liityjaseneksi
 
14.2. vietetään ystävänpäivää. Monissa maissa ”Valentine´s Day” on pariskuntien rakkaudentunnustuksien täyteinen juhlapäivä, jonka juhlintaan kuuluvat sydämellisten viestien sekä korttien ja suklaarasioiden jakaminen. Kuten monia juhlapyhiä, ystävänpäivääkin kritisoidaan usein kaupalliseksi hömpäksi, jolloin ihmisiä aktivoidaan kauniin ajatuksen varjolla ostamaan teemapäiviin kuuluvaa krääsää. Päivää myös markkinoidaan usein hyvin hetero- ja sukupuolinormatiivisesti ja moninaisuus loistaa poissaolollaan.
Mutta on ystävänpäivässä, erityisesti tässä ei-romantisoidussa kaverisuhteita juhlistavassa päivässä, paljon hyvääkin. Se antaa mahdollisuuden sanoittaa positiivisia tunteitaan ihmisille, joita pitää tärkeinä. Kortin tai viestin kirjoittaminen ystävänpäivänä saa usein niin kirjoittajan kuin viestin vastaanottajan iloiseksi – on kivaa huomioida ja olla huomioitu.
Kaikille ystävyys ja ihmissuhteet eivät ole yhtä tärkeitä, mutta moni kuitenkin peilaa niiden kautta itseään ja elämäänsä. Ystävyyttä voi katsoa myös sateenkaarierityisestä näkökulmasta.  Ystävyyden tarpeet ja kokemukset ovat toki yksilöllisiä myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla, mutta on asioita, jotka nousevat esille erityisesti lhbtiq*-ihmisten kokemuksissa. Yhteiskunnan sukupuolinormatiivisuus, homo-, bi- ja transfobiset asenteet sekä syrjinnän kokemukset vaikuttavat jokaisen lhbtiq*-ihmisen elämään. Useimmat joutuvat eri elämänvaiheissa tilanteisiin, joissa heidät arvotetaan muita huonommaksi tai vähemmän toivotuksi. Tämä vaikuttaa  heidän kokemukseensa omasta itsestä sekä siihen, millaisia mahdollisuuksia he näkevät koulussa, työelämässä ja ihmissuhteissa.
HeSetan toiminnassa yksi läpileikkaavasti vastaantuleva teema on yksinäisyys. Se nousee esille niin yksittäisissä yhteydenotoissa kuin keskusteluissa vertaistuellisessa toiminnassamme. Moni kaipaa ympärille toisia ihmisiä, jotka pystyisivät samaistumaan heidän kokemuksiinsa ja tarpeisiinsa. Luottamuksellisia, turvallisia ja/tai romanttisia suhteita on vaikea löytää, jos tuntuu siltä, ettei ympäristö ole kannustava tai turvallinen. Moni lhbtiq*-nuori jättää osallistumatta erilaisiin vapaa-ajan toimintoihin, koska kokemukset koulussa vievät halun osallistua sosiaalisiin tilanteisiin. Hyvinvoiva Sateenkaarinuori-tutkimuksen (v.2013) mukaan 15-25 vuotiaat nuoret arvioivatkin turvallisimmiksi tiloikseen anonyymit verkkotilat ja ”lhbtiq*-ystävälliset” ravintolat. Myös aikuisille toisten lhbtiq*-ihmisten tapaaminen ja ihmisuhteiden luominen on haastavaa, kun pelikenttänä tuntuu yhä edelleen olevan vain eri internetsivut tai baarit.  On huolestuttavaa, että mahdollisuudet ovat näin rajalliset.
HeSetan toiminnan ydintehtäviä on sekä vaikuttaa yhteiskunnan rakenteisiin, jotta jokainen voisi olla ylpeästi oma itsensä, että tarjota tässä muutosvaiheessa turvallisia tiloja, tietoa, tukea ja toimintaa sateenkaarevassa seurassa sitä kaipaaville.
Toimintaamme osallistuu vuosittain tuhansia ihmisiä keskusteluilloissa, harrasteryhmissä ja tapahtumissa. Mukaan löytää niin ensimmäistä samaa sukupuolta olevaa kumppania etsivä kolmekymppinen, puolisonsa menettänyt eläkeläinen, Euroopan läpi matkannut turvapaikanhakija kuin viikottain sukupuolensa kyseenalaistusta kohtaava nuori. Haluamme mahdollistaa jokaiselle tilan olla ja tulla kohdatuksi omana itsenään. Jokainen on ystävämme juuri sellaisena kuin hän on.
HeSetan toiminta on kaikille avointa, eikä osallistuminen vaadi jäsenyyttä. Jäsenemme ovat muun muassa oikeutettuja osallistumaan järjestön päätöksentekoon sekä jäsenetuihin, esimerkiksi alennuksiin Pride-viikon tapahtumista ja tuotteista.
HeSetan häsenyys on ensisijaisesti kädenojennus työllemme ja sen voi tarjota jokainen, joka haluaa tukea sateenkaarevaa ihmisoikeustyötämme.
Vuonna 2016 HeSetan jäsenyys on 40 euroa ja alennettu jäsenmaksu (opiskelijoille, työttömille, eläkeläisille, asepalvelusta suorittaville) 20 euroa. Kutsu ystäväsi mukaan ja liity jäseneksemme  sivuillamme www.heseta.fi/osallistu/liity
 
 
Hyvää ystävänpäivää,
Aaro Horsma
HeSetan suunnittelija
 

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

logo
Rekry12.7.2024

Helsinki Pride -yhteisö rekrytoi: Helsinki Pride -tapahtuman kumppanuuspääll...

logo
Helsinki Pride 202429.6.2024

Helsinki Pride -yhteisö jakoi Ylpeys muuttaa maailmaa -tunnustuspalkinnot yh...

logo
Tiedotteet & kannanotot26.6.2024

Avoin kirje lakivaliokunnalle