Home Sweet Home Pride-viikollakin

TESTI
Pride-kuukauden kunniaksi sateenkaaripari ripusti parvekkeensa seinälle Pride-lipun.
He olivat muuttaneet uuteen kotiin pääkaupunkiseudulla. Oli ihanaa olla oma itsensä ja osallistua korona-ajan Pride-humuun.

Lippu oli ollut esillä toista viikkoa, kun pari havahtui siihen, että heidän oveaan potkitaan. Ovea päin oli lisäksi syljetty ja ovessa ollut Home Sweet Home -kyltti oli viety.

Pari teki rikosilmoituksen ja oli isännöitsijään yhteydessä.
Isännöitsijä pahoitteli tapahtunutta. Hän lupasi selvittää, onko vuokranantajalla yhdenvertaisuussuunnitelmaa syrjinnän ehkäisemiseksi. Sitä ei aluksi löytynyt ja lopulta todettiin, että se oli puutteellinen. Kyseessä on suuri yrittäjä, jolla on 30 000 vuokra-asuntoa.
Pari hakeutui muutamaksi päiväksi toipumaan toisaalle.

– Tuntui hyvältä päästä ahdistavasta kodista pois, mutta samalla tuntui, että tekijä sai voiton meistä. Nyt olemme palanneet. Täällä on rauhallista. Emme ota Pride-lippua pois, koska sitähän tekijä haluaisi. On väärin, että koti ei enää ole samalla tavalla turvallinen kuin ennen.

Kodin on oltava paikka, jossa saa olla huoletta oma itsensä. Laki suojaa kotirauhaa.
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakeja on noudatettava, meidän jokaisen osalta.
Isojen vuokranantajien pitää kieltää muun muassa ohjesäännöissään syrjintä seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteettiin ja perhemuodon sekä muiden syrjintäperusteiden osalta.
Sääntöihin kirjattu syrjintäkielto voi ehkäistä häirintätilanteita. Samalla vuokralla asuvat tietävät, että heidän mahdolliseen hätäänsä suhtaudutaan vakavasti ja syrjintään puututaan.
Pride-viikolla on hyvä tarkistaa, miten elämäämme vaikuttavat tahot, kuten taloyhtiöt, sote-palvelut, koulut, työpaikat ja viranomaiset ovat tehneet syrjimättömyyden näkyväksi osana arkista todellisuuttaan, jotta me tiedämme olevamme tunnistettuja ja arvostettuja yhteiskunnan jäseniä. Ei vain pride-viikolla, vaan aina.

Mikko Ala-Kapee


Kolumnin on kirjoittanut Helsinki Pride 2021 yhteisökumppani
Sinuiksi ry:n toiminnanjohtaja

sinuiksi.fi/tietoa-palvelusta

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

logo
Uutiset24.6.2024

Helsinki Pride -yhteisö julkistaa solidaarisuusohjelman 

logo
Tiedotteet & kannanotot24.6.2024

Helsinki julisti rauhan Pride-viikon ajaksi koko kaupunkiin

logo
Tiedotteet & kannanotot14.6.2024

Yhteiskannanotto: rauha tuo vähemmistöille turvaa – vähemmistöjen oikeudet o...