Pirkanmaan Seta aloitti huhtikuun puolivälissä uudet Sinuiksi-chatit. Mitä ne ovat?

Sinuiksi on Pirkanmaan Setan ja Sateenkaariyhteisöt ry:n pyörittämä valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu. Kuten nimi kertoo, palvelun kautta halutaan auttaa ihmisiä tulemaan sinuiksi seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden kanssa.

Sivuston kautta kaikkialla Suomessa asuvat voivat kysyä mitä vain seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuolen moninaisuuteen, itseilmaisuun, syrjintään, seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Viime vuonna sivustolle lähetettiin yhteensä reilut 700 kysymystä. Ikähaitari ulottuu murrosikäisistä yli 80-vuotiaisiin. Pirkanmaan Setan ja Sinuiksi-hankkeen toiminnanjohtaja Mikko Väisäsen mukaan kysymykset ulostulosta ovat yleisimpiä.

– Eri-ikäiset yhteydenottajat miettivät itsemäärittelyä, läheisten suhtautumista, oletusten ja näkymättömyyden luomia paineita. Elämän koko kirjo tulee esiin kysymyksissä kuten monikulttuurisuus, usko, ikä, päihteet, vammaisuus ja mielenterveys. Eri kanteilta lähestyttynä harkittu ja hallittu ulostulo on ehdottomasti yleisin kysymys.

Tänä vuonna Sinuiksi-palvelussa järjestetään ensimmäistä kertaa joukko chatteja, jossa keskustellaan anonyymisti osallistujia askarruttavista aiheista. Chateilla on neljä teemaa: elämänkatsomuksellinen ja hengellinen keskustelu, transihmisten ja sukupuoltaan pohtivien keskustelu, sateenkaarinuorten keskustelu sekä avoin keskustelu kaikille seksuaalivähemmistöille.

 

sinuiksi-vertaistoimijat

Sinuiksi-vertaisina on mukana iso joukko vapaaehtoisia.

 

Chatteja vetävät ohjaajat voivat vierailla myös muissa chateissa keskustelemassa. Väisänen kertoo olleensa juuri edellispäivänä mukana tyttöjen yhteisö Go-Supermodel:in-verkkochatissa. Keskustelu oli vilkasta ja selvästi tarpeellista.

– Se on esimerkiksi foorumi, jossa sateenkaarevaa keskustelua ei ole ilmeisesti aiemmin käyty. Eri yhteyksissä on tärkeää luoda mahdollisuuksia olla oma itsensä. Tämä onnistuu vain, kun annetaan tiedostavasti lupa tulla ulos omana itsenä turvallisesti. Tässä ajassa sensitiivisyyttä on hyvä korostaa alleviivatenkin, mutta samalla kaikkia käyttäjiä arvostaen.

Sinuiksi-palveluun kuuluu myös puhelinpäivystys. Jos kynnys mennä käymään ryhmätapaamisissa on liian iso, voi  jutella puhelimessa luottamuksellisesti vertaisen kanssa, joka on kokenut jotain samanlaista kuin itse.

Paljon kysymyksiä herättävästä ulostulosta julkaistaan pian opas, joka on suunnattu myös vanhemmille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

– Tämähän on tietysti aihe, joka ei hetkauta niitä, joita ulostulo ei mietitytä, heitä joille se on itsestään selvää ja jotka ovat saaneet alusta asti sopivasti kannustusta olla oma itsensä, mutta suurelle osalle tämä olisi vielä perkaamaton asia, Väisänen sanoo.

 

Kysy, soita tai chattaile:

Tukinettiin rekisteröityminen

Ryhmien ajankohdat

Sinuiksi-puhelinpäivystys on avoinna maanantaisin ja torstaisin klo 19–21 numerossa 044 300 2355. Kysymyksiä voi lähettää vastattavaksi milloin vain myös anonyymin verkkolomakkeen kautta.

tai sähköpostitse: neuvontapalvelu(at)sinuiksi.fi