Kesäkuu tunnetaan kansainvälisesti Pride-kuukautena ja sen aikana järjestetään monet Pride-viikot eri puolilla maailmaa. Suomessa erilaisia Pride-tapahtumia järjestetään ympäri vuoden eri paikkakunnilla, Helsinki Pride -viikko juuri kesäkuussa juhannuksen jälkeen. 

 

Tänä vuonna Helsinki Pride -viikkoa vietetään koronan johdosta poikkeuksellisesti syyskuun toisella viikolla. Korona haastaa meistä jokaista, vaikka eri tavoin. Se vaikuttaa meidän mahdollisuuksiin kokoontua, tutustua, olla ja vaikuttaa toisiimme ja yhteiskuntaan.

Korona ei ole ainoa 2020 Pride-kuukautta mullistava tekijä.  Suuremman vaikutuksen tulee jättämään Yhdysvalloissa noussut taistelu rodullistettujen, erityisesti mustien ja ruskeiden, ihmisten kohtaaman poliisiväkivallan vastustamiseksi nousseet mielenosoitukset.

 

#GeorgeFloyd

Viime päivinä useissa Yhdysvaltojen kaupungeissa on järjestetty mielenosoituksia reaktiona George Floydin kuolemaan. Minneapolissa poliisiväkivallan uhriksi joutuneen mustaihoisen miehen viimeiset hetket taltioituivat videolle, joka nopeasti levisi sosiaalisessa mediassa. Mielenosoituksiin, joihin jokaisella meistä on oikeus, on alettu poliisin toimesta hyökätä väkivalloin. Poliisi on ampunut kumiluodein, kyynelkaasuttanut ihmisiä, jopa ajanut autolla mielenosoittajien päälle. Jokainen poliisin väkivaltainen teko mielenosoittajia vastaan tuntuu epätodelliselta – tehden myös sen ongelman, jonka takia mielenosoituksia tarvitaan, näkyväksi. 

 

Ensimmäinen Pride oli mellakka. 

Varsinkin jos mielenosoitukset ja mellakat tuntuvat radikaalilta tavalta puuttua yhteiskunnalliseen epäkohtaan kuten rakenteellinen rasismi ja poliisiväkivalta, on hyvä muistaa, että myös Pride-liikeen  juuret ovat juurikin mellakassa.

Viime vuonna tuli täyteen 50-vuotta yhdestä sateenkaariyhteisön historiallisimmasta tapahtumista, Stowallin mellakoista. Stonewall Inn -ravintolan edessä syttyi mellakka poliisin ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen välille. Viranomaisten harjoittamaan vainoon, homobaarien ratsioihin, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien mielivaltaisiin pidätyksiin ja poliisiväkivaltaan oltiin kyllästytty. 

Myös 2019 Helsinki Pride kummit Ofimjan, Keletin ja Lolan Pride-kirjoituksessa muistutettiin Stonewallin merkityksestä: 

Vaikkei ensimmäisen kengän tai kiven heittäjää tiedetä, Pride-liikkeen äiteinä pidetään Stonewall-mellakoissa mukana olleita Marsha P. Johnsonia sekä ystäväänsä Sylvia Riveraa. Vuosikymmeniä homo- ja transaktivistina toiminut Rivera kuvasi haastattelussa Stonewallin mellakoita vallankumouksen aamunkoitoksi: ”I’m glad I was in the Stonewall riot. I remember when someone threw a Molotov cocktail, I thought: ’My god, the revolution is here!’ 

 

Helsinki Pride -yhteisön ja -viikon tavoitteena on, että jokainen olisi yhteiskunnan ja lainsäädännön edessä tasavertainen seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä ja sukupuolen ilmaisusta riippumatta.

Jokainen tarkoittaa jokaista.

Pride-liikkeen perintöä on kova taistelu ihmisoikeuksista. Se ei erottele ihmisiä. Toimiaksemme todellisesti yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta tulee Pride-liikkeen olla kaikkea syrjintää vastaan. Meidän tulee tunnistaa ja toimia aktiivisti myös rasismin purkamiseksi. Toimitaan perintömme mukaan kaikille avoimena ja solidaarisena yhteisönä, jotta jokainen olisi yhteiskunnan ja lainsäädännön edessä todellisesti tasavertainen.

 

“Sillä kukaan meistä ei ole vapaa ennen kuin kaikki meistä on vapaita”

 

 

Lähteitä oppimiseen ja toimimiseen: 

Tutustu Lähteitä antirasistisen toiminnan tueksi –dokumenttiin, johon on koottu muun muassa sanastoa, artikkelita, ohjelmia ja elokuvia  antirasistisen toiminnan itseoppimisen tueksi ja työkaluksi erityisesti valkoisille suomalaisille.:

https://docs.google.com/document/d/1M48v50LLrmFowzHmMKgHy1UlGMtphnXhzpLLtQ8BGnM/edit?fbclid=IwAR3On-NIwGThQDS0mTevhxuigBrm64X2XKT_YMdlfow786ODaQq4n8XGBqM 

Ruskeat tytöt: Miten olla hyvä liittolainen: https://www.ruskeattytot.fi/rtmedia/hyvavalkoinenliittolainen

Englanninkielinen CRACK -sivusto on koonnut artikkeilta luettavaksi, kannanottoja allekirjoitettavaksi sekä organisaatoita joille tehdä lahjoituksia sivulla How to support the Black Lives Matter movement – Funds and organisations who need your help –

2.6. Finland in solidarity with Black Lives Matter (digital protest)- verkkomielenosoitus:

https://www.facebook.com/events/306322127199728/?notif_t=plan_user_invited&notif_id=1590958767536183

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

3.7.2021 Tiedotteet & kannanotot Helsinki Pride -yhteisö jakaa Ylpeys muuttaa maailmaa - tunnustuspalkin...