Perhepotretit näyttävät suomalaisten perheiden moninaisuuden

Kauppatorin kupeessa sijaitsevassa Virka Galleriassa avautui viikonloppuna näyttely, jossa on esillä tamperelaisen valokuvaaja Aino Vuokolan kuvia naisparien muodostamista perheistä.

– Minua kiinnosti tutkia, miten naiset kokevat äitiytensä ja miten heihin suhtaudutaan, Vuokola kertoo.

Heidi,-Ulrika-ja-Bo,-2013-©-Aino-Vuokola-2

Heidi, Ulrika ja Bo

”Aiemmin en ajatellut, että raskaus olisi minulle niin merkittävä kokemus. Nyt koen, että se oli alku uuden ihmisen kanssa elämiseen ja siksi ainutlaatuinen kokemus. Minusta on hienoa, sekä kokemuksen jakamisen että parisuhteen tasa-arvon helpottamisen takia, että naisparina meillä molemmilla voi olla mahdollisuus kokea se.”

–Heidi

Sateenkaariperheiden yhteiskunnallisessa asemassa on tapahtunut suuria muutoksia viimeisten vuosikymmenten aikana.

– Jotkut kuvissa esiintyvistä pareista kertoivat, että eivät olisi joskus osanneet kuvitella, että heillä on mahdollisuus lasten saamiseen. Nykyään sukusolujen käyttö on helpompaa ja sateenkaariperheiden lukumäärä lisääntynyt.

Perheet kokevat silti edelleen epätasa-arvoa yhteiskunnassa. Kuvissa esiintyvien naisten kokemukset ja tarinat olivat hyvin erilaisia. Niihin vaikutti asuinpaikkaa enemmän naisten oma tuttavapiiri.

– Joillakin oli paljon samanlaisia tuttavaperheitä. Jollakin työkaveri oli ollut lapsiuutisista jopa enemmän innoissaan kuin heteroparin lapsen saannista. Jotkut taas kokivat väheksyntää kun ystävät eivät olleet pitäneet ei-biologista äitiä lapsen äitinä, kertoo Vuokola.

Valokuvasarjan kolmetoista perhettä kuvattiin eri puolilla Suomea vuosina 2012–2014.

– Halusin näyttää, että sateenkaariperheet ovat hyvin erilaisia toisiinsa verrattuna mutta yhtä tärkeitä kuin mikä tahansa muu perhe.

Kuvissa on esillä pariskuntien välinen ja heidän lapsiaan kohtaan tuntemansa rakkaus.

– Usein unohtuu, että kyse on oikeista perheistä, elämistä ja myös lapsista. Lasten maailmankuvan ja tulevaisuuden takia olisi tärkeää, että heidän perheiseensä suhtauduttaisiin normaalina perheenä.

Kaksi äitiä -valokuvasarja on esillä Helsingin Virka Galleriassa 20.2–12.4.2015. 

 

/Riikka