Vuosi on vaihtunut ja uusi vuosikymmen alkanut. Jos vuonna 2010 olisi pitänyt ennustaa Helsinki Pride – yhteisön tämän päivän tilaa, tuskin kukaan olisi siinä onnistunut.

 

Varmaa oli, että jossain vaiheessa tasa-arvoinen avioliittolaki menee läpi, mutta että se oli tehtävä kansalaisaloitteen voimin, kertoo maasta jotain ja toisaalta se, että tarvittava 50 000 allekirjoitusta tuli täyteen tunnissa, lisäksi toista. Tahdon 2013- kampanjan ponnistus näkyi myös sateenkaariyhteisön jäsenten aktivoitumisena ja mm. Helsinki Pride viikon kulkueen ja puistojuhlan osallistujamäärien kasvuna.

 

Translaki on ollut häpeäpilkku koko vuosikymmenen.

Olemme saaneet todistaa tympeää puhetta ja toimettomuutta pitkään ja elää sen seurauksia yhteisöissämme todeksi toisiamme tukien ja samalla pyrkien edistämään muutosta. Nyt näyttää varovaisen toiveikkaasti siltä, että eri toimijoiden yhteinen työ saattaa vihdoinkin tuottaa tulosta.

 

Together-työn tarve on ollut olemassa aina ja huikeaa on ollut se, että Helsinki Pride – yhteisöllä on ollut sekä ymmärrys, osaaminen että tahto rakentaa se yhteisömme jäsenten tueksi juuri oikeaan aikaan. Työ on monella tavalla haastavaa, se on elänyt jatkuvaa muutosta yhteiskunnan muutosten ja asenteiden muutoksien, vihapuheen ja rasismin nousun rinnalla, mutta samalla se on tuottanut onnellisia tarinoita ja yhteisön merkitys on vain vahvistunut. Ja onnellista on ollut se, että tälle työlle on löytynyt yhteisön sisältä tuki. Se kertoo paljon yhteisöstä.

 

Nuorten Pride ja se miten sitä Helsinki Pride – yhteisö kehittää ja toteuttaa nykyisin sateenkaarierityistä nuorisotyötä, on ainutlaatuista. Se osaaminen ja ymmärrys haavoittuvimmassa asemassa olevien nuorten tukemiseksi, jota vahvan ammatillisen työn kokemuksen kautta on hankittu, kantaa hedelmää. Tästä haavoittuvuudesta meillä oli tuntumaa jo vuosikymmen sitten, mutta pitkin matkaa olemme saaneet jatkuvasti uusia tutkimustuloksia, jotka kertovat siitä, että työlle on suuri tarve. Haluamme ehkäistä nuorten kokemaa yksinäisyyttä, henkistä ja fyysistä väkivaltaa sekä näistä nousevaa ahdistusta ja itsetuhoisiakin tekoja. Nuorten kertoman mukaan tähän auttaa mm. yhteisön tuki.

 

Helsinki Pride -viikko. Siitä on vaikea sanoa muuta, kuin että onhan se aivan älytön ponnistus ja huikea tapahtuma. Kuka olisi arvannut vuosikymmen sitten, että Helsinki Pride-kulkue on Pohjoismaiden suurimpia. Viime kesän 110 000 ihmistä kulkueessa sekä tuhannet ja tuhannet ihmiset erilaisissa tapahtumissa koko viikon aikana on vaan aika huikeaa.

Eikä vain se ihmisten paljous vaan ne kohtaamiset, mitä ihmisten kesken on mahdollistunut. Olen saanut puheenjohtajana kuulla satoja tarinoita, jotka edelleen saavat mielen liikuttuneeksi.

 

Helsinki Pride -viikko on kasvanut ja sen ympärille on syntynyt vahva, innostava ja kehittyvä yritysten ja organisaatioiden yhteisö – Working with Pride kumppaniverkosto. Verkosto kokoontuu ympäri vuoden kehittäen parempaa työelämän maailmaa. Sen tulokset näkyvät uusissa yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa lisäävissä käytännöissä, sensitiivisten ja turvallisuutta lisäävien kohtaamisten kasvussa ja työhyvinvoinnin lisääntymisessä. Verkoston ohjaaminen on dialogista, vastavuoroista oppimista ja tukea. Tavoitteena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeuksia ja hyvinvointia myös työelämässä. Tämänkään verkoston olemassaolo ei ollut tällaisenaan ennustettavissa vuonna 2010.

 

Kymmenessä vuodessa Suomi on muuttunut valtavasti. Enemmän kuin ehkä tajuammekaan. Helsinki Pride -yhteisö on saanut todistaa ja osaltaan edesauttaa hyvän kasvua ja toisaalta torjua syrjinnän ja vihan maailmaa. Helsinki Pride -yhteisön luonteeseen on kuulunut suurien muutosten tavoittelu. Pyrkimys kasvuun ja muutokseen, joka mahdollistaa yhä useamman sateenkaarevan nuoren tai aikuisen tuen, on tavoitteena ainoa oikea.

 

Tähän tarvitsemme tulevana vuosikymmenenä edelleen yhteisön vahvan tuen. Tarvitsemme työllemme resursseja. Nyt on hyvä hetki lunastaa hyvät uuden vuoden lupaukset merkityksellisemmästä ja arvojen mukaisesta elämästä. Helsinki Pride – yhteisön tukeminen jäsenyydellä tai lahjoituksella on sellainen. Poliitikoille ja viranomaisille sanoisin – Priorisoikaa oikein. Nuoret eivät voi odottaa, emmekä me aikuisetkaan!

 

Juha Kilpiä

Hallituksen puheenjohtaja

Helsinki Pride – yhteisö

 

 

Kuvia Helsinki Pride -yhteisöstä 2010-luvulla: