Kannanotto. 26.6.2023

Helsinki Pride -viikkoa vietetään 26.6.–2.7. – tapahtuma puolustaa jälleen ihmisoikeuksia äänekkäästi ja näkyvästi. Tänä vuonna Helsinki Priden teema on riemu ja kapina. Me olemme olemassa, me olemme kaikki ihania ja meillä on oikeus riemuita siitä!

Helsinki Pride on Suomen suurin kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma. Mielenosoittaminen ihmisoikeuksien puolesta on tällä hetkellä erityisen tärkeää, sillä sateenkaari-ihmisten olemassaolon, oikeuksien ja yhteiskunnallisen näkyvyyden vastustaminen on koventunut. Tiedämme, että viime vuosi oli Euroopan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan väkivaltaisin yli kymmeneen vuoteen.

Suomessa Pride-tapahtumiin kohdistui viime vuonna laajasti häirintää ja vihatekoja. Tänä vuonna hyökkäyksiä on tehty myös ravintoloihin, sateenkaareviin kulttuuritapahtumiin ja sateenkaarevia ihmisiä kohtaan. Vihapuhe on kohdistunut erityisesti transihmisiin, eikä uudistettu translaki vieläkään turvaa translasten ja -nuorten oikeuksia. Lisääntyneen häirinnän vaikutukset sateenkaariyhteisölle ja yksilöille ovat vakavia, ja monet kokevat Pride-viikollakin yksinäisyyttä, ulkopuolisuutta ja turvattomuutta.

Helsinki Pride -yhteisö ja Amnesty International Suomen osasto ovat allekirjoittaneet Setan julkilausuman, joka vaatii valtiolta toimia sateenkaari-ihmisten turvallisuuden parantamiseksi. Vihamielisen ilmapiirin kehittyminen Suomessa ja globaalisti on pysäytettävä. Myös sateenkaarilapsille ja -nuorille kuuluu oikeus turvalliseen kasvuun ja kehitykseen. 

Pride-tapahtumiin ja niiden kävijöihin kohdistuvaa häirintää ei tule sallia, ja ne tulee painokkaasti tunnistaa vihatekoina. Oikeus osoittaa mieltä on ihmisoikeus, jonka tulee toteutua kaikille ilman syrjintää. Se tukee myös muiden ihmisoikeuksien toteutumista. Ihmisoikeussopimusten mukaan valtioilla on velvollisuus turvata sekä sateenkaari-ihmisten oikeudet että oikeus osoittaa mieltä.

Kansainvälinen Pride-liike on vaatinut sateenkaari-ihmisiin kohdistuviin epäoikeudenmukaisuuksiin puuttumista jo vuodesta 1969 lähtien. Vuosi vuodelta tukijoukot ihmisoikeuksien puolella ovat yhä suuremmat ja suuremmat. Nyt on aika kokoontua yhteen ja vaatia, että jokainen meistä voi joka päivä elää ilman väkivallan ja syrjinnän pelkoa. 

Lauantaina 1.7. marssimme jälleen Pride-kulkueessa. Kulkue on näkyvä, kuuluva ja rauhanomainen mielenilmaus, joka huipentuu yhteiseen puistojuhlaan Helsingin Kaivopuistossa. Suomen suurin ja vaikuttavin ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma tuo ihmiset yhteen ja tekee tilaa sateenkaaren kaikille sävyille – jokaiselle kuuluu oikeus olla juuri sellainen kuin on.

Toivotamme turvallista, vaikuttavaa ja yhteisöllistä Helsinki Pride -viikkoa!

Niina Laajapuro, ihmisoikeustyön johtaja, Amnesty International Suomen osasto 

Annu Kemppainen, toiminnanjohtaja, Helsinki Pride -yhteisö

Senni Moilanen, puheenjohtaja, Helsinki Pride -yhteisö