Catariina Salo. Kuva: Mira Piironen

Catariina Salo. Kuva: Mira Piironen

Catariina är journalist, poddare och förälder till ett regnbågsbarn.

***

 

De senaste månaderna har jag tänkt extra mycket på pride och vad det egentligen betyder för mig. Stolthet, en orsak att gå med högburet huvud. 

Jag är stolt över att vara queer. Jag är stolt över det arbete jag och mina vänner gör för hbtiq-samhället. Jag är stolt över att människor sluter upp i kampen och jag är stolt över att bo i en stad som öppet flaggar för jämlikhet. 

Att vara queer ger mig tillträde till en gemenskap jag annars inte skulle vara del av. Vi har en egen symbol, en egen fest och en stark samhörighet. Det finns inget jag hellre skulle vara än queer!

Med det sagt: jag får skatta mig lycklig över att vara född i världens näst mest jämställd land. Att vara queer är fortfarande farligt i en stor del av världens länder. Därför är det extra viktigt att vi här i Finland kommer ihåg vår historia, att vi vet varifrån vi kommer och kommer ihåg kampen som fört oss hit. 

Det var rasifierade transkvinnor, drag queens och butchflator som startade Stonewallupproret, men det är vi alla som för kampen vidare. 

Som förälder i en regnbågsfamilj står jag inför en ny slags kamp; kampen om lika behandling för alla medlemmar i min lilla klan. Under de sexton månader jag varit mamma har jag nästan alltid känt mig inkluderad. Det finns förstås en del strukturella problem när det kommer till rådgivningstjänster och fpa:s terminologi, men vår familj har haft tur. Däremot finns det tillfällen när jag känner mig ensam i min roll som regnbågsförälder och skulle önska mer stöd. De här tillfällena har utmynnat i podcasten Queerents, där jag och min vän Olivia pratar om regnbågsföräldraskap och könskreativ fostran. Vi hoppas kunna inspirera och undervisa, stöda och bli stödda. 

När jag blev tillfrågad om jag vill vara Pride-fadder var det naturliga svaret: klart som fan! Ett fadderskap handlar om att förvalta och stöda, och om det är något jag är stolt över att få vara med i är det priderörelsen. 

Här vet jag att jag vill vara och att jag behövs.

Happy pride!

 

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä