Hyvät Helsinki Pride -yhteisön jäsenet,
suuri kiitos kuluneesta vuodesta! Helsinki Priden vuoden 2024 teema on ollut rauha ja toivo. On tärkeää, että jatkamme toivon rakentamista ajassa, jossa ilmapiiri voi helposti tuntua turvattomalta ja tulevaisuus näköalattomalta. Tiedämme viharikosten lisääntyneen, ilmapiirin kiristyneen ja sateenkaarioikeuksien kaventuneen ympäri Euroopan. Katsaus Helsinki Pride -yhteisön vuoteen kuitenkin osoittaa, että tuki yhteisömme oikeuksille on edelleen vahvaa.
Kansainvälisiä kohtaamisia ja verkostoja kotimaassa
Vuonna 2024 jatkoimme kansainväliseen yhteistyöhön ja vaikuttamistyöhön panostamista. Olemme vuoden aikana osallistuneet Tukholmassa järjestettyyn Nordic Pride -konferenssiin, Portugalissa järjestettyyn EPOA:n (European Pride Organisers Association) vuosikokoukseen sekä maailmanlaajuiseen, sateenkaarijärjestöt koolle kutsuvaan ILGA World -konferenssiin Kapkaupungissa. Lisäksi vierailimme Amsterdamin ja Tukholman Pride -tapahtumissa.
Vaikuttamistyömme keskeinen teema tänä vuonna oli lakimuutos eheytystoiminnan kieltämiseksi. Lakialoite Suomen lainsäädännön muuttamiseksi on edelleen käsittelyssä, mutta marraskuussa Suomi nousi toiseksi valtioksi, jossa saavutettiin eheyttämistoiminnan kieltämiseen tähtäävälle EU-tason kansalaisaloitteelle tarvittava määrä allekirjoituksia. Tämän kansalaisaloitteen tavoitteena on kieltää eheytystoiminta EU-maissa, ja sen tulee kerätä miljoona allekirjoitusta EU-maista, jolloin komissio ottaa sen käsiteltäväkseen. Aloitteen voi edelleen allekirjoittaa verkossa.
Perustimme yhteistyössä Naisjärjestöjen Keskusliiton kanssa Vastavoima anti-gender-liikkeelle -verkoston, joka yhdistää kansalaisjärjestöt ja tutkijat vaihtamaan tietoa ja kokemuksia anti-gender -liikehdinnästä. Vastavoima anti-gender -liikkeelle verkosto toimii järjestäytyneenä vastavoimana naisten ja tyttöjen sekä sateenkaari-ihmisten perus- ja ihmisoikeuksia kyseenalaistaville voimille ja tekee vaikuttamistyötä tavoitteidensa edistämiseksi. Verkoston järjestäytymiskokous pidettiin syksyllä 2024.
Olemme tehneet vaikuttamistyötä myös yhdessä muiden sateenkaaritoimijoiden kanssa lausuntojen ja kannanottojen muodossa. Lisäksi olemme kouluttaneet lukuisia yrityksiä, järjestöjä, opettajia, oppilaita, markkinoinnin ja viestinnän ammattilaisia, julkishallinnon toimijoita ja lukuisia muita sateenkaari-ihmisten oikeuksien ja hyvinvoinnin edistämisestä kiinnostuneita tahoja sateenkaarierityisistä teemoista.
Helsinki Pride -yhteisön kevätkokouksessa perustimme yhdistyksen pysyväksi toiminnaksi solidaarisuusohjelman, jossa valitsemme joka vuodelle lhbtqia+ -yhteisöön liittyviä tuettavia kohteita. Solidaarisuusohjelman tavoitteena on tukea erityisen haavoittuvaisessa asemassa olevia sateenkaari-ihmisiä, esimerkiksi silloin, kun yhteiskunnan poliittinen tilanne ajaa ihmisoikeudet ja ihmisten mahdollisuudet edistää omia oikeuksiaan ahtaalle. Vuonna 2024 solidaarisuusohjelmamme käynnistyi varainhankinnalla Palestiinan ja Ukrainan sateenkaariyhteisöjen tukemiseksi ja sateenkaarioikeuksien edistämiseksi. Palestiinan lahjoituskohde on kansalaisjärjestö AlQaws, joka toimii ruohonjuuritasolla tarjoten tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Ukrainan lahjoituskohde on voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö Insight, joka tarjoaa sateenkaari-ihmisille tietoa ja apua lakiasioihin, psykologisen sekä lääketieteellisen tuen saamiseen.
Vaikuttamistyömme keskiössä on myös jäsenistömme, ja on ilo todeta, että jäsenmäärämme kasvoi vuoden aikana yli 150 henkilöllä. Jäsenistöllämme on mahdollisuus vaikuttaa yhdistyksen toimintaan vuosittain syys- ja kevätkokouksissa, joiden yhteydessä järjestettävissä keskustelutilaisuuksissa olemme tänä vuonna syventyneet erityisesti vaikuttamistyöhön: keskustelutilaisuuksissa ovat vierailleet työstään kertomassa kansanedustajat Fatim Diarra ja Elisa Gebhard. Vuonna 2025 avaamme jäsenistöllemme uuden jäsensivuston, josta kerromme pian lisää. Olisi arvokasta saada teiltä jatkossakin palautetta siitä, miten olemme onnistuneet ja miten voisimme palvella jäseniämme vielä paremmin.
Aktiivista sosiaali-, nuoriso- ja yhteisötoimintaa
Helsinki Pride -yhteisö tekee ympärivuotista sateenkaarierityistä sosiaali-, nuoriso- ja yhteisötoimintaa, jossa takana on menestyksekäs vuosi.
Yhteisötoimintamme on aikuisille sateenkaari-ihmisille tarkoitettua avointa ja ilmaista vertaistoimintaa ja tänä vuonna siihen kuului 11 erilaista ryhmää, joita pyöritti 46 vapaaehtoista ohjaajaa. Toiveet ja aloitteet näiden temaattisten ryhmien sisällöistä tulevat sateenkaariyhteisöstä ja ryhmien toiminnasta vastaavat yhteisön omat vapaaehtoiset.
Vuodesta 2015 tekemämme Together with Pride -toiminta sisältää moninaista tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville turvapaikanhakijoille ja pakolaistaustaisille. Teemme niin kahdenkeskisiä tukikeskusteluja, neuvontaa ja ohjausta kuin myös ryhmätapaamisia, tapahtumia ja vaikuttamistyötä. Vuonna 2024 saimme laajennettua työtämme kohdentumaan myös oleskeluluvan saaneille. Together with Pride -työmme tavoitti tänä vuonna 139 asiakasta, joista turvapaikanhakjoita oli 89 ja oleskeluluvan saaneita 42. Together-ryhmät tapasivat 68 kertaa, ja ryhmiä oli yhteensä viisi: viikottainen suljettu ryhmä sateenkaareville pakolaisille ja pakolaistaustaisille, joka toinen viikko pyörivä oleskeluluvan saaneiden ryhmä, tarinateatteriryhmä (yhteistyössä Pro- tukipisteen, Loistosetlementin Sopu-työn ja Q- teatterin kanssa), kesätoimintaryhmä sekä valokuvausryhmä.
Nuorten Pride -työmme pitää sisällään 13-29 -vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille tarkoitettua neuvontaa, tukikeskusteluja sekä palveluohjausta seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuolen moninaisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Vuoden aikana Nuorten Pride -asiakastyössä kohdattiin 73 nuorta. Vertaistoiminnassa kokoontui vuoden aikana viisi erilaista ryhmää, yhteensä 59 kertaa.
Helsinki Pride -yhteisö koordinoi myös Nuorten Pride -verkostoa, joka kokoaa yhteen sateenkaarinuorten parissa työskentelevät organisaatiot pääkaupunkiseudulla. Verkostossa oli tänä vuonna 24 jäsenorganisaatiota, ja se kokoontui vuoden aikana viisi kertaa.
Nuorten Pride -viikko on Helsinki Pride -viikon aikaan 13-25 -vuotiaille sateenkaarinuorille suunnattu tapahtumaviikko, jossa toimintaa toteuttavat erilaiset nuorisoalan toimijat, kuten esimerkiksi järjestöt ja nuorisotalot. Nuorten Pride Housessa vierailtiin tänä kesänä 469 kertaa, ja koko Nuorten Pride -viikolla ohjelmanumeroita oli 55.
Vuonna 2023 käynnistynyt Sense of Belonging -hanke edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien 16–29 -vuotiaiden nuorten yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja työllistymismahdollisuuksia. Hankkeessa pilotoimme, kehitämme ja mallinnamme koulutuksellista materiaalia nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille ja nuoria työllistäville työnantajille. Vuonna 2024 olemme tarjonneet koulutusta ja työkaluja hankkeeseen mukaan tulleille toisen asteen oppilaitoksille ja yrityksille. Yhtenä keskeisenä tavoitteena Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) osarahoittamassa hankkeessa on sparrauksen lisäksi mahdollistaa työkokeiluja sateenkaarinuorille hankkeen yhteistyöyrityksissä.
Rauhaa, toivoa ja yhteisöllisyyttä
Viimeisenä, muttei vähäisimpänä tulee Helsinki Pride -tapahtuma – Suomen suurin ja vaikuttavin ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma, joka ihmiset yhteen ja raivaa tilaa sateenkaaren kaikille sävyille. Helsinki Pride -kulkue keräsi jälleen yli 100 000 ihmistä kaduille marssimaan sateenkaari-ihmisten oikeuksien puolesta. Pride-kuukausi tarjosi tänä vuonna 219 ohjelmanumeroa, joista 34 järjestettiin Pride Housena toimineessa Hobo Hotel Helsingissä. Kanssamme tapahtumaa tekivät 146 vapaaehtoista.
Helsinki Pride -tapahtuma keskittyi vuoden teeman mukaisesti rauhan ja toivon viestien vahvistamiseen. valtasi Helsingin katukuvan, ja kampanjan viesteissä rauhan ja toivon lähettiläämme Marja-Sisko Aalto, Natalia Kallio, Lola Lorenzo, Dakota Robin ja Janne Puhakka vaativat jokaiselle oikeutta kehorauhaan, mielenrauhaan ja rauhaan saada elää turvassa ja kasvaa juuri omanlaisekseen.
Helsingissä julistettiin ensimmäistä kertaa Pride-rauha. Turun joulurauhanjulistuksesta esikuvansa hakeva Pride-rauhan julistus tehtiin Helsingin kaupungintalolta, pormestari Juhana Vartiaisen ja Helsinki Pride -yhteisön hallituksen puheenjohtaja Senni Moilasen voimin.
Helsinki Pride -tapahtumassa oli mukana tänä vuonna ennätykselliset 202 virallista kumppania. Kumppaneidemme arvokkaalla tuellaan paitsi varmistettiin tapahtuman turvallisuus-, tuotanto- ja ohjelmakustannukset, myös laajennettiin työelämän sateenkaari-inklusiivisuutta ja lisättiin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo -osaamista organisaatioissa. Syyskuussa Helsinki Pride -yhteisössä aloitti ensimmäinen inhouse-kumppanuuspäällikkö, mikä syventää ja vahvistaa kumppanuustyötämme tulevina vuosina.
Helsinki Pride -yhteisön ensimmäinen arvo on yhteisöllisyys ja jäsenet ovat yhteisömme keskiössä. Kiitos jokaikiselle jäsenelle arvokkaasta tuestasi ja panoksestasi ja tervetuloa mukaan vuosikokouksiin ja kaikkeen muuhunkin toimintaan ensi vuonna tekemään toiminnasta vielä enemmän omien toiveidesi ja näkemystesi mukaista!
Toivotamme kaunista joulunaikaa kaikille sitä viettäville. Juhlapyhät voivat olla haastavia sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville. Sateenkaariyhteisö tarjoaa tukea myös juhlapyhien aikana sekä yhteisöllisyyden että ammatillisen avun kautta. Kaikki tapahtumat, ajanvietot ja tukipalvelut löydät kootusti täältä: www.seta.fi/joulu2024. Olet lämpimästi tervetullut myös Helsinki Pride -yhteisön yhteisötilaan, Qaarevan järjestämään Community Queermas -juhlaan aatonaattona 23.12. klo 14 alkaen!
Lempeää loppuvuotta ja onnellista vuotta 2025!
Annu Kemppainen
toiminnanjohtaja