Arvon juhlavieraat, lämpimästi tervetuloa minunkin puolestani Helsinki Pride -viikon avajaisiin!

Prideviikon avajaispäivänä ja tässä juhlassa seison edessänne täynnä hyvin ristiriitaisia tunteita.

Samaan aikaan olen valtavan iloinen meidän yhteistyökumppanuuksista, niin kaupallisista kuinkansalaisyhteisön toimijoista, olen iloinen aktivisteista, vapaaehtoisista, koko sateenkaariyhteisöstä. Me saamme tulla tänään ja tällä viikolla yhteen, me saamme käydä keskusteluja, tehdä ja nauttia taiteesta ja kulttuurista, saamme ajaa omia ja toistemme ihmisoikeuksia sekä juhlia ja osoittaa mieltä.

Pride on alunperin protesti. Yhä edelleen Pride on olemassa, jotta jokaisen ihmisoikeudet maailman laajuisesti edistyvät ja vahvistuvat. Pride on olemassa, jotta jokaisella on oikeus elää vapaana, omana itsenään ja tulla nähdyksi, kuulluksi ja arvostetuksi. Pride-liikeeseen kuuluu vahvasti periaate siitä, että kukaan meistä ei ole vapaa, ennen kuin kaikki meistä ovat vapaita.

Tänä vuonna Helsinki Pride -tapahtuman teemana on rauha ja toivo. Helsinki Pride on ensisijaisesti helsinkiläinen tapahtuma, Helsinki Pride -yhteisö toimii arjessa ensisijaisesti pääkaupunkiseudulla ja sääntöjemmekin mukaan toiminta-alueemme on Uusimaa. Vaikka olemmekin paikallinen toimija, emme elä tyhjiössä tai vailla osallisuutta muun tämän maan tai koko maailman asioihin. Vaikka me pyrimme vaikuttamaan ensisijaisesti täällä asuvien sateenkaari-ihmisten asioihin ja oikeuksiin, meillä on valtaa pyrkiä vaikuttamaan myös laajemmin.

Samaan aikaan kun tunnen valtavaa iloa ja kiitollisuutta saadessani juhlia Pride-viikon avajaisia kanssanne tänään tunnen myös pohjatonta surua, tuskaa ja turhautumista.

Elämme ajassa, jossa jokainen päivä hesarin etusivun täyttää uutiset Gazan tai Ukrainan tilanteesta, toisinaan myös Sudan mainitaan. Olette ehkä lukeneet uutisen Italiasta, jossa sateenkaariperheiden oikeuksia on heikennetty tai Ugandasta, jossa homoseksuaalisuudesta voidaan tuomita jopa kuolemanrangaistukseen.

Teimme tässä kuussa yhdessä 20 muun ihmisoikeus-, kansalais- ja sateenkaaritoimijan kanssa kannanoton, jossa toimme esille sen, että konfliktien, sotien ja vastaavien ihmisten perusoikeuksia uhkaavien poikkeustilojen myötä kaikkein heikommassa asemassa olevien ihmisten asema heikentyy entisestään. Elämme Suomessa suhteellisen vapaina ja etuoikeutettuina monessa asiassa.

Silti täälläkään ei ole aina itsestäänselvyys ajaa ihmisoikeuksia.

Osa poliitikoista toivoo, ettei vihapuheesta tuomittaisi, he haluavat kieltää Pride-liputukset, vitsailevat näkyviin vähemmistöihin kuuluvien ihmisten tappamisella, julkisesti tuomitsevat tiettyjen ihmisryhmien olemassaolon ja haluavat rajoittaa kehollista itsemääräämisoikeutta ja muita perus- ja ihmisoikeuksia, vain ihonvärin tai esimerkiksi sateenkaariyhteisöön kuulumisen perusteella. Osa tämänkin maan ylimpää valtaa käyttävistä haluaa asettaa osan ihmisistä eriarvoiseen asemaan. Kuitenkin meillä on täällä mahdollisuus marssia kadulla, tokikaan tämäkään oikeus ei ole täydellinen ja Pride-kulkue vaatii esimerkiksi massiiviset turvajärjestelyt. Meillä on mahdollisuus ottaa yhteyttä poliitikkoihin ja käydä keskusteluja. Meillä on lähestulkoon jokaisesta eduskuntapuolueesta edes yksi kansanedustaja, joka ajaa sateenkaari-ihmisten oikeuksia tai vähintäänkin äänestää niiden puolesta eduskunnassa.

