Tänään Nuorten Priden työelämäpaneelin katsojat kertoivat, että opettajat eivät uskalla puuttua homotteluun koulussa. Eräs opettaja oli kommentoinut paneelin katsojalle, että homous ei ole luonnollista. Tämä tekee surulliseksi. Jos ajattelen nyt omaa alakouluaikaani noin kymmenen vuotta sitten, ei voi kuin ihmetellä kuinka vähän näin tärkeistä asioista puhuttiin. Paneelin kommenttien perusteella aika iso osa opettajista vaikenee edelleen.

Pridekummimme, opettaja ja kirjailija Arno Kotro toimitti vuonna 2009 Studio Kotro -nimistä ohjelmaa Ylellä. Kaapista ulos -jaksossa pohdittiin koulumaailman tasa-arvoisuutta. Mistä koulussa puhutaan ja mistä ei? Oppikirjoissa erilaisia suuntautumisia ei Kotron mukaan juuri käsitellä ja aiheesta puhutaan paljon myös ”murrosiän myrskyinä”.

Kotron kirjoittamassa vieraskynässäkin puhutaan koulumaailmasta:

”Olisi hienoa, jos meillä olisi paljon nykyistä enemmän opettajia, jotka uskaltavat avoimesti kertoa seurustelevansa samaa sukupuolta olevan kanssa. Se raivaisi tietä niille nuorille, jotka kipuilevat oman seksuaalisuutensa kanssa ja pelkäävät ympäristön tuomiota.”

Kotron ohjelmassa vieraana olleen yrittäjä Yazkan mielestä erilaisista identiteeteistä ja suuntautumisista voisi puhua jo heti lasten mennessä kouluun. Niin. Miksi ei puhuttaisi?

Bongasin tänään erään äidin twiitin tilanteesta, jossa hänen lapsensa ihmetteli telkkarissa suutelevia miehiä.

”Telkkarissa kaks miestä pussas. Esikoinen hämmenty. Voiko miehetkin pussata? Selitin. Okei eli kaikki voi pussata jos tykkää? Just näin.”

 

Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa.

 

/Riikka

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä