Kotimaan uutiset olivat tänä aamuna karut: lakivaliokunta on hylännyt tasa-arvoisen avioliittolain. Äänet ovat jakautuneet 10-6 ja poissaolot ovat kuulemma oletettavasti vaikuttaneet äänestystulokseen.

 

Ensimmäinen tunne monella on tänään ollut syvä turhautuma ja suru, mikä on näkynyt laajalti sosiaalisessa mediassa. Suomea on mm. syytetty jäämisestä keskiajalle. On pettymyksenkin keskellä kuitenkin hyvä muistaa, että taantumuksellinen ei ole koko Suomi (lakialoitetta kannattaa jo nyt 65% suomalaisista), vain pieni osa sen edustajista. Edustajista, jotka on kuitenkin Suomen kansa itse valinnut itseään ja omaa arvomaailmaansa edustamaan. Tämä kannattaa muistaa seuraavissa vaaleissa.

Syrjiminen ei ole ihmisoikeus

Pride on ihmisoikeus- ja tasa-arvotapahtuma. Tämän valiokuntapäätöksen jälkeen tuntuu vielä entistä tärkeämmältä muistuttaa, että ihmisoikeudet ja tasa-arvo kuuluvat kaikille. Laitetaan jokainen silmät kiinni ja toivotaan, että täytyy suvaita suvaitsemattomuutta-lause poistuu repertuaaristamme kokonaan. Ei täydy. Tasa-arvoa ei ole se, että toisella on oikeus polkea toisen oikeuksia mielivaltaisesti maahan. Sananvapaus on ihmisoikeus, mutta itsensä korottaminen toisen yläpuolelle ei ole. Tuntuu käsittämättömältä, että on olemassa joukko, joka pitää omaa ihmisarvoaan suurempana kuin toisten ja kehtaa vielä myöntää sen ääneen.

Pride on aina tärkeä tapahtuma. Nyt, kun tasa-arvoinen avioliittolaki on saatu niin näkyvästi ja kannatetusti nostettua pöydälle, on vielä tavallistakin tärkeämpää näyttää, ettei se ole ollut turhaa työtä. Että tasa-arvo on tila, jota kohti me haluamme mennä myös Suomessa. Mennään kaikki lauantain kulkueeseen ja annetaan sen näkyä!

Pride kuuluu kaikille

Kansanedustaja Pentti Oinonen oli pöyrisrtynyt Yle Teeman Pride-teemaviikosta. Savon Sanomat kirjoitti toissapäivänä Oinosen tiedotteesta, jossa kansanedustaja ilmoitti, että huomattavasti mielenkiintoisemman ohjelmaviikon saisi kyhättyä vaikkapa kuppareista tai kerjäläisistä ja esitti huolensa siitä, saako mikään muu vähemmistö- tai erityisryhmä yhtä paljon mediahuomiota kuin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.

Pride on ihmisoikeus- ja tasa-arvotapahtuma. Jos Pride-viikko on saanut yhdenkin kansanedustajan huolestumaan yhdenkin kerjäläisen ihmisarvosta ja -oikeuksista, me olemme oikealla tiellä. Ihmisoikeudet ja tasa-arvo kuuluvat kaikille. Homoseksuaaleille, heteroille, kuppareille, kerjäläisille. Pentti Oinosellekin.

 
/Hanna