Kun maassa on sota, konflikti tai muu vastaava poikkeustila eivät ihmiset pääse kaduille marssimaan Pride-kulkueisiin tai soittelemaan kansanedustajille saati juhlimaan. Heillä on puutetta suojasta, ruoasta, vedestä – perustarpeista.

Puolalainen sateenkaariaktivistiystävämme kertoi meille, kuinka venäjän hyökkäysodan alkaessa jonkin viranomaisen tai vastaavan taholla laadittiin lista kaikista tärkeimmistä lääkkeistä, joiden rajan ylitys Ukrainan puolelle turvataan. Tältä listalta puuttui transihmisten hormonihoitoihin liittyvät lääkkeet. Ehkä tähän oli syynä se, etteivät listaa tekevät ihmiset tulleet ajatelleeksi, että on olemassa transihmisiä tai tienneet hormonihoidoista. Kenties sitä ei pidetty tärkeänä, koska ei ymmärretty miten tärkeää se on, myös sodan aikana. Onneksi puolalaiset aktivistit onnistuivat löytämään kenties yllättävän tahon yhteistyölle, paikallinen bodariyhteisö auttoi puolalaisia sateenkaaritoimijoita hankkimaan ja kuljettamaan rajan yli transihmisille elintärkeitä hormoneja. Asia onneksi järjestyi, mutta se vaati paljon työtä, rahaa ja muita resursseja yksittäisiltä aktivisteilta.

Palestiinalaisten ihmisten tilanteesta on vaikea puhua. Sydämeni särkyy, kun ajattelen niitä yli 35 000 siviiliä, jotka on julmasti tapettu viimeisen puolen vuoden aikana. Heistä 15 000 on lapsia. Yhdessä muiden toimijoiden kanssa me vaadimme kannanotossamme pysyvää tulitaukoa. Me vaadimme, että ihmiset saavat turvaa ja suojaa, vettä ja ruokaa. Valitettavasti en usko, että meidän kannanottomme tai minun puheeni tänään teille muuttaa tilannetta Palestiinassa tai Ukrainassa. Maailman muuttumiseen tarvitaan toki puhetta, mutta erityisesti tekoja.

Valitsimme teemaksi tänä vuonna rauhan ja toivon, sillä rauha ja toivo ovat meidän toimintamme ja koko Pride-liikkeen ytimessä. Elämme maailmassa, jossa tapahtuu paljon pahoja asioita. Me olemme ihmiskuntana epäonnistuneet lopettamaan venäjän hyökkäyssodan ja turvaamaan ukrainalaisten ihmisten vapauden. Me olemme epäonnistuneet tarjoamaan turvaa ja suojaa palestiinalaisille ihmisille, olemme epäonnistuneet pitämään lapset turvassa, he näkevät nälkää, menettävät läheisiään tai jopa oman henkensä.

Meidän kaikkien on tehtävä enemmän, meidän on tehtävä paremmin ja meidän on tehtävä voimakkaammin. Me emme saa menettää toivoa, me emme saa menettää uskoa rauhasta. Ja meidän tulee tarjota rauhaa ja toivoa erityisesti niille, jotka ovat kaikista heikoimmassa asemassa.

Rauhan ja toivon teeman vuonna Helsinki Pride -yhteisön jäsenkokous teki päätöksen perustaa solidaarisuusohjelman. Tänä vuonna solidaarisuusohjelmaan tuettaviksi kohteiksi valikoituivat palestiinalainen AlQaws ja ukrainalainen Insight. Tänä vuonna keräämme varoja näille toimijoille ja tarjoamme palestiinalaisille ja ukrainaisille sateenkaari-ihmisille tilaa ja näkyvyyttä Pride-viikolta. Solidaarisuusohjelmaan olemme saaneet mallia mm. Oslon Pride organisaatiosta, joka on jo vuosia tehnyt solidaarisuustyötä useiden eri sateenkaaritoimijoiden kanssa ympäri maailmaa. Solidaarisuusohjelma on meille aktiivinen teko pyrkiä luomaan oikeudenmukaisempaa maailmaa myös Helsingin ja Suomen rajojen ulkopuolella.

