IMG_9673

Pasilan kirjastossa juhlittiin maanantaina Helsinki Priden Suuren sarjakuvanäyttelyn avajaisia. Näyttelyn ideoinut ja kuratoinut Miia Vistilä järjesti Pridelle sarjisnäyttelyitä myös viime vuonna. Eilen avatussa näyttelyssä on esillä yhteensä 14 taiteilijaa.

– Mukana on hyvin monenlaisia sarjakuvia: eri-ikäisiä tekijöitä ja eri taustoista. Sen takia on kiva saada yhteinen näyttely, vielä näin keskeiselle paikalle.

_MG_9667

Miia Vistilä ja hänen sarjakuvansa. 

Vistilän omat kuvat käsittelevät esimerkiksi ”homokielioppia” eli LGBTI-termien käyttöä.

– Ihan ammattitoimittajienkin kolumneissa oli keväällä valitusta kun termit ovat niin vaikeita, Vistilä kertoo ideansa synnystä.

homokieliopas

 

Tässä ”Homokieliopas osa 1”. Lisää osia julkaistaan myöhemmin blogissa.

Tämän näyttelyn lisäksi odotettavissa on vielä kolme uutta Helsinki Priden sarjakuvanäyttelyä. Miia Vistilän oma näyttely Pasilan kirjastossa, Team Pärvelön Kirjasto 10:ssä ja Wolf Kankareen Terassibaarissa avautuvat kaikki 16.6 klo 16. Avajaiskierros alkaa Kirjasto 10:stä ja kiertää läpi kaikki näyttelyt.

Yksi nyt avatun näyttelyn sarjakuvista esittää sitä, millaista on olla hetero. Työn tehnyt Tiitu Takalo on tunnettu kantaaottavista, usein sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvistä töistään.

_MG_9650

Oikealla Aino Sutinen. 

Sarjakuvataiteilija Aino Sutinen kertoo, kuinka Takalo oli mukana kansainvälisessä suvaitsevuutta edistävien sarjakuvien työpajassa Jekaterinburgissa. Ryhmä kannatti Takalon ajatusta tehdä homouteen liittyvä sarjakuva. Se olisi kuitenkin saattanut olla liian vaarallista.  Takalo päätti tehdä ”heterojutun” käänteisenä tarinana ja sarjakuva uskallettiin ottaa mukaan.

Takalon sarjakuva on ollut nyt esillä esimerkiksi Moskovassa ja Suomessa Sarjakuvakeskuksella.

– Mutta koko ajan se on Venäjällä vaikeampaa, sananvapaus, sanoo Sutinen.

Sutisenkin töitä on esillä näyttelyssä.

– On siistiä vaikuttaa sarjakuvalla, joka on mun sydäntä lähellä. Poliittinen sarjakuva ja henkilökohtaiset jutut  – monenlaiset asiat, millä voi kertoa tarinoita.

IMG_9672

Jonna Kuitunen ja Pertti Jarla (kuvassa) napostelevat avajaiskarkkeja ja puhuvat sarjakuvista. Kuitusen työ on ”helposti lähestyttävä, hyvin värikäs ja panseksuaalisuuteen keskittyvä”.

– Tykkään tehdä aiheista, jotka on mulle läheisiä ja jotka saattavat myös nostattaa kulmakarvoja, että mitäs tässä on, Kuitunen sanoo.

Jarla taas piirtää siitä, mitä näkee ympärillään, kuten on seitsemän vuotta tehnyt. Ja on mukana hieman muutakin.

– Mulla on vähän se myös, että tykkään piirtää sellaisesta, mikä järkyttää ihmisiä.

kuva-6

Mikä näyttely?

Helsinki Priden sarjakuvanäyttely on avoinna Pasilan kirjastossa (Rautatieläisenkatu 8) tämän kuun ajan.  Mukana ovat sarjakuvataiteilijat JP Ahonen, Tiitu Takalo, Petri Hiltunen, Pertti Jarla, Aino Sutinen, Solja Järvenpää, Tenka Issakainen, Jenni Mutenia, Jonna Kuitunen, Emma Kantanen, Taina Hakala, Verna Kuutti sekä Miia Vistilä.

/Riikka

 

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä