Lehdessä seikkailee myös Milla Paloniemen Kiroileva siili.
H:n ensimmäinen numero on Pride-teemanumero, ja lehden mukana tulee myös Pride-viikon käsiohjelma. H on noudettavissa Helsinki Priden infosta sekä jakelupisteistä ympäri kaupunkia. Se julkaistaan myös näköisversiona verkossa.
Uutta lehteä odotellessa vuosien 2011-2013 Pride-lehtiä voi lueskella osoitteessa www.issuu.com/helsinkipride
Toimitukselle voi lähettää postia osoitteeseen toimitus(at)heseta.fi.

Hanki HeSetalle jäseniä, pääset ilmaiseksi Priden päätösbileisiin!

HeSeta haastaa kaikki jäsenensä keväiseen jäsenhankintakampanjaan! Osallistumalla kampanjaan ja hankkimalla HeSetalle kolme jäsentä saat ilmaislipun Helsinki Priden päätösbileisiin. Päätösbileet järjestetään Pride-viikon lauantaina 28.6. Lipun arvo on 15 euroa.
Osallistuminen kampanjaan on helppoa! Pyydät vain kolmea kaveriasi liittymään HeSetan jäseneksi ja samalla täyttämään sinun nimesi liittymislomakkeen viestikenttään. Jäseneksi liittyminen onnistuu täyttämällä liittymislomake HeSetan nettisivuilla sekä maksamalla jäsenmaksu sähköpostilla tulevien ohjeiden mukaisesti. Kun olet saanut kolme jäsentä liittymään mukaan, otamme sinuun yhteyttä. Huolehdithan, että meillä on ajantasaiset yhteystietosi – voit päivittää yhteystiedot täällä!
Jäsenhankintakampanja on voimassa toukokuun alusta Pride-viikon alkuun 22.6. saakka. Päätösbileiden ilmaisliput tulevat lunastettaviksi nimeä vastaan Pride-infosta.
Lue lisää Helsinki Pridestä täältä.

Haluatko itsellesi hyvän mielen? Tee lahjoitus Helsinki Pridelle!

Mitä yhdenvertaisuus sinulle merkitsee? Koetko tärkeänä sen, että jokainen saa mahdollisuuden tulla nähdyksi ja kuulluksi yhdenvertaisena missä tahansa, paikasta riippumatta?
Tekemällä nyt lahjoituksen HeSetalle tuet Helsinki Pride 2014 -tapahtumaa ja samalla juuri näitä arvoja. HeSeta ohjaa kaikki kesäkuun loppuun mennessä lahjoituslinkin kautta tulleet lahjoitukset Helsinki Pridelle. Kaikki lahjoitusvarat käytetään lyhentämättömänä tapahtumaviikon toteutukseen, jonka pääteema tänä vuonna on työelämä. Kiinnitämme huomiota myös Venäjän ihmisoikeustilanteeseen ja urheilumaailman suhtautumiseen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.
Helsinki Pride on Suomen suurin kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma yhdenvertaisuuden puolesta. Tapahtumaviikon järjestäjänä toimii HeSeta ry, ja tapahtuma toteutetaan lähes kokonaan vapaaehtoisvoimin. Tekemällä lahjoituksen sinäkin voit omalta osaltasi olla mukana mahdollistamassa kaikkien aikojen Helsinki Pride -tapahtumaa!

2) Muita sateenkaariaiheisia uutisia ja kannanottoja

Suomen sijoitus tippui 17. sijalle hlbti-lainsäädäntövertailussa

Setan uutiskirjeestä
ILGA-Euroopan julkaiseman raportin mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet eivät ole vuoden aikana parantuneet Suomessa. ILGA-Eurooppa julkaisi vuosiraporttinsa sekä kartan 49 eri Euroopan maan lainsäädäntötilanteesta liittyen seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin. Julkaisussa vertaillaan ja pisteytetään Euroopan valtiota sen mukaan, miten niiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.
Suomen sijoitus listalla heikkeni jälleen selvästi. Suomi oli listan sijalla 17, kun se vuonna 2012 oli sijalla 12. Suomen ohi vertailussa menivät Montenegro, Malta sekä Itävalta. Suomen edellä ovat myös muun muassa Unkari, Kroatia, Portugali ja muut Pohjoismaat. Suomessa on toteutunut vain 45 % ILGA-Euroopan edellyttämistä toimista. Listan ensimmäisenä olevalla Iso-Britannialla vastaava luku on 82 %.
Suomen ongelmat piilevät erityisesti sukupuolen juridisessa vahvistamisessa ja sen ehdoissa, kuten lisääntymiskyvyttömyysvaatimus, naimattomuusvaatimus ja lääketieteellinen painotus. Myös syrjintäsuoja on Suomessa puutteellinen eivätkä perheoikeudet toteudu yhdenvertaisesti.
Uutinen Setan sivulla
ILGA-Euroopan kartoitus

Viisi suomalaismeppiä sitoutunut hlbti-oikeuksien edistämiseen

Setan uutiskirjeestä
Viisi kolmestatoista europarlamenttiin valitusta MEPistä allekirjoitti ennen vaaleja ILGA-Euroopan sitoumuksen toimia aktiivisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistämiseksi. Allekirjoittaneet ovat Heidi Hautala (Vihr), Liisa Jaakonsaari (SDP), Miapetra Kumpula-Natri (SDP), Merja Kyllönen (Vas) ja Sirpa Pietikäinen (KOK). Valituksi tulleista Alexander Stubb ja Nils Torvalds ovat puolustaneet hlbti-oikeuksia aiemmin europarlamentin jäseninä, vaikka eivät tällä kertaa allekirjoittaneet sitoumusta. Seta toivoo, että kaikki suomalaiset mepit puolustavat parlamentissa ihmisoikeuksia ja hlbti-ihmisten yhdenvertaisuutta.
”Toivomme, että mahdollisimman moni suomalaisista mepeistä liittyy europarlamentin hlbti-asioiden työryhmään (LGBTI Intergroup). Vielä ei ole varmaa, että sellainen perustetaan myös uudella parlamenttikaudella. Nyt tarvitaan parlamenttiryhmien tukea tämän tärkeän työryhmän jatkon varmistamiseksi”, sanoo Setan pääsihteeri Aija Salo.
Koko uudesta europarlamentista 185 jäsentä on allekirjoittanut ILGA-Euroopan sitoumuksen. Yhteensä europarlamentaarikkoja on 751.
Uutinen ILGA-Euroopan sivuilla
Euroopan parlamentin hlbti-työryhmä

Jarkko Niemisestä homofobian vastainen lähettiläs

Setan uutiskirjeestä
Tennispelaaja Jarkko Nieminen nimettiin tämän vuoden homofobian vastaisen työn lähettilääksi homo- ja transfobian vastaisena päivänä. Nimityksen takana oleva Sateenkaariyhteisöt ry katsoo, että Suomen huippu-urheilu tarvitsee lisää puolestapuhujia yhdenvertaisuudelle. Nieminen haluaa toimia yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja ennakkoluulojen lieventämiseksi.
”Elämä on lyhyt, ja silti jollakin on aikaa kiusata toisia, joiden elämäntapa tuntuu itselle vieraalta. Ei homoutta valita, eikä sitä kukaan pakkosyötä kenellekään”, Nieminen kirjoittaa Ranneliikkeen kolumnissaan.
Toukokuun puolessa välissä vietettiin kansainvälistä homo- ja transfobian vastaista päivää (International Day Against Homophobia and Transphobia, IDAHOT) eri puolilla Suomea.
Värikkäitä homo- ja transfobian vastaisen päivän tapahtumia järjestettiin paitsi Helsingissä, myös Tampereella, Turussa, Lahdessa ja Joensuussa.
Niemisen haastattelu
Videoraportti Helsingin tapahtumasta

Valtakunnallinen hlbti-tukipalvelu Sinuiksi avautui

Setan uutiskirjeestä
Valtakunnallinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattu tuki- ja neuvontapalvelu Sinuiksi avattiin toukokuun puolessa välissä. Uudistuneen puhelin- ja verkkopalvelun kautta kuka tahansa voi keskustella ammattilaisen kanssa, mikäli oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu mietityttävät.
Palvelun toteuttaa Pirkanmaan Seta yhteistyössä Ranneliike.net:in kanssa. Palvelua tukee Raha-automaattiyhdistys ja yhteistyökumppanina toimivat muun muassa Seta ja sen Transtukipiste.
Sinuiksi-sivusto
Lisätietoa Setan nettisivuilla

3) HeSetan tapahtumia ja ryhmiä

Expressive Art Moments is still looking for participants!

Expressive Art Moments is a group for lgbtiq-people* who are new** to Finland/Helsinki. The group bases on peer support and Expressive Art Therapy combined methods, offering lgbtiq-sensitive spaces and activities to strengthen the social capital of its members.
Expressive Art Moments combines Inspirational Expressive Art -methods to raise self-awareness and expression through different forms of Art while sharing experiences of life with others. Expressive Art Therapy combines methods from painting, drama, dance, music and poetry. There is no need for any previous know-how with any of the Art forms.
Group will be closed and confidential, maximum size 10 individuals. Meetings will start by April 2014, gathering on Tuesday evenings every other week. Group will meet approximately 10 times during spring 2014 and 10 times during autumn 2014.
Expressive Art Moments is led by Mimosa Puumalainen, a third year student of Expressive Art Therapy, Bachelor of Social Services and Bachelor of Arts and Design. For further information contact Mimosa: mimosa.puumalainen[at]hotmail.com
*lesbian, gay, bisexual, and transgender or queer ** more or less under 3 years living in Finland

Syksyn kouluttajakoulutus järjestetään Helsingissä 30.–31.8.2014

Setan uutiskirjeestä
Syksyn ensimmäinen kouluttajakoulutus pidetään Helsingissä, Setan toimistolla 30.–31.8.2014.
Koulutus on suunnattu Setan ja jäsenjärjestöjen nykyisille ja tuleville aktiiveille. Peruskoulutus antaa valmiudet toteuttaa kouluvierailuja sekä vierailuja muun muassa nuorisotaloille ja erilaisille leireille. Koulutuksessa perehdytään perustietoihin hlbtiq-teemasta, tutustutaan toiminnallisiin harjoitteisiin, harjoitellaan omista kokemuksista kertomista, tutustutaan esiintymisen ja kouluttamisen saloihin sekä mietitään haastavien tilanteiden hallintaa.
Ilmoittautumisia vastaanottaa koulutussuunnittelija Marita Karvinen, marita.karvinen@seta.fi.
Syksyllä toteutetaan myös kouluttajakoulutus Turussa, draamatyöpajakoulutus Helsingissä sekä kouluttajien täydennyskoulutus aiheesta normikriittinen pedagogia.

4) Muita sateenkaarevia tapahtumia

Utopia-klubi kolmatta kertaa osana Helsinki Pride -ohjelmaa

Kesäkuun Utopia-klubilla on luvassa tinkimätöntä räimettä, kun lavalla koheltavat turboenergiset yhtyeet Seksihullut ja Rainbowlicker. Levymusiikista vastaavat DJ:t Prinsissy ja Tuhmakakku.
Feministinen sarjakuvatoiminta vetää klubin aikana non stop -sarjakuvapajoja, joissa tehdään eri menetelmillä sarjakuvia Helsinki Priden teemaan linkittyvistä sukupuolen ja identiteetin teemoista. Klubilla on myös Free Utopia Shop eli tavaranvaihtopöytä.
Tapahtumaan on vapaa pääsy. Kaikki ovat aidosti tervetulleita riippumatta taustasta, sukupuolesta, diagnoosista tai vammasta. Klubi on queer, ikärajaton ja päihteetön. Klubi halutaan tehdä esteettömäksi, joten lavaohjelma tulkataan viittomakielelle ja paikan päälle rakennetaan lattiataktiilit näkövammaisille.
Lue lisää

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

logo
Tiedotteet & kannanotot14.6.2024

Yhteiskannanotto: rauha tuo vähemmistöille turvaa – vähemmistöjen oikeudet o...

logo
Helsinki Pride 202431.5.2024

Helsingin pormestarikunta Helsinki Pride -tapahtuman suojelijaksi vuonna 2024

logo
Ei kategoriaa23.5.2024

”Aavan meren tuolla puolen jossakin on maa” – virallinen Pride Anthem uudell...