Tulemme jatkossa valitsemaan vuosittain yhden tai kaksi tuettavaa toimijaa ja vaikka teille aiemmin sanoin, että puheeni ei muuta asioita, niin jatkossakin tulemme nostamaan esille ja puheisiin solidaarisuusohjelmaamme valikoituneiden toimijoiden asemaa ja tilannetta. Ja näin osoittamaan kunnioituksemme kaikille niille ihmisille, jotka ovat kärsineet, olleet peloissaan tai menettäneet henkensä.

Rauhan ja toivon teeman mukaisesti me vaadimme myös, että suomessa edistetään sateenkaari- ihmisten asemaa ja kielletään niin kutsutut eheyttämishoidot. Ne ovat väkivaltaisia, vahingollisia ja loukkaavat ihmisarvoa. Me toivomme ja olemme toiveikkaita, että istuva hallitus opposition tuella saa käännettyä historiallisen sivun ja turvattua sateenkaari-ihmisten oikeuksia elää ja olla omia itsejään, vapaina ja ylpeästi.

Hyvät ystävät, yhteistyökumppanit ja yhteisön jäsenet. Kukaan meistä ei ole vapaa ennen kuin kaikki meistä ovat vapaita. Mutta vielä koittaa se päivä, kun me juhlimme kaikki yhdessä – vapaina.

And now briefly in english dear friends, partners and rainbow community,

As we kick off Pride Week, I stand in fron of you with mixed emotions. I am delighted about our partnerships, both commercial and within the civil community, and grateful to the activists, volunteers, and the entire rainbow community. This week, we come together to discuss, enjoy arts and culture, advocate for human rights, and celebrate.

Pride started as a protest and still exists to advance and strengthen human rights worldwide. It is about the right to live freely, be seen, heard, and valued. The principle that none of us are free until all of us are free is central to the Pride movement.

This year’s theme for Helsinki Pride is peace and hope. Although our primary focus is on local issues, we are also aware of and involved in global issues. While we feel joy and gratitude celebrating Pride, there is also deep sorrow and frustration due to the conflicts and human rights abuses worldwide, from Gaza and Ukraine to Sudan and Uganda.

We recently joined 20 other organizations to highlight how conflicts and crises further marginalize vulnerable people. While Finland offers relative freedom, advocating for human rights here is not always easy. Some politicians oppose hate speech convictions, wish to ban Pride flags, and joke about killing minorities. Yet, we can march and engage with politicians, with some support for LGBTQIA+ rights in parliament.

In conflict zones, people cannot march or celebrate. They struggle for basic needs. For instance, during Russia’s war on Ukraine, trans people were initially denied essential hormones, which Polish activists eventually helped secure.

The situation in Palestine is heartbreaking, over 35,000 civilians, including 15,000 children, were killed. We demand a ceasefire and basic humanitarian aid. While our statements and speeches may not change the situation, action is crucial.

Our theme of peace and hope reflects our core values. We aim to make the world fairer beyond Helsinki. This year, we launched a solidarity program supporting two NGOs: AlQaws, a Palestinian LGBTQIA+ organization, and Insight, a Ukrainian LGBTQIA+ organization. Inspired by Oslo Prides long-term solidarity work, this program is a concrete step toward justice.

We also call for a ban on so-called conversion therapies in Finland, which are violent and demeaning. We hope the current government, with opposition support, will secure the rights of rainbow people in Finland.

Friends and partners, none of us are free until all of us are free. But one day, we will celebrate together – in true freedom.

Rauhalle, toivolle ja vapaudelle! 

Thank you! Kiitos!

Senni Moilanen, puheenjohtaja, Helsinki Pride -yhteisö

Maanantaina 24.6.2024 Pride Housen avajaisissa

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

logo
Rekry12.7.2024

Helsinki Pride -yhteisö rekrytoi: Helsinki Pride -tapahtuman kumppanuuspääll...

logo
Helsinki Pride 202429.6.2024

Helsinki Pride -yhteisö jakoi Ylpeys muuttaa maailmaa -tunnustuspalkinnot yh...

logo
Tiedotteet & kannanotot26.6.2024

Avoin kirje lakivaliokunnalle