”Entäs avajaiset, missä mennään…”. Kaksi ihmistä kertoo tilanteesta ja muut kuuntelevat. Vakavaa puhetta, kysymyksiä ja samalla toisessa hetkessä iso remakka nauru. Paljon puhetta bileistä, puistojuhlasta, kulkueista, PrideHousesta, viestinnästä, taloudesta, turvallisuudesta… ja pääosin tämä kaikki vapaaehtoistyönä. Helsinki Pride, suomen suurin ihmisoikeustapahtuma lähestyy. Suunnittelukokouksessa on ilmassa energiaa, odotusta ja ripaus maailman parannusta.
Yksi toteaa isoon ääneen naurun seasta ”I believe in miracles..” ja ajattelen, että ehkä juuri näin. Suurin ihme on, että Pride vuosi vuoden päreen toteutuu – mutta niin kuin kaikki tiedämme vanhan sanonnan ”ihmeitä ei tapahdu, niitä tehdään!”. Tänäkin vuonna sadat ihmiset ovat jollain tavalla mukana toteuttamassa Helsinki Pride tapahtumaa, toiset jo kuukausia, toiset juuri aktivoitumassa vapaaehtoishommiin. Järjestöissä, yhteisöissä ja yrityksissä henkilöt suunnittelevat osallistumistaan. Työpajoja, keskustelutilaisuuksia ja paneeleja sateenkaaren väreissä on rakentumassa. Nuorten Pride on tänä vuonna Nuorten toimintakeskus Hapessa ja sinne löytää muutaman viikon päästä sadat nuoret tapaamaan tuttuja ja tutustumaan uusiin.
Olen ensimmäistä kertaa mukana toteutuspuolella. Osallistunut olen jo vuosituhannen alusta ja kun kirjoitan tätä, tajuan tänäänkin olevani keskellä sateenkaarikansan PRIDE historiaa, jatkumoa joka läpi leikkaa aikaa ja kirjoo pallomme pintaa. Muistamme Stonewallin 1969, se on tärkeää muistaa. Samoin on tärkeää tietää vaikkapa Baltic Pride Riikassa, se että kuljemme lähialueillakin hyvin erilaisin askelin vuonna 2018. Ja on hyvä muistaa Kokkola 2018, siellä on ensimmäinen Pride tapahtuma parin viikon päästä ja sen eteen ovat yksittäiset ihmiset tehneet kovasti työtä. Onnittelut heille!
Pride on maailmanlaajuinen tapahtumien sarja, ihmisoikeusliike, jossa on yhteinen juuri. Pohjalla on pyrkimys edistää sateenkaarevien ihmisten oikeuksia toteutua omana itsenään. Tavoitteena on sekä muuttaa lakeja, arkisia käytäntöjä ja ihmisten tapoja olla suhteissa sellaisiksi, että ne mahdollistaisivat ihmisten yhdenvertaisen elämän seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolen kokemuksesta riippumatta. Tämän mahdollistamiseksi Prideissä järjestetään paljon erilaista toimintaa. Tarvitaan tietoa, tarvitaan ymmärrystä, tarvitaan kohtaamisia, tarvitaan juhlintaa ja riemua, tarvitaan hoivaa ja rakkautta, tarvitaan yhdessä oloa ja liittymistä Prideen.
Helsinki Pride vastaa tarpeeseen, yhdessä kaikkien tekijöiden kanssa. Joka vuosi se tekee sen eri lailla, erilaisin resurssein ja erilaisin tekijöin, se ei liene koskaan ole ollut mutkatonta – mutta se tekee sen joka vuosi. Ja tätä on Pride, ylpeyttä siitä, että olemme olemassa, ette teemme asioita ja että muutamme maailmaa kirjain, sana ja sivu kerrallaan. Siksi, että joka vuosi Nuorten Prideen tulee joku ensimmäistä kertaa ja kokee turvaa, kuuluvuutta ja ylpeyttä. Siksi, että joka vuosi kulkueeseen osallistuu ensimmäistä kertaa joku kumppaniensa, vanhempansa, lapsensa tai sisarensa kanssa ja saa yhdessä olosta voimaa.
Helsinki Pride alkaa kolmen viikon kuluttua. Mukaan mahtuu vielä hyvin ja toivotamme sinut avosylin vastaan. Mikäli sinussa elää yhtään maailman parantajaa, ihmeiden tekijää, tarvetta purkaa hyvää mieltäsi ihmisiin, alkavaa tai jo hyvin vahvana elävää fetissiä ohjata pieniä tai suuriakin ihmisryhmiä, olet enemmän kuin tervetullut mukaan.
Tervetuloa mukaan ihmeeseen nimeltä Helsinki Pride!
Juha Kilpiä
Pride vapari ja HeSetan hallituksen jäsen

